Hlavní obsah

Median: Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Poslanecká sněmovna. Ilustrační foto.

Reklama

Z nynějších sněmovních stran by mimo dolní komoru zůstali lidovci a TOP 09. Median v průzkumu mezi 5. březnem a 3. dubnem oslovil 1041 lidí ve věku 18 a více let.

Článek

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 % hlasů, druhá ODS by měla 14 % a třetí Piráty by volilo 10,5 % lidí. Do Sněmovny by prošly ještě SPD se sedmi procenty a hnutí STAN se šesti procenty. Z nynějších sněmovních stran by mimo dolní komoru zůstali lidovci a TOP 09. Zároveň roste podpora politických uskupení, která jsou nyní mimo Poslaneckou sněmovnu. Vyplývá to z volebního modelu, který dnes na svém webu zveřejnila agentura Median. Ochota zúčastnit se voleb proti únorovému průzkumu mírně vzrostla na 62,5 %.

„V březnových údajích je patrná únava voličů ze sněmovních stran, která se projevuje relativně vyšší podporou stran mimo Poslaneckou sněmovnu. Nárůst podpory zaznamenaly KSČM, PRO 2022, Přísaha, Zelení i Trikolora,“ uvedli autoři průzkumu. Posun podle nich je patrně důsledkem začínající kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

Podpora ANO a Pirátů se změnila jen mírně. Ve srovnání s únorovým modelem Medianu vzrostla u ANO o procentní bod a Pirátům klesla o půl procentního bodu. Hnutí STAN neudrželo únorovou devítiprocentní podporu. „ODS nadále posiluje na úkor svých koaličních partnerů,“ uvedl Median. Ze stran, které před minulými sněmovními volbami vytvořily s ODS koalici Spolu, by TOP 09 i lidovci v březnu získali shodně 3,5 % hlasů. „TOP 09 by se poprvé od dubna 2023 ocitla mimo Poslaneckou sněmovnu,“ podotkli autoři průzkumu.

SPD, které proti únoru podpora klesla o 2,5 procentního bodu, ztrácí podle Medianu zejména ve prospěch PRO 2022 a Trikolory. PRO 2022 by si v březnu vybrala čtyři procenta voličů a Trikoloru dvě procenta. Shodně 4,5 % by získaly KSČM a sociální demokracie (SOCDEM), zisk 3,5 % model dává hnutí Přísaha a tři procenta Straně zelených.

Strany aktuální vládní koalice, tedy ODS, TOP 09, lidovci, STAN a Piráti, mají v součtu podporu 37,5 % potenciálních voličů, uvedli autoři průzkumu. Bez sestavení předvolebních koalic by tak získaly 88 z 200 poslaneckých křesel.

„Ochota zúčastnit se voleb oproti minulému šetření mírně vzrostla,“ uvedl Median. Voleb do Sněmovny by se v březnu podle svého vyjádření určitě zúčastnilo 53 % dotázaných, dalších 9,5 % účast zvažuje. Určitě by k volbám nešlo 30 % účastníků průzkumu, spíše by nešlo 7,5 %.

Reklama

Doporučované