Hlavní obsah

Obstrukce zvládneme. Dohoda s ANO je složitější než s SPD, říká šéfka Sněmovny

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

Obstrukce jsou legitimní, ale využijeme všech prostředků, jak je zkrátit, říká šéfka Sněmovny.

Článek

Sněmovnu čeká možná už dnes další obtížné projednávání pandemického zákona. Ten sice koalice po desítkách hodin obstrukcí a nočním jednání protlačila Sněmovnou, zamítl ho ale Senát.

Opoziční SPD už avizovala, že chystá další obstrukce. Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová vzkazuje, že vládní koalice využije všech možností, které jí dává jednací řád, aby hlasování urychlila.

Sněmovna je kvůli sporům mezi koalicí a opozicí prakticky zablokovaná – a to ji tento týden čeká ještě rozpočet, vydávání Andreje Babiše a mimořádná schůze, kterou svolalo hnutí ANO. „Gentlemanské dohody s opozicí neplatí. Něco si potvrdíme, za pár minut je to vyvráceno a přestává platit. Je to možná i více kultura hnutí ANO než SPD,“ říká předsedkyně poslanců v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Senát vám vrátil pandemický zákon, opozice znovu hrozí obstrukcemi. Co s tím budete dělat?

Využijeme naplno jednací řád. Omezíme dobu na příspěvky, což samozřejmě nejde u přednostních práv, takže očekáváme, že pan předseda Tomio Okamura i pan předseda Radim Fiala budou hodně výřeční tak, jak již avizují. Každopádně pandemický zákon stejně potřebujeme, takže i když to bude za cenu dlouhých hodin řečnění a obstrukcí, tak zkrátka k tomu hlasování dojdeme a Sněmovna přehlasuje Senát.

Pan poslanec Marek Výborný zmiňoval, že máte nějaké varianty. Vy jste teď zmínila jednu. Jsou ještě nějaké jiné možnosti?

Je to samozřejmě o dobrém načasování. Záleží na tom, jestli se brzy dostaneme k rozpravě, což by bylo ideální, nebo jestli budou obstrukce už u (schvalování) pořadu schůze. Tam může mít odůvodnění neomezeně dlouhou dobu a tím se dá hodně zdržet celé jednání. A my se přitom potřebujeme dostat k mnoha záležitostem, nejenom k pandemickému zákonu. Máme tu třeba první čtení rozpočtu, pak také musíme zařadit vydání dvou kolegů.

A do toho mimořádnou schůzi ve čtvrtek.

Ano, na požadavek hnutí ANO. Opravdu je to složité, ale není to gordický uzel, abychom to nezvládli.

Na mě to působí, že Sněmovna je zablokovaná. Bude to takhle teď pořád?

Počítáme s tím, že i takhle by to mohlo vypadat nadále, protože slova o konstruktivní opozici zůstávají jenom vyřčená do vzduchu. Snaha na čemkoli se dohodnout z naší strany je odmítaná. My jsme samozřejmě v roli opozice také obstruovali u některých věcí a třeba i několik měsíců, třeba radu České televize nebo EET. Ale nebylo to nepřetržité, dnem a nocí v kuse. Takovéto obstrukce tady naposledy byly při schvalování církevních restitucí.

Neměl by se tedy do budoucna změnit jednací řád?

To víte, že to spoustu poslanců určitě napadá. Ti, co jsou zvolení první období, se podivují nad tím, jak s malým klubem můžete zablokovat celé jednání. Ale já osobně jsem vždycky měla v tomhle směru konzervativní názory. Změny bychom měli dělat opravdu jenom ve chvíli, kdy se na nich shodne naprostá většina. A já obstruování považuji za legitimní, to k možnostem poslance patří.

Ale omezení počtu řečníků nebo jednací doby není v jiných státech nijak neobvyklé.

Ano, náš jednací řád je v porovnání s jinými parlamenty velmi benevolentní a dává velkou šíři pro diskutování. Na druhou stranu se naše demokracie vyvíjí kratší dobu než v jiných zemích, jsem proto vůči tomu obezřetná.

Sama jste tady zmínila schvalování programu, které dost často zablokuje hned první den jednání na několik hodin. Není aspoň tady místo pro nějaké omezení?

Ano, tam by úprava vhodná byla. Místo neomezeně dlouhé doby by se odůvodnění mohlo zkrátit třeba na pět minut. To si myslím, že by ani neupíralo právo opozici se vyjádřit. Ale mám pochopení pro ty, kteří jednací řád psali. Spousta těch věcí předpokládá nějakou politickou kulturu. Že ti, kteří s řádem zacházejí, mají mantinely, které je drží v nějaký mezích, minimálně slušného chování.

Platí s opozicí gentlemanské dohody?

Neplatí. To je pro mě největší zklamání. Ani kolegové, kteří tu jsou třeba několik volebních období, nepamatují, že by byla tak složitá domluva s opozicí. Něco si potvrdíme, za pár minut je to vyvráceno a přestává platit. To se tady teď začíná zabydlovat, je to kultura hnutí ANO. Možná dokonce více hnutí ANO než SPD. SPD alespoň férově řekne, že bude obstruovat.

Jak to třeba vypadá?

Tak třeba párování. Může to působit jako technikálie, ale zvlášť v době omikronu, když jsou karantény a izolace, tak je důležitá dohoda, že chybějící poslance si navzájem vypárujeme. Jenže hnutí ANO řeklo, že budou párovat, jen když je to pro ně bezpečné.

Co s tím? Jsme na začátku volebního období a už jsou tady takovéhle vztahy?

Já se domnívám, že to nejde takhle ani ze strany opozice táhnout dlouho, protože i jim se to vymstí. A přestane jim to přinášet politické body. Chápu, že někomu vadí nějaký zákon a chce docílit úpravy, nebo ho úplně zablokovat. Ale nechápu, když se to stane nástrojem u běžných věcí.

Sněmovnu vedete čtvrt roku. Nelitujete toho, že nejste ministryní? Jestli to tady není jen takové kladení věnců…

Nelituji toho a je to tady vlastně dost o nekladení věnců. Opozice dělá všechno pro to, abychom se nenudili. Já chci být oporou vládě pro to, aby Sněmovna bezproblémově fungovala a byla schopna probrat věci, které vláda považuje za svoje priority. Nejvíc se teď zabývám právě tím, abychom dosáhli funkčnosti Sněmovny.

Máte svůj osobní cíl, co byste tady chtěla za čtyři roky změnit, nechat tady nějaký otisk?

Ano, mám pár takových a postupně jich přibývá. Sněmovna má velkou rezervu v digitalizaci, celá řada papírů by se dala nahradit elektronicky. A dalším z velkých cílů je víc otevřít Sněmovnu lidem, veřejnosti, protože na rozdíl od Senátu tu nemáme zdaleka tolik společenských událostí. Celkově bychom měli víc přibližovat naši práci lidem a nedat prostor všem těm demagogům, kteří říkají, že tady máme chlebíčky za 5 korun a jenom žvaníme.

V roli předsedkyně Sněmovny byste měla být spíše nestranná. Je to pro vás těžké? Vy jste známá spíš ostřejšími výroky, třeba na twitteru.

Já jsem stále ještě i poslankyně a předsedkyně strany. Já se ale snažím rozlišovat, jestli mluvím za předsedkyni strany, nebo za celou Sněmovnu. I když uznávám, že je to pro veřejnost složitější odlišit a že když vyjádřím svůj postoj ostřeji, tak mi to mnozí vyčítají.

Máte za sebou takový první přešlap s „protiorbánovským“ výrokem, za který vás hodně kritizovali.

Já to nepovažuju za přešlap. Pokud bych to řekla na zahraničním zasedání, kde bych byla jako předsedkyně Sněmovny, tak je to nepatřičný výrok. Ale jako předsedkyně strany, myslím, tento postoj zastávat mohu. Nechci se nechat svázat funkcí v tom smyslu, že už bych své názory neprezentovala. Kritizoval mě za to třeba bývalý předseda Radek Vondráček, že on by si to nedovolil. Ale on si dovolil jet do ruské Dumy a jednat tam s lidmi na sankčním seznamu kvůli jejich participaci na okupaci Krymu. To je nesrovnatelné. Je to jen snaha vytvořit dojem, že jako předsedkyně PSP bych už měla ke všemu takovému jen mlčet. A to já nehodlám.

Jak se koalici Spolu daří hledání kandidáta na prezidenta? A spojí se TOP 09 s ODS? Druhou část rozhovoru s Markétou Pekarovou Adamovou najdete již brzy na Seznam Zprávách.

Reklama

Doporučované