Hlavní obsah

Opozice tepe prezidenta: Hodil důchodce přes palubu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Reklama

Opoziční představitelé jsou rozladěni z rozhodnutí prezidenta Petra Pavla nevetovat novelu zákona o důchodech. Už pracují na ústavní stížnosti.

Článek

Představitelé opozice neskrývají zklamání z rozhodnutí prezidenta Petra Pavla nevetovat novelu zákona o důchodech, kterou se vláda rozhodla snížit výši letní valorizace důchodů. Podle předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové nevyužil možnost ukázat, že není jen „automatem na podpisy“. Šéf hnutí SPD Tomio Okamura pak hovoří o tom, že prezident podle něj hodil přes palubu přibližně tři miliony příjemců důchodů.

Hnutí ANO je už podle Schillerové rozhodnuté dát stížnost k Ústavnímu soudu. „Už mám sestavený tým, který zahájil práce na přípravě ústavní stížnosti. Musí být vyprecizovaná a musí ji psát experti na ústavní právo,“ uvedla předsedkyně klubu. Hnutí SPD by se ke stížnosti rádo také přidalo.

„Pan prezident promarnil první velkou příležitost, jak spojit společnost. Je to škoda. A hlavně velké zklamání. Ale nevzdáváme to, za důchodce budeme bojovat dál,“ napsal po rozhodnutí Pavla na twitter předseda hnutí ANO a jeho soupeř z prezidentské volby Andrej Babiš.

Okamura uvedl, že svým rozhodnutím se prezident ukázal jako „exponent asociální vlády“. „Šokovalo mě, že okradení důchodců v průměru o 7 tisíc letos a 12 tisíc v příštím roce označil za pouhou epizodu,“ dodal předseda SPD.

Ten prý už dříve v možnost podat ústavní stížnost oslovil představitele hnutí ANO. Na podání ústavní stížnosti je totiž potřeba minimálně 40 poslanců, SPD jich však má jen 20. „Pro podání je důležité, aby mělo co největší váhu a legitimitu. Vyzval jsem je proto, aby s námi v tomto táhli za jeden provaz, aby si nehráli jen na svém vlastním písečku. Uvidíme, co nám odpoví,“ uvedl Okamura.

Hnutí ANO může stížnost podat i samo za sebe, neboť má 71 členů poslaneckého klubu. Schillerová se k tomu, zda bude postupovat samo za sebe nebo se spojí i s druhým opozičním hnutím, vyjádřila, že bude na klubu navrhovat, aby ANO podalo stížnost samo.

Prezident Pavel na tiskové konferenci uvedl, že pokud by opoziční hnutí ústavní stížnost nepodala, přistoupil by k tomu sám. Podobně reagoval třeba i senátor z ODS Raduan Nwelati, který Seznam Zprávám napsal, že prezident postupoval přesně tak, jak on postupoval v Senátu. „I já mám velmi silné pochybnosti o ústavnosti tohoto zákona a přesto jsem zákon pro jeho ekonomickou a sociální nutnost podpořil s tím, že je nutné, aby ústavnost prověřil Ústavní soud. I já jsem připraven se připojit k žalobě, pokud by hnutí ANO tuto žalobu nepodalo,“ uvedl.

Přístup prezidenta oceňuji, řekl Jurečka

Před novináře krátce po rozhodnutí prezidenta předstoupil i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který rozhodnutí kvitoval. „Oceňuji přístup pana prezidenta, který se na jedné straně jasně vyjádřil, kde vidí určité nedostatky, a zároveň pojmenoval kroky a scénáře, které by mohly nastat v případě uplatnění veta,“ řekl Jurečka.

Ministr zároveň uvedl, že věří, že novela u Ústavního soudu obstojí. „Jsem přesvědčen, že u Ústavního soudu dokážeme obhájit záležitosti, pokud jde o legislativní nouzi, která z našeho pohledu měla opodstatnění, stejně tak jsme připraveni obhájit otázku retroaktivity. Zákon hovoří o tom, že v případě valorizace řádné i mimořádné rozhoduje vydané nařízení vlády,“ uvedl Jurečka.

K rozhodnutí prezidenta se začali vyjadřovat i další opoziční poslanci. Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) uvedla, že prezident odpovědnost jen alibisticky přehodil na Ústavní soud.

„Napadnout u Ústavního soudu něco, co jsem sám podepsal a souhlasil s tím, je naprostá novinka. Hlavně je to proti zdravému rozumu,“ uvedl poslanec ANO Radek Vondráček.

Reklama

Doporučované