Hlavní obsah

Odchod PR tváří z ANO? Nemáme teď pro ně práci, říká Schillerová

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Reklama

Hnutí ANO po prohře Andreje Babiše v prezidentských volbách opouštějí tři výrazné tváře, které roky spolupracovaly na marketingu. Podle Aleny Schillerové je rozchod s nimi přátelský a po vzájemné dohodě.

Článek

Po marketérovi Marku Prchalovi odchází od ANO také dosavadní mluvčí Vladimír Vořechovský a manažerka Tünde Bartha, pravá ruka předsedy hnutí Andreje Babiše.

Jde o dlouholeté spolupracovníky, kteří svou rezignaci oznámili jen pár dnů po neúspěšných prezidentských volbách.

Podle špiček ANO šlo o vzájemnou dohodu, chyby v kampani se podle nich zatím nehodnotily.

„Lidsky mi budou chybět, ale v hnutí ANO by teď úplně nenašli uplatnění,“ říká k tomu pro Seznam Zprávy šéfka poslaneckého klubu Alena Schillerová.

Chtěli Tünde Bartha a Vladimír Vořechovský ukončit spolupráci sami, nebo ten impuls přišel spíš od hnutí po prohraných volbách?

Byla to vzájemná dohoda. Dokonce se tímto směrem uvažovalo už dopředu – buď by tým odešel na Hrad, kdyby se prezidentské volby vyhrály, nebo je potřeba ho redukovat. Asi jsme to neříkali navenek formálně, ale tahle úvaha tam byla.

Chápu, že po volbách se redukuje volební tým, nicméně asi ne od těch nejvyšších a nejbližších spolupracovníků. Přece jenom s hnutím spolupracovali třeba deset let.

Opravdu to byla otázka dohody. Nepadlo žádné špatné slovo, rozcházíme se v klidu a přátelsky. Teď bude těžiště práce spíše v Poslanecké sněmovně, na stínové vládě. To už máme zasaturované a oni by nebyli využiti. Možná si také chtěli odpočinout.

Předseda Babiš po volbách řekl, že není spokojen s tím, jak kampaň vypadala. Mám to chápat tak, že Tünde Bartha a Vladimír Vořechovský jsou lidé, kteří jsou za to částečně zodpovědní?

Ne, nic takového nepadlo. Předsednictvo tu kampaň ještě nehodnotilo, budeme to hodnotit až 8. února. Tam si to řekneme a nebudu kolegům nic vzkazovat přes média. Opakuji, že jejich odchod vyplynul ze vzájemné dohody.

A jaký je váš osobní názor? Nesou odpovědnost za podobu kampaně?

Nechci na nikoho ukazovat. Tam byla i agentura, bylo tam více věcí. My si to musíme teprve vyříkat.

Nebudou vám v hnutí chybět? Přece jen to byly výrazné osobnosti, které dlouho utvářely mediální obraz ANO.

Lidsky určitě ano, velmi dobře se známe. Ale já doufám, že se úplně neodstřihneme, že se budeme potkávat. Jsou to lidé s obrovskou invencí, kteří najdou uplatnění a u nás by ho v tuto chvíli úplně neměli.

Končí lidé osobně blízcí Andreji Babišovi. Nedá se to chápat tak, že se chystá jeho odchod z politiky?

Vůbec to tak nechápejme. Já budu podporovat, aby zůstal předsedou hnutí i poslancem. Je to samozřejmě na něm.

Zatím od něj nemáte žádné zprávy, jak se rozhodl?

Zatím jsme to neřešili, bavíme se o běžné agendě.

Reklama

Doporučované