Hlavní obsah

„Mám čas a energii.“ Farský chce pokračovat jako místopředseda hnutí STAN

Jan Farský.

Reklama

Vládní hnutí bude nové vedení volit za necelé tři týdny.

Článek

O místo ve vedení STAN se bude koncem července ucházet i současný 1. místopředseda hnutí Jan Farský. Oznámil to na Twitteru s odkazem na nominace i podporu v jeho „domovském Libereckém kraji“.

„Po zvážení všech pro a proti budu na červencovém sněmu kandidovat na místopředsedu,“ dodal s tím, že vládnímu hnutí může nabídnout „nejen přesah do oblasti mezinárodních vztahů a bezpečnosti, ale také určitý nadhled“.

„Tím, že jsem se kvůli stáži vzdal poslaneckého mandátu, mám navíc čas a energii více se věnovat aktivitám směřujícím dovnitř hnutí, dalšímu rozvoji programu, vizím.“

Narážel tak na to, že v půli února skončil v Poslanecké sněmovně. Pro připomenutí: o měsíc dřív odletěl do Spojených států, jelikož Fulbrightova komise podpořila jeho projekt a on získal prestižní stipendium.

Mandát zákonodárce si původně chtěl ponechat, ale rezignoval na něj poté, co sklidil kritiku za údajné pohrdání voliči a čelil tlaku opozice i koaličních politiků.

Kauza Dozimetr

STAN bude volit nové vedení poté, co hnutím před pár týdny otřásla kauza Dozimetr. Ta se týká pražského dopravního podniku a je v ní obviněn donedávna šéf pražského STAN Petr Hlubuček.

Kvůli kontaktům s dalším z obviněných – lobbistou Michalem Redlem – skončil v předsednictvu Petr Gazdík, který zároveň rezignoval na post ministra školství. V kauze ale nefiguruje jako podezřelý či obviněný.

Vedení vládního hnutí těsně před vypuknutím kauzy postihla i tragédie, kdy náhle zemřel místopředseda Věslav Michalik.

Mimořádný sněm STAN, jenž se uskuteční 23. července v Hradci Králové, by tak měl zvolit nové předsednictvo. V čele hnutí chce dál pokračovat dosavadní předseda Vít Rakušan, který má i podporu regionů. Jinak se ale očekává, že by vedení mělo doznat větších změn.

Reklama

Doporučované