Hlavní obsah

Plán koalice, jak protlačit úsporný balíček: opozici hrozí zkrácením prázdnin

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Sněmovní prázdniny mají začít 14. července. Archivní foto.

Reklama

Koaliční plán počítá s tím, že konsolidační balíček by měl prvním čtením projít do dvou měsíců. Opozice dopředu avizuje, že udělá vše, aby hlavní změny neprošly.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pokud opozice sáhne při projednávání vládního konsolidačního balíčku k obstrukcím, poslance nejspíš čekají zkrácené sněmovní prázdniny. Začnou totiž až ve chvíli, kdy balíček projde prvním čtením.

„Podle harmonogramu máme plénum končit 14. července, ale už jsem na klubu avizoval, že pokud bychom to nestihli, tak třetí a čtvrtý týden v červenci bychom se tomu ještě mohli věnovat,“ řekl Seznam Zprávám předseda klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

Koalice musí přijetí balíčku, který nyní nazývá „ozdravný“, sladit s přípravou rozpočtu na rok 2024, do nějž se mají úsporná opatření promítnout.

„Jsem přesvědčený, že než budeme hlasovat o rozpočtu ve třetím čtení, už budeme mít balíček schválený. V okamžiku, kdy bude první čtení rozpočtu, chci mít balíček už po prvním nebo druhém čtení,“ nastínil ministr financí a první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Podle Výborného by kolem 22. května mělo mít Ministerstvo financí jako garant už hotový legislativní text, ve kterém se sbíhají i texty od dalších resortů - například Ministerstvo práce a sociálních věcí dodá část o platech.

„Následně proběhne standardní meziresortní řízení, které bude zkrácené, protože - upřímně řečeno - je to věc politické dohody. Jednotlivá ministerstva řídí ministři z koaličních stran,“ podotkl Výborný, podle nějž se v této fázi budou vychytávat už jen legislativně-technické problémy.

Další fází bude Legislativní rada vlády. „S kolegy jsme se bavili o odhadu, že někdy v polovině května je reálná šance, aby materiál projednala vláda. Poté už bude míček na straně Poslanecké sněmovny,“ uvedl.

Konsolidační balíček a důchodová reforma přehledně

  • Konsolidační balíček: Co obsahuje a čeho se dotkne? Podívejte se na přehled.
  • Důchodová reforma: Změny v penzijním systému, úpravy výpočtu výše důchodů nebo odchod do důchodu. Čtěte níže v článku.

„Obstruují každý den už 16 měsíců“

Vládní koalice počítá s obstrukcemi už od prvního čtení. Opoziční hnutí SPD a ANO je pravidelně využívají při schvalování programu schůze i pro ně mnohem méně konfliktních bodů. „Obstruují každý den už 16 měsíců. Kdo mimo tuhle budovu si už teď všimne, že čtyři hodiny schvalujete program?“ podotkl Stanjura.

Naposledy si je poslanci ve velkém „užili“ na přelomu února a března. To opozice na pět dnů zablokovala Sněmovnu při schvalování snížení letní valorizace důchodů. Podle šéfky klubu ANO Aleny Schillerové šlo o nejdelší nepřetržité jednání dolní komory za poslední tři volební období - protáhlo se až do soboty.

I na toto jsou strany pětikoalice připraveny. „Když to nepůjde na řádné schůzi, svoláme k tomu mimořádnou,“ řekla Seznam Zprávám předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Ozdravný balíček prý prosadí, neboť je vyrovnaný a zasahuje všechny skupiny rovnoměrně. „Máme většinu 108 hlasů. Není možné, aby ho zablokovala menšina,“ dodala.

Kdy se budou schvalovat změny v důchodech?

I debata o důchodové reformě by ve Sněmovně měla začít už před prázdninami. Konkrétně změna valorizace penzí a změny týkající se předčasného odchodu do důchodu.

„Pak jsou změny u OSVČ a dohody o provedení práce a u nemocenské, to zadáváme jako subdodávku Ministerstvu financí v rámci konsolidačního balíčku a tam je plán, že má první čtení proběhnout před prázdninami, do půlky července,“ uvedl Tomáš Machanec, ředitel odboru sociálního pojištění na MPSV.

A všechno ostatní se podle něj bude teprve psát do paragrafového znění. „Předpokládáme, že na vládě to bude projednáno do konce roku a ve Sněmovně v první polovině příštího roku s tím, že účinnost změn bude většinou od 1. ledna 2025. A něco později,“ dodal.

„Jsme připraveni na cokoliv“

Stanjura uvedl, že koalice bude volit postup podle toho, jaké obstrukční nástroje opozice předvede.

„Nejlepší by bylo, aby - když my máme balíček za 94 miliard - přinesli také balíček na 94 miliard a bavili bychom se o tom, který je lepší. Oni ale nepřinesli nic. Dávají nám úlohu, která se nedá splnit. Říkají nám ‚nezvyšujte příjmy‘. To slyšíme pořád. U každého zákona nám říkají ‚zvyšte výdaje‘. A současně máme snížit deficit. To fakt nejde. To není o politice, to jsou počty prvního stupně základní školy,“ podotkl Stanjura.

Opozice se nehodlá vzdát. „Budeme důslední a uděláme vše pro to, aby hlavní změny neprošly,“ řekl Seznam Zprávám první místopředseda ANO Karel Havlíček. „Jsme připraveni na cokoliv,“ dodal.

„Vláda velkolepě odprezentovala svoje ambice, ale už nyní je jasné, že prakticky celou část týkající se úspor na státu si doslova vycucala z prstu. Je velmi daleko diskutovat o nějakém balíčku,“ uvedla šéfka poslanců ANO Schillerová. „Uvidíme, čemu dá vláda legislativní podobu a pošle nakonec do Sněmovny. A tam jí rozhodně čeká věcná a připravená opozice v podobě nejsilnějšího poslaneckého klubu ANO,“ dodala.

Předseda SPD Tomio Okamura pak oznámil, že jeho strana plánuje letní protivládní demonstrace po celém Česku. Odstartují to už příští středu v Liberci. V červnu pak chtějí svolat demonstrace do Mladé Boleslavi a Ústí nad Labem. „A další města budou pokračovat,“ uvedl.

Ten se zároveň snaží přesvědčit odbory k tomu, aby vyhlásily generální stávku. Odboráři se k tomu prozatím staví rezervovaně. Odbory naopak vyhlásily stávkovou pohotovost, kterou označily za nejmírnější nástroj, který zatím používají.

Jak chce vláda ušetřit?

Vláda se rozhodla zachránit veřejné finance, které ohrožuje masivní schodek. Seznam Zprávy přinesly přehledný soubor všech opatření.

Připlatit si mají zaměstnanci, firmy, ale třeba i řidiči, kteří používají dálnice. Naopak všichni bychom měli ušetřit při nákupu potravin. Za své by mělo vzít i 22 výjimek v placení daní, které dosud existují.

Klíčovou částí změn je reforma penzijního systému. Co přinese 13 klíčových změn a jak reformu vysvětluje ministr Marian Jurečka?

Reklama

Doporučované