Hlavní obsah

Okamura: Rozpoutáme dosud největší obstrukce

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda SPD Tomio Okamura

Reklama

aktualizováno •

Ve Sněmovně se schyluje k bitvě o to, o kolik se navýší v létě důchody. Vláda poslala ke schválení plán na snížení mimořádné valorizace, ke které má ze zákona dojít v červnu. Opozice vyhrožuje nevídanými obstrukcemi.

Článek

Ke spornému vládnímu návrhu na snížení červnové valorizace důchodů se Sněmovna sejde v úterý 28. února. ANO a další opoziční hnutí SPD už ohlásily obstrukce. Vedle samotného návrhu zpochybňují i stav legislativní nouze, který vyhlásila šéfka dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na žádost vlády a jenž má umožnit rychlejší schvalování.

Předseda SPD Tomio Okamura řekl, že jeho hnutí udělá vše pro to, aby přijetí zabránili.

„Jsme připraveni obstruovat týdny, klidně i měsíce. Dáme do toho úplně vše. Chceme to koordinovat s hnutím ANO. Rozpoutáme největší obstrukce dosud, jen já mám připravené vystoupení na více než sto stran. Je potřeba vládě vysvětlit, že okrádání příjemců důchodu o slíbené peníze je nepřijatelné,“ popsal Seznam Zprávám, jak bude vypadat jednání Sněmovny příští týden.

Rozpoutáme největší obstrukce dosud, jen já mám připravené vystoupení na více než sto stran.
Tomio Okamura, předseda SPD

Schillerová: Noční jednání nechceme

Během dnešního dne by se kvůli obstrukcím měl Okamura sejít s šéfkou poslaneckého klubu ANO Alenou Schillerovou. Bývalá šéfka státní kasy předem upozornila, že ale večerní jednání nechce.

„Jestli se bude jednat i v noci, nebo ne, to je jen na pětikoalici. Za naší vlády noční jednání zvykem nebyla, přestože například EET tehdejší opozice obstruovala téměř rok,“ uvedla Schillerová a popsala, jak chce ohledně obstrukcí postupovat.

„Pokud bychom jednali nonstop, netrvalo by to déle než několik dnů, ale zejména kvůli zaměstnancům Sněmovny jsme respektovali konce jednacích dnů. Jednání přes noc tedy nepodpoříme, jsme ale připraveni tu být, dokud to bude třeba, a tomu podvodu na seniory zabránit. Strategii klubu ale veřejně sdělovat nebudu.“

Koaliční poslanci s několikadenními obstrukcemi počítají.

„Jsme připraveni, očekáváme opravdu dlouhé jednání. S obstrukcemi máme zkušenost. Všichni poslanci jsou patřičně vybavení a budeme se bavit o průběhu, jakým způsobem jednání zefektivnit,“ uvedl šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Jsme připraveni, očekáváme opravdu dlouhé jednání. S obstrukcemi máme zkušenost.
Jan Jakob, předseda poslaneckého klubu TOP 09

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný dodává, že koalice bude striktně dodržovat jednací řád. Poslanec odmítá, aby opozice dlouhodobě u nějakého zákona bránila vůli většiny.

Projednání nižší mimořádné valorizace důchodů v legislativní nouzi je podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) oprávněné, protože hrozí velké hospodářské škody.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) upozorňuje na to, že změna mimořádných valorizací je nutná. V rozhovoru pro Seznam Zprávy například vysvětluje, že inflace neúnosně navýšila výdaje, které by na zvýšení důchodů bylo potřeba použít.

Zatím ale není vůbec jasné, že i kdyby Sněmovna změnu valorizace prosadila, prošla by Senátem. Mnozí senátoři mají ke zvolenému postupu výhrady. A ani zvolený prezident Petr Pavel se zatím jasně nevyjádřil, zda by zákon podepsal. Více čtěte zde.

Průměrná starobní penze by podle návrhu zákona měla od června vzrůst z důvodu inflace o 760 korun místo o 1770 korun, o které by se zvedla podle nynějších pravidel. Podle kabinetu je snížení nutné kvůli udržení důchodového systému, jinak by jeho letošní schodek dosáhl 90 miliard korun. Opozice změnu odmítá podpořit a hrozí stížností k Ústavnímu soudu.

Článek aktualizovaný o vyjádření předsedy SPD Tomia Okamury a předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové.

Reklama

Doporučované