Hlavní obsah

Vláda zvažuje, že si sáhne pro další peníze ke kuřákům

Foto: Profimedia.cz

Zdražování se zřejmě nevyhnou ani cigarety se zahřívaným tabákem. Ilustrační snímek.

Reklama

Zahřívaný tabák je v současnosti daněný výrazně mírněji než klasické cigarety. Vládní koalice ale plánuje, že by se sazby daně mohly více přiblížit.

Článek

Vládní vyjednavači v posledních dnech intenzivně hledají, jak snížit schodek rozpočtu o 70 miliard. Jedním z návrhů je podle zjištění Seznam Zpráv zvýšení spotřební daně na zahřívaný tabák.

Dva zdroje, které se účastní jednání, ale nepřály si zveřejňovat jméno, redakci sdělily, že koaliční vyjednavači se blíží dohodě na tomto zdražení.

„Mluvilo se o zdanění zahřívaného tabáku tak, aby se spotřební daň více přiblížila normálnímu tabáku,“ uvedl jeden z vyjednavačů.

Zahřívaný tabák se nespaluje, pouze zahřívá ve speciálním zařízení. Mezi známé značky patří třeba Iqos, JTI a glo.

Momentálně je míra zdanění tohoto tabáku ve srovnání s klasickými cigaretami na pětinové úrovni. Podle plánů diskutovaných v koalici by se poměr mohl zvednout na třetinu, v krajním případě až na polovinu.

Původně přitom Ministerstvo financí navrhovalo, aby se míra zdanění zahřívaného tabáku ve srovnání s tím klasickým neměnila. Koalice ale nyní hledá další cesty, kde peníze získat. „Jiné státy nemají rozdíl mezi těmito alternativami tak velký,“ vysvětluje jeden ze zdrojů.

Zahřívaný tabák se v Česku prodává od roku 2017, o dva roky později u něj byla zavedena spotřební daň. Pro koalici jde o perspektivní místo, kam sáhnout - na rozdíl od klasických cigaret je totiž zahřívaný tabák stále populárnější způsob kouření, jen loni jeho spotřeba stoupla o polovinu.

Odborníci ale upozorňují, že cenotvorba u alternativních, méně škodlivých typů kuřiva se musí nastavovat citlivě. A to tak, aby klasické cigarety byly stále výrazně dražší a aby opatření nepodporovala černý trh.

S cenou opatrně

„Je potřeba se dívat i na zdravotní dopady, nejen na to, kolik se rychle vybere na dani,“ říká expert na drogovou problematiku a bývalý národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Jako odpovídající zdanění oproti klasickému tabáku zmínil třetinu. „Padesát procent, to už je maximum, ale rozhodně ne ideál,“ dodává Vobořil. Pokud by se podle něj zdanění zahřívaného tabáku mělo zvedat, měly by růst i daně u ostatních druhů kuřiva.

S tím koalice v příštích letech také počítá. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) chce příští rok zvýšit daně na tabákové výrobky o 10 procent, v následujících třech letech by daň každý rok stoupla o pět procent.

Nově se má také zavést spotřební daň i na elektronické cigarety a nikotinové sáčky, které momentálně této dani nepodléhají. To by mělo ročně vynést 800 milionů korun. Celkově si vláda od opatření (bez započtení případného zdražení zahřívaného tabáku) jen příští rok slibuje kolem tří miliard ročně.

Rozpočet se v poslední době potýká s klesajícím výběrem daní z tabákových výrobků. Příčin je víc - jednak je to právě přechod k alternativním, méně či vůbec daněným způsobům kouření. Podle některých studií ale stát u klasických cigaret zvyšoval v minulých letech daně příliš prudce, což odradilo některé kupce ze zahraničí a jiné uživatele vyhnalo do sousedních států či na černý trh.

Reklama

Doporučované