Hlavní obsah

Lidovci se přeli o obžalovaného Wolfa, na kandidátce zůstane

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Jan Wolf na snímku z roku 2020.

Reklama

Jan Wolf je obžalovaný v kauze rozdělování pražských sportovních dotací. Podle Hayata Okamury by neměl kandidovat, ostatní byli jiného názoru.

Článek

Pražští lidovci se střetli nad tím, zda má být Jan Wolf jejich jedničkou (a celkově čtyřkou) na kandidátce koalice Spolu pro zářijové komunální volby.

Naposledy o tom hlasovali v neděli, a to na jednání špiček své krajské buňky.

Jan Wolf, současný předseda kulturního výboru pražského magistrátu, je od minulého týdne společně s exministrem Karlem Březinou (ČSSD) obžalován v kauze rozdělování pražských sportovních dotací. Celkem je stíháno devět lidí.

Wolf vinu popírá s tím, že jen věřil podkladům od úředníků a v množství, o kterém spolu s dalšími členy komise, která granty rozdělovala, neměl zmanipulované dotace šanci odhalit.

Návrh na jeho vyškrtnutí z kandidátky vzešel od poslance Hayata Okamury, který je místopředsedou pražských lidovců. Vedení pražské KDU-ČSL ale Wolfovi vyslovilo podporu.

„Moje osobní přesvědčení“

Okamura následně na své profily na sociálních sítích nasdílel status, kde - již v obecné rovině - píše, že jeho osobním přesvědčením je, že „obžalovaný člověk by neměl kandidovat v žádných politických volbách - a to ať je z kterékoliv strany, za žádných okolností“.

„Je to moje osobní přesvědčení. Když se něco podrobně projednává, řeknu otevřeně svůj názor,“ řekl Okamura Seznam Zprávám s tím, že nikoho konkrétního nejmenuje. A že to, na koho míří, si může každý domyslet.

Většina jeho kolegů z vedení pražských lidovců je jiného názoru. Prý se má přihlédnout k tomu, z čeho je obžalován.

„Hlasoval v dobré víře. Že někdo v 450 dokumentech udělá 5 nebo 6 změn, to se dá těžko identifikovat,“ řekl například další z pražských lidoveckých místopředsedů, poslanec Tom Philipp.

„Politik by měl jít do politiky čistý, na druhou stranu díky pomalé spravedlnosti by jedno takové hlasování znamenalo jeho absolutní vyřazení na několik let, což je naprosto fatální,“ vysvětlil svůj postoj. Důležité pro něj je, že Wolf není obviněn z toho, že by s granty vědomě manipuloval. „Pokud by v takové situaci byl kdokoliv jiný, díval bych se na to stejně.“

Wolf se cítí poškozený

O tom, že by měl odstoupit z kandidátky sám, pak neuvažuje ani Jan Wolf. „Kdybych udělal úmyslnou trestnou činnost, tak to beru, ale tohle bylo hlasování kolektivního orgánu, a to se může stát každému zastupiteli. Cítím se poškozený i já. Jestli k něčemu došlo, tak to bylo za mými zády,“ řekl Seznam Zprávám.

Státní zástupce minulý týden po více než dvou a půl letech uzavřel případ, v němž se vyšetřovalo rozdělování sportovních dotací na pražském magistrátu. Obžaloval devět bývalých nebo současných politiků a úředníků, k hlavním postavám případu pak náleží exministra a v minulosti vlivný pražský politik Karel Březina (ČSSD).

Mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala Seznam Zprávám řekl, že obžaloba byla podána pro několik trestných činů: pro zneužití pravomoci úřední osoby, dále pak za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a také za porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Reklama

Doporučované