Hlavní obsah

Milion za konec Hřiba mi nabídl na hospodském lístku, řekl politik u soudu

Foto: islavicek, Shutterstock.com

„Vytáhl klasický hospodský lístek, napsal na to jedničku a šest nul,“ popisuje Jiří Koubek schůzku s hoteliérem. Ilustrační foto.

Reklama

Soud začal ve čtvrtek projednávat korupční kauzu podnikatele Petra Bauera. Podle obžaloby v březnu 2020 nabídl dvěma politikům TOP 09 úplatek. Klíčový svědek tvrdí, že za ním Bauera poslal Jiří Fremr, asistent Jiřího Pospíšila.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bauer se podle obžaloby pomocí úplatku snažil přesvědčit dva zastupitele TOP 09, aby pomohli shodit koalici vedenou primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti).

Podle jednoho ze dvou klíčových svědků Bauer akci chystal ve spolupráci s Jiřím Fremrem, pravou rukou předsedy pražské TOP 09 a europoslance Jiřího Pospíšila.

„Schůzka se uskutečnila 13. března 2020 ve večerních hodinách v Hotelu U Prince, kam jsem byl pozván na schůzku majitelem hotelu panem Bauerem,“ popisuje pro Seznam Zprávy Jiří Koubek, dnes už bývalý pražský zastupitel za TOP 09.

„Stěžoval si na připravovaný koncepční materiál Rady hlavního města Prahy, který měl znamenat omezení předzahrádek v Praze,“ pokračuje.

Petr Bauer je známý pražský podnikatel. Provozuje Hotel U Prince na Staroměstském náměstí, U Zlatého stromu v Karlově ulici a Iron Gate Hotel v Michalské ulici.

Koubek naráží na to, že se rada hlavního města přibližně před dvěma lety rozhodla zkultivovat nejvytíženější centrum metropole, především Karlovu ulici, kudy denně proudí davy turistů.

O stížnostech majitelů restaurací si přečtěte zde:

„Věděl jsem, že má hotel a má se ho to dotknout, tak jsem na jeho pozvání přijel s naším materiálem. Ukazoval mi, že vlastní ještě další hotel v Karlově ulici, kde má také předzahrádku a který má být také omezen. Takže jsem začal normální pracovní schůzku – vytáhl ten materiál a říkám: ‚Tak co máte? Kde to máte?‘ Chápu, že když se dělá takto poměrně radikální řez, někomu to může vadit. Druhá věc je, že mu to třeba vadí jenom proto, že nepochopí podstatu a myšlenku toho, proč se něco takového chystá, a samotná regulace nemusí být proti němu,“ líčí Koubek.

Místo věcné debaty o podobě nové regulace podle něj přišla nabídka úplatku, pokud pomůže „odstřelit“ primátora.

„Vytáhl klasický hospodský lístek, napsal na to jedničku a šest nul a řekl: ‚To bude odměna pro vás, když budete hlasovat pro odvolání primátora,‘“ říká muž. Podnikatel ve čtvrtek u soudu popřel jak nabídku úplatku, tak že by cokoliv psal na papírek.

„Posílá mě Fremr“

Koubek tvrdí, že za ním hoteliér přišel cíleně podle instrukcí Pospíšilova asistenta Jiřího Fremra.

„Bauer mi řekl: ‚Mě za vámi poslal Fremr. S Fremrem domlouváme, že by mohla být změna koalice. Fremr říká, že je schopen se dohodnout se všemi lidmi z klubu, ale není schopen se dohodnout s vámi a s Radkem Vondrou,‘“ popisuje.

Jiří Fremr byl v té době řadovým členem TOP 09. Neseděl v zastupitelstvu hlavního města, neměl tedy ani žádnou oficiální pozici v zastupitelském klubu. Dělal ale asistenta předsedovi klubu Jiřímu Pospíšilovi. Vystupoval jako jeho pravá ruka.

Pospíšil se Fremra, i přes dřívější naléhání některých spolustraníků, zbavil až letos v létě, kdy se jeho jméno objevilo v policejním spisu ke kauze Dozimetr, a to kvůli kontaktům s hlavním aktérem případu Michalem Redlem.

Fremr Koubkovo tvrzení odmítl. „Pokud se mě někdy někdo dotazoval na věci ohledně magistrátu a TOP 09, odkázal jsem dotyčného na oficiální představitele, sám jsme neměl žádný mandát jménem TOP 09 cokoliv řešit a ani jsem to nedělal. Pokud někdo tvrdí něco jiného, tak jen hloupě lže. S touto kauzou nemám nic společného a nejsem v ní v žádném postavení,“ reagoval pro Seznam Zprávy.

Jiří Pospíšil na telefonát ani SMS do vydání článku nereagoval.

„Měl to být dar“

Koubek a Vondra se do konfliktu s Fremrem dostali už v roce 2019, tedy před tím, než podle obžaloby přišla nabídku úplatu. Na sjezdu pražské organizace TOP 09 tehdy oba politici vystoupili s projevem, který kritizoval kandidaturu Jiřího Fremra do předsednictva pražské organizace.

Poukazovali na to, že byl v té době už dvakrát odsouzený, konkrétně za těžké ublížení na zdraví a za křivé svědectví. Na sjezdu se jim – i přes nesouhlas Pospíšila – podařilo spolustraníky přesvědčit, že by Fremr neměl být součástí předsednictva.

Jiří Koubek a Radek Vondra, ale také třeba Pavel Richter nebo Nadežda Priečinská, se tím v rámci pražské TOP 09 dostali do opozice vůči Pospíšilovu křídlu. Konflikt vyvrcholil loni, když zastupitelé TOP 09 sesadili šéfa pražské organizace Pospíšila z čela zastupitelského klubu, oficiálně kvůli vytíženosti.

„Ty důvody byly různé. Mou motivací bylo přesně tohle počínání. Věděli jsme, že pan Fremr jako Pospíšilův asistent nadále mluví naším jménem. Ale pro mě osobně byl klíčový důvod, o kterém jsem ovšem byl vázán mlčenlivostí. Dozvěděli jsme se, že u něj byla provedena domovní prohlídka, ale nesměli jsme o tom mluvit,“ vzpomíná Koubek.

Fremr pro Seznam Zprávy uvedl, u něj žádná domovní prohlídka provedena nebyla. Podle Koubka byl ale Fremr tím, kvůli komu tenkrát Pospíšila vyšachovali.

„Věděli jsme, že nechceme mít za předsedu klubu někoho, kdo má tohohle člověka za asistenta, protože pan Pospíšil se odmítal pana Fremra vzdát,“ vzpomíná Koubek.

Více o Pospíšilově odvolání:

Hned poté, co mu měl Bauer nabídnout úplatek, se Koubek obrátil na policii. Oslovil šéfa pražské policie Tomáše Lercha, který ho spojil s vyšetřovatelem. Zastupitel zároveň varoval svého kolegu Vondru, že i jeho Bauer pravděpodobně osloví s nabídkou úplatku.

To se podle obžaloby doopravdy stalo. Vondra začal okamžitě spolupracovat s policií. Při prvním kontaktu mu Bauer konkrétní částku nenabídl, o tři měsíce později ale podle státního zástupce Vondru navštívil v jeho kanceláři a předal mu obálku s 200 tisíci korunami. Vondra obálku okamžitě předal kriminalistům, kteří si navíc schůzku ve spolupráci s ním tajně nahráli.

Bauer u soudu přiznal, že peníze Vondrovi skutečně předal. „To nebudu popírat, ale byly myšleny tomu klubu,“ uvedl podle ČTK s tím, že mělo jít o dar na podporu TOP 09 a že očekával, že je strana zpracuje standardním způsobem.

Proč tak učinil v hotovosti a bez jakéhokoliv potvrzení o daru, nedokázal vysvětlit. „Asi jsem to udělal špatně,“ řekl.

Pro Koubka vše formálně skončilo schůzkou v Hotelu U Prince, Bauer už ho znovu nekontaktoval. Policie se ho pouze jednou přeptala, jestli ho nikdo znovu neoslovil. Až letos dospěla kauza k soudu, kam byl předvolán jako svědek.

Jeho politickou kariéru nicméně konflikt s Pospíšilem a jeho lidmi významně poznamenal. Předseda pražské organizace vyřadil Koubka, Vondru i další kritiky z kandidátky v letošních volbách do pražského zastupitelstva.

Do zářijových komunálních voleb soud s Petrem Bauerem nezasáhl, ačkoliv hlavní líčení mělo začít už v srpnu. Bauer v létě tvrdil, že neměl dost času se seznámit s obžalobou. Když mělo líčení začít týden před volbami, hoteliér uvedl, že je nemocný. Nyní, po prvním dnu jednání, soudce naznačil, že rozsudek by mohl padnout už ve středu.

Reklama

Doporučované