Hlavní obsah

Vláda je kvůli důchodům pod tlakem. Babiš hrozí peklem, Pavel chce odpovědi

Foto: Vlada.cz

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Reklama

aktualizováno •

Ministerstvo ve zprávě k chystané změně penzí upozorňuje, že pokud se neschválí rychle, hrozí potíže s Ústavním soudem.

Článek

Vláda dnes schválila novelu zákona, díky které by nemusela v létě tolik zvyšovat důchody. Není ale vůbec jisté, že ji zvládne protlačit včas – má na to pouhý měsíc.

Ministerstvo práce ve vlastním materiálu upozorňuje, že zákon, díky kterému by mohla penzistům přidat méně, je potřeba schválit nejpozději do 22. března. A to ze dvou důvodů.

Za prvé – do tohoto data musí vláda vydat předpis o mimořádné valorizaci, kterým se penze fakticky zvýší. Pokud do té doby nebudou nová pravidla schválena, měly by se důchody zvedat podle současných norem. Ty důchodcům od června přiznávají penze vyšší v průměru o 1770 korun, vláda chce růst srazit na 760 korun.

Druhý důvod je, že vláda se pohybuje na ústavně tenkém ledě, když chce měnit pravidla takto za pochodu.

„Z pohledu ústavnosti se jako optimální jeví přijmout zákonnou změnu s účinností do 50 dnů od konce měsíce, v němž růst cen dosáhl rozhodné úrovně, tedy do 22. března 2023,“ píše samo Ministerstvo práce v důvodové zprávě k zákonu.

Ani pokud vláda datum stihne, není jisté, že se někdo na Ústavní soud neobrátí. Statistická data, dle kterých se mají penze zvyšovat, už jsou na světě a podle některých výkladů by se v tomto mezidobí pravidla měnit neměla vůbec.

„S ohledem na to, že podle řady právníků se zákonný nárok pro valorizaci naplnil dnem 31. ledna, jedná se o retroaktivitu, která není v souladu s ústavním právem,“ uvedl místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

„Budeme se bránit“

Právě u opozičního ANO vláda s plánem narazí. Hnutí už v minulosti několikrát dokázalo, že rychlé projednání klíčových zákonů dokáže dlouhodobě blokovat nebo jednání alespoň výrazně zdržet.

Hodlá se o to pokusit i v případě důchodů. „Budeme se bránit všemi legálními prostředky. Důchodci vycházeli z platného zákona a počítali s částkou v průměru o tisíc korun vyšší,“ dodává Havlíček.

Jeho stranický šéf Andrej Babiš označil plán vlády v rozhovoru pro deník Právo za podvod, kvůli kterému je jeho hnutí připravené rozpoutat „peklo“. „V takovém případě musejí počítat se zablokovanou Sněmovnou a obstrukcemi, které ještě nezažili,“ uvedl Babiš.

Ministerstvo kvůli obavám, že se zákon schválit nestihne, navrhuje jeho projednání v legislativní nouzi. Ta výrazně omezí – nikoli však znemožní – možnosti opozice, jak zákon blokovat. „Z časových důvodů se navrhuje, aby návrh zákona byl v Parlamentu ČR projednán zrychleně,“ píše se ve zprávě.

Vláda chce materiál do Sněmovny přinést příští týden – podle zdrojů Seznam Zpráv se očekává několik dní nepřetržitého jednání.

„Nejistý“ podpis prezidenta

Pak teprve bude na řadě Senát a podpis hlavy státu. Nově zvolený prezident Petr Pavel zatím nechce říci, zda by spornou novelu o valorizacích podepsal. Chce o tom nejdříve jednat s ministrem práce Jurečkou.

„Je důležité mít informace o tom, zda to je jediné možné řešení. Tu informaci zatím nemám,“ uvedl v pondělí Pavel s tím, že bude od Jurečky chtít vidět modely, na základě kterých se věc rozhodla.

„Teprve na základě toho si udělám obrázek a svůj názor, jestli ten návrh podpořím i já, nebo ne. Opravdu to teď nejsem schopný říct,“ dodal Pavel.

Otázka je, proč vláda začala změnu zákona připravovat takto na poslední chvíli – že inflace hned tak neklesne, bylo jasné již dříve.

„Proč to vláda neoznámila na konci roku? Ještě na začátku roku ministr Stanjura říkal, že jde v rámci celého rozpočtu o malou částku a peníze určitě najde. Vládě se to nehodilo kvůli volbám,“ tvrdí Havlíček.

I vládní politici mimo záznam přiznávají, že se obávali, aby nepopulárním tématem nenahráli Andreji Babišovi v prezidentské kampani. Do nepříjemných otázek se hodlají ministři pouštět až nyní.

Reklama

Doporučované