Hlavní obsah

Kupka kvůli chybě svých úředníků zřizuje speciální oddělení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr dopravy Martin Kupka.

Reklama

Ministr řeší blamáž svého úřadu na dálnici D35, kvůli níž požaduje odškodné konsorcium firem. Kupka tvrdí, že na případné náhradě škod za nepovedenou soutěž na poradce pro PPP se budou podílet osoby, které pochybení způsobily.

Článek

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) začal řešit případ, který může zbrzdit dostavbu dálnice D35.

Jak Seznam Zprávy informovaly, ministerští úřednici „prošvihli“ mezní lhůtu, do kdy měli na D35 rozhodnout o vítězi tendru na poradce pro PPP projekt. Soutěž tak byla po třičtvrtě roce ukončena, aniž by se dobrala cíle. Jeden z účastníků, konsorcium firem v čele s Českou spořitelnou, podalo kvůli tomu oficiální námitky a mimo jiné žádá i úhradu vynaložených nákladů za práci svých expertů ve výši 671 tisíc korun.

Resort chce chybu napravit omluvou adresovanou účastníkům tendru a okamžitým vypsáním nové soutěže se stejným zadáním. Ministr dopravy pak dnes uvedl, že na ministerstvu vytvoří samostatné oddělení, které se bude věnovat jen PPP projektům.

„Já potřebuji ten tým výrazně vyztužit, protože povinností bude přibývat,“ uvedl Kupka. Kdo oddělení povede, se má teprve rozhodnout.

Zároveň Martin Kupka uvádí, že bude chtít, aby konsorcium své požadavky na úhradu nákladů nejdříve detailně zdokladovalo. „Předpokládáme totiž, že se ti uchazeči budou hlásit i do nového výběrového řízení, které vypisujeme už v tomto týdnu, přičemž budou moci velkou část těch svých dokumentů z prvního tendru využít,“ argumentuje.

Pokud se finanční nároky konsorcia ukáží jako oprávněné, měla by prý vše řešit ministerská škodní komise. Ministr slibuje, že případná úhrada nákladů dopadne na konkrétní osoby, které se chyby při zadávání zakázky dopustily. „Pochopitelně to dopadne i na ně, to je přece jasné,“ uvedl.

Jde už o druhý podobný problém, který ministr musí řešit. Po nedávném nezvládnutém tendru na poradce pro mýtný systém ministr dle vlastních slov vyměřil nejmenovaným úředníkům postih „v řádu desítek tisíc korun“. Oba tendry se přitom připravovaly ve stejné sekci, kterou vede vrchní ředitelka Lenka Hamplová.

Reklama

Doporučované