Hlavní obsah

Pro rodičák nově online. Ale jen s jednoduchými žádostmi

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ministerstvo práce a sociálních věcí pokračuje v elektronizaci. Po příspěvku na bydlení lze online požádat i o rodičovskou. Ale jen pokud nemáte složitější požadavky. V takovém případě se úřadu nevyhnete.

Článek

S krátkým zpožděním začal v pondělí odpoledne fungovat systém na elektronické vyřizování žádosti o rodičovský příspěvek.

Nově tak rodiče nemusí skenovat podepsané formuláře nebo je nosit na úřad práce. Některé zádrhely ale stále zůstávají. Projděte si s námi žádost krok za krokem.

Přes bankovnictví, ale ne každé

Pokud chcete o rodičovský příspěvek zažádat, k aplikaci se dostanete přímo z hlavní stránky Ministerstva práce a sociálních věcí, případně přes tento odkaz.

Jako první krok se ale musíte přihlásit. Pokud nemáte datovou schránku nabízí se nejjednodušší způsob – bankovní identita. Tedy využití přístupu přes vaše internetové bankovnictví.

Většina velkých bank takový krok umožňuje, ne ale všechny. V současná době mají tuto možnost klienti Air Bank, České spořitelny, ČSOB, Fio banky, Komerční banky, Monety a Raiffeisenbank.

Ti ostatní musí zvolit jinou cestu, například eObčanku, ke které je ale potřeba zase čtečka, mobilní klíč eGovernmentu nebo službu MojeID.

Foto: MPSV.cz

Možnosti přihlášení do systému.

Jednodušší formulář

Nejviditelnějším zjednodušením žádosti je po samotném přihlášení formát formuláře. Už není nutné hledat správný dokument v nepřehledném seznamu všech žádostí a po několika kliknutích se teprve propracovat k jeho vyplnění.

Nově je uživatel automaticky přenesen na web, kde může rovnou vyplňovat údaje. Ty základní si navíc formulář díky přihlášení sám předvyplní.

Rodiče konečně dostanou i smysluplnou nápovědu, která se hodí třeba při vyplňování požadované měsíční výše příspěvku. Každý má sice nárok na stejnou částku, tedy 300 tisíc korun pro jedno dítě nebo 450 tisíc v případě vícerčat, čím je ale vyšší, tím se zkracuje doba rodičovské.

Pokud se rodič rozhoduje opačně a podle doby čerpání rodičovské upravuje výši příspěvku, dosud se musel spolehnout na vlastní výpočet. Žádost mu nenapověděla, jak dlouho bude moct na rodičovské zůstat. A to se ukázalo jako záludné, protože doba čerpání se zkracovala o měsíc, pokud na účtu zbyla nižší než určená částka. Což zase komplikovalo matce či otci návrat do práce. Nyní se ale v žádosti ukazuje i počet měsíců čerpání rodičovské.

Foto: MPSV

Takhle vypadá nový web pro žádosti o rodičovský příspěvek.

Stejně tak mohl někoho překvapit dotaz na datum přiznání dávky, které musí rodič vyplnit. V papírovém ani elektronickém formuláři přitom nebyla nápověda, jestli jde o datum podání nebo jiný den. Nová žádost nicméně uživatele upozorní, že jde o datum narození dítěte nebo den po ukončení výplaty mateřské.

Někteří stejně půjdou na úřad

Po vyplnění způsobu výplaty a několika prohlášeních už zbývá jen žádost odeslat. Část rodičů se ale nevyhne cestě na úřad a k zaměstnavateli. Pokud totiž chtějí čerpat více než 13 tisíc měsíčně a zkrátit si tudíž rodičovskou třeba jen na rok a půl, musí doložit denní vyměřovací základ. A v případě, že ho předkládá druhý z rodičů, nevyhne se jeho potvrzení u zaměstnavatele a na okresní správě sociálního zabezpečení. Teprve pak vede cesta na úřad nebo k online žádosti.

„Platí, že po žadateli chceme dokládat jen nezbytně nutná potvrzení. Díky elektronické identitě žadatele ověříme a například osobní údaje vyplníme za něj a zpravidla není třeba nic zvláštního dokládat. Výjimkou jsou složitější situace, kdy žadatel chce využít vyměřovací základ druhého rodiče. V takovém případě do formuláře jednoduše nahraje Potvrzení o denním vyměřovacím základu ovlivňujícím výši rodičovského příspěvku,“ potvrzuje mluvčí resortu práce Jakub Augusta.

Formulář je také nutné do žádosti doložit v situaci, kdy peněžitou pomoc v mateřství vyplácel někdo jiný než Česká správa sociálního zabezpečení.

Rozšíření ještě přijdou

V nejbližší době bude také možné na stejném místě a jednodušeji měnit výši už vypláceného rodičovského příspěvku. Rodič to může udělat každé tři měsíce, a to třeba v případě, kdy si rozhodne zkrátit, nebo naopak prodloužit dobu na rodičovské.

Před dvěma lety si takto například natahovali dobu doma s dětmi všichni, kdo chtěli získat příspěvek navýšený tehdy nově o 80 tisíc.

Smůlu zatím naopak mají rodiče, kteří nestihli vyčerpat celý rodičovský příspěvek, než se jim narodil další potomek. Mohou sice požádat o jeho jednorázové doplacení, ale ne v nové aplikaci. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž takovou věc zatím neumožňuje. Ostatně na tuto žádost neexistuje ani papírový formulář. Jeden z rodičů přitom jen dokládá, že pracuje, což úřady evidují, ale neumí si tuto informaci samy ověřit. Každý tak musí absolvovat cestu k zaměstnavateli a pak ještě zpět na úřad.

„Další rozšíření digitalizace do budoucna samozřejmě plánujeme,“ dodává Augusta s tím, že i další záležitosti by si do budoucna mohli lidé vyřídit z domova.

Už v polovině srpna by si tedy mohli rodiče zažádat o jednorázový příspěvek 5 tisíc na dítě. A to také jednoduchou formou přes internet.

Reklama

Doporučované