Hlavní obsah

Mám na výjezdech plno, tvrdil Rajchl. Realita je ale jiná

Foto: Seznam Zprávy

Zastávka Jindřicha Rajchla ve Vrchlabí. Vlevo pohledem zveřejněným na sociálních sítích hnutí PRO, vpravo pak objektivem Seznam Zpráv. Oba snímky byly pořízeny po začátku akce.

Reklama

Šéf protivládní strany PRO Jindřich Rajchl tvrdí, že na setkáních s příznivci má vždy plné sály. Reportéři se o tom jeli přesvědčit na tři místa. Volných židlí bylo nepočítaně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Naše podpora sílí. Máme každý sál plný.“ Toto prohlásil na konci října v podcastu Seznam Zpráv Ptám se já předseda neparlamentní strany PRO Jindřich Rajchl, když se dušoval, že podpora jeho hnutí neklesá. Reportéři Seznam Zpráv proto vyrazili na několik Rajchlových „spanilých jízd“, jak je jeho hnutí nazývá, aby se o tom přesvědčili.

Deštivý podvečer v krkonošském Vrchlabí pohled na plný sál nenabízí. Pět minut před začátkem akce naplánované na 18. hodinu jsou s bídou zaplněny první dvě řady. Později ještě pár lidí přijde, ale i tak je ze zhruba tří stovek židlí zaplněná necelá čtvrtina.

Týden předtím v Jablonci nad Nisou uspořádal Rajchl setkání od 18 hodin v hotelu v centru města. I tam byly zaplněné jen přední řady a dále už bylo mnoho míst neobsazených. Reportér Seznam Zpráv půl hodiny po začátku setkání napočítal v sále kolem stovky lidí.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Desítky židlí byly neobsazené.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Plno v Jablonci nad Nisou Jindřich Rajchl neměl.

A ne všichni vydrží až do konce. Dvojice, která si sedla vedle reportérek Seznam Zpráv ve Vrchlabí, debatu opustí dokonce ještě před příjezdem Jindřicha Rajchla, který přijel se skoro padesátiminutovým zpožděním.

Rajchl jede všechna setkání podle stejného mustru, kdy na sebe po vzoru rockové hvězdy nechává natěšené publikum desítky minut čekat.

Scénář je pokaždé stejný. Moderátor akce Rajchla omluví, že nabral na cestě zpoždění, ale to nevadí, protože na místě je už připraven jeden z jeho předskokanů, kteří z rukávu sypou témata, jež chtějí návštěvníci slyšet – drahé energie, inflace, konflikt na Ukrajině a další.

Zhruba po 45 minutách pak přijíždí Rajchl, který se za zpoždění omluví bonmotem s narážkou na některé aktuální téma. V uplynulých dvou týdnech své zpoždění vysvětloval tak, že se po cestě stavili ještě v Německu/Polsku (záleží na lokalitě, do které přijíždí), aby tam nakoupili nutellu.

Narážka na nepříliš povedené video premiéra Petra Fialy (ODS) zabere vždy. Publikum po desítkách minut strnulého poslouchání přednášek Rajchlových předskokanů najednou ožije.

Říká, co si myslím

Motivace návštěvníků je různá. U některých přesvědčení o tom, že Rajchl dostane Česko do kondice, u jiných zklamání z politického vývoje nebo jistá zvědavost. Paní Hana z Jablonce přišla, protože je zklamanou voličkou koalice Spolu.

„Pan Rajchl říká to, co si myslím já. Současná vláda je katastrofa. Bohužel jsem naposledy volila to, co tady vládne, tedy koalici Spolu. Byl tam jasný program Antibabiš,“ říká paní Hana, která se nezapomene kriticky vyjádřit k médiím a novinářům. To spojuje většinu lidí, kteří si přijdou poslechnout Rajchla.

Řada z nich se proto o svůj názor podělit nechce. Často hovoří o tom, že média zveřejňují jen vybrané názory. Sami ten svůj ale nechat zveřejnit nechtějí. „Na panu Rajchlovi se mi líbí hlavně upřímnost… počkejte, z jakého média jste říkala, že jste?“ Zarazí se najednou sportovně oblečený senior se sklenicí piva v ruce, který přišel na vrchlabskou akci.

Reportérky se mu podruhé představí a názor na Rajchla už ze seniora nedostanou. „Do Seznamu nedám ani ň!“ rozčílí se a utrousí něco o tom, že novináři jsou drzí jako opice, když si dovolí na takové akce chodit a hovořit s jejich účastníky.

+7

Pan Zdeněk je v důchodu a do Jablonce přijel z nedaleké Smržovky. Stejně jako paní Hana je s vládou Petra Fialy nespokojený.

„Mně se hlavně nelíbí, co dělá naše vláda. Nestará se o naše lidi, podívejte se, kolik stojí energie, proč všichni jezdí nakupovat do Polska? I ten průmysl půjde pryč. Neříkám, že je pan Rajchl spasitel, ale je potřeba, aby se někdo postavil a řekl této vládě dost. Hnutí ANO mě neuspokojuje, i když jsem Babiše volil v prezidentských volbách,“ říká pan Zdeněk.

Zklamaní voliči vládních stran

Na setkání přicházejí často voliči, kteří dali v posledních volbách hlas hnutí ANO nebo SPD. Nebyl ale problém narazit na zklamané voliče vládních stran. V Žatci reportéři hovořili se zhruba šedesátiletou blondýnkou, která se sice ráda podělila o své názory, ale jméno říct odmítla. „Dříve jsem volila ODS, ale zklamali mě,“ vysvětlila. Momentálně prý inklinuje spíše k hnutí PRO nebo ke Svobodným. Do budoucna se ještě mezi těmito dvěma bude rozhodovat.

Ve Vrchlabí reportérky narazily i na zklamanou voličku vládních Pirátů. „Naštvali mě, že nešli do opozice. Hned po volbách začalo být s Piráty jednáno podvodně, měli jít hned do opozice,“ vysvětluje žena středního věku, která je prý z Prahy, ale ve Vrchlabí má chalupu. Více rozvést a zdůvodnit svůj názor na situaci Pirátů po volbách ale nedokáže. V současnosti je pro ni jedničkou jedině hnutí PRO.

„Rajchl nás oslovuje netradičním pojetím a vlastenectvím. V posledních volbách jsem volil koalici Spolu, protože jsem doufal, že tak rozmanité seskupení bude muset najít společnou cestu. Oni ji našli, ale pro sebe. Nejvíc mě trápí lži. Vše, co slíbili, tak popřeli,“ stěžuje si důchodce Ernesto v Jablonci nad Nisou.

Většinu lidí, kteří na tyto akce přijdou, tvoří spíše starší ročníky. Občas se ale dá narazit i na mladší, zhruba čtyřicátníky až padesátníky. V takovém věku je i dobře oblečená dvojice, která si sedla do jedné ze zadních řad kulturáku ve Vrchlabí.

Ukáže se, že patří k tvrdšímu jádru Rajchlových fanoušků. „Jezdím na veškerá setkání a demonstrace, sleduju státní rozpočet a veškeré politické debaty. Všechny Rajchlovy prognózy zatím vyšly,“ prozradí muž, který je na rozdíl od své partnerky upovídanější. Ta jen souhlasně přikyvuje.

Přikyvuje i na jeho názor, že „takhle špatná vláda v Česku ještě nebyla“. „Nebije se za nás Čechy a jen dokončuje rozkrádání našeho státu,“ říká a dodává, že je mu líto, že na tyto akce chodí málo mladých lidí.

Jeho názor sdílí i lehce přiopilý muž, který si sedl vedle reportérek a sám s nimi zapředl hovor. „Děvčata, vy pořádně poslouchejte, máte ještě život před sebou!“ Dá jim radu do života. Rajchlova vystoupení se však nedočká, protože se s partnerkou ještě před jeho příjezdem zvednou a ze sálu odejdou.

Ukrajině ani korunu, zní z pódia

Co lidi trápí, šéf hnutí PRO moc dobře ví a přizpůsobuje tomu i své vystoupení, které bylo v posledních dvou týdnech na všech místech jako přes kopírák.

Jeho projev by se dal shrnout do několika bodů – kritika vlády Petra Fialy a šéfky Sněmovny a předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové v souvislosti s cestami na Tchaj-wan nebo válkou na Ukrajině.

Rajchlova zářijová demonstrace

Podívejte se, jak to vypadalo letos v září na protivládní demonstraci, kterou Jindřich Rajchl uspořádal na Václavském náměstí. Lidí přišlo méně než na předchozí akce.

„Odmítám podporovat Ukrajinu jak finančně, tak z hlediska zbraní,“ hlásal Rajchl na pódiu.

Rajchl kritizoval v této souvislosti i nákup amerických stíhaček F-35 nebo bojových vozidel pěchoty ze Švédska. O ministryni obrany Janě Černochové (ODS) se v souvislosti s armádními nákupy nerozpakuje hovořit jako o „puberťačce s kreditní kartou v hračkárně“, což u publika stejně jako další invektivy, které Rajchl sype jednu za druhou z rukávu, vyvolá očekávaný smích a potlesk.

Projev Rajchl zakončil tím, že opovrhuje a pohrdá prezidentem Petrem Pavlem (nezapomene přidat lehce upocený vtip o IQ manželů Pavlových) a že nabízí cestu slovenského premiéra Roberta Fica nebo předsedy vlády Maďarska Viktora Orbána.

Chvíli poté hřímá, že Benešovy dekrety jsou nedotknutelné, což se zejména ve Vrchlabí setká s nadšeným potleskem.

Kritice podrobí i mladou generaci, která nepatří k častým návštěvníkům jeho „spanilých jízd“, když začne hovořit o degradaci morálky u mladých lidí, kteří si neváží svých rodičů. „Každému hned tykají, dělají vtípky, říkají tomu pranky, jsou sprostí a vulgární,“ rozčiluje se a nejeden senior souhlasně pokyvuje.

A Rajchl nabídne i řešení, kterým jsou podle něj tři nejhlubší kořeny – víra, rodina a vlast. „Člověk je jako strom, bez kořenů spadne,“ zafilozofuje si ke konci svého vystoupení.

Reklama

Doporučované