Hlavní obsah

„Politický proces.“ Babiš před soudem k Čapímu hnízdu promluvil ve Sněmovně

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Opoziční poslanec Andrej Babiš (ANO) v Poslanecké sněmovně.

Reklama

Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš využil prostor Poslanecké sněmovny k projevu před nadcházejícím soudním líčením v kauze Čapí hnízdo. Hovořil skoro půl druhé hodiny.

Článek

V pondělí začne ostře sledovaný soud s poslancem Andrejem Babišem (ANO).

Ten si ještě před zahájením soudního líčení připravil skoro půl druhé hodiny trvající obhajobu, kterou přednesl na plénu Poslanecké sněmovny. Nechyběla v ní ani řada osobních útoků a invektiv.

Jako první bod pátečního jednání dolní komory Parlamentu chtěl navrhnout bod „Jak dostal polistopadový kartel Babiše před soud“. „Budou tam jména, budou tam fakta,“ sliboval expremiér před začátkem svého hodinu a 20 minut dlouhého proslovu.

Ve chvíli, kdy se opřel do vicepremiéra Ivana Bartoše (Piráti), začal mu do toho mluvit předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

„Jasně, Michálek. To je on, ten psychopat, který šel do spisu. Nemocnej člověk antibabišem, měl by se léčit,“ spustil Babiš a předsedající schůze Věra Kovářová (STAN) se ho marně snažila zklidnit, včetně prosby o mírnění výraziva.

„Nech na mě nemluví, ten psychopat,“ vysmál se Babiš Michálkovi a pokračoval ve čtení mediálních prohlášení jednotlivých politiků, kteří se ke kauze Čapí hnízdo vyjadřovali.

Pondělní soud nazval prvním politickým procesem od revoluce a vyústěním dlouhodobé snahy o jeho diskreditaci a odstranění z politiky. „Stojí za tím polistopadový kartel tradičních stran, který tu vládl od listopadu 1989 de facto až do roku 2017, protože my jsme tehdá byli ve vládě v menšině, a teď bohužel vládne zase,“ prohlásil Babiš.

Soud s Babišem začne v pondělí

Reportérka Kristina Ciroková natáčela s Andrejem Babišem několik dnů před zahájením soudu k Čapímu hnízdu. Co řekl o nadcházejícím procesu a jeho účastnících, si pusťte ve videu.

Kartel je podle něj „neformální mocenský kolos“, který tvoří tradiční politici, novináři, aktivisté, úředníci, podnikatelé a další lidé, které spojuje snaha „privatizovat si moc, v klidu vládnout a prosazovat svoje kšefty“.

Vymezil se i proti kritice svého nedávného inzerátu, ve kterém zpochybňoval obsah médií. „Když si Babiš dá inzerát na Čau lidi, tak ten levicový The Guardian píše o tom, že Babiš je divnej. Co je na tom špatného, že jsem si dal inzerát?“ rozčiloval se za pultíkem.

Od Fialy k Milionu chvilek

Během projevu se dostal i ke srovnání své práce na evropském poli s tou premiéra Petra Fialy (ODS). „V Bruselu jsem je samozřejmě štval, ilegální migrace! Viktor Orbán tam postavil plot. A náš ministr říká: ‚Mně to nevadí, ilegální migranti, kteří nám tady chodí.‘ Já jsem byl na maďarské hranici, jsme tam poslali 50 našich policistů, kteří zadrželi až šest tisíc ilegálních migrantů,“ uvedl Babiš a šel předčítat úvod své knihy Sdílejte, než to zakážou, ve které se tématu věnuje.

Nechyběla ani kritika aktivistů a demonstrantů z uskupení Milion chvilek pro demokracii. „Chodili na naše mítinky. Pan (Mikuláš) Minář ve Vodňanech přišel s nějakou buchtou nebo koblihou a chtěl se fotit se mnou. Asi nemá co dělat. Zorganizovali proti mně přes 30 demonstrací a organizují je i teď, když jsem v opozici. A pátá kolona v europarlamentu udávala Babiše, aby to zahraniční tisk zveřejnil. Protože já jsem vystupoval jako hrdý svrchovaný český premiér, který bojuje za zájmy České republiky. A pan premiér si tam vzal nějakého ministra, nějakého Beka. Nevím na co.“

Na závěr vystoupení si Babiš znovu postěžoval na chování ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který nedávno zveřejnil na sociálních sítích video avizující blížící se Babišův soud. „Stojí na střeše ministerstva, má kalendář a říká: ‚Andreji, už je čas.‘ Nevím, proč mi říká Andreji,“ rozzlobil se.

Dodal, že pravda a láska musí zvítězit a „samozřejmě, že to tak bude“. „Všichni se těšte na pondělí. Hlavně pan Rakušan. Držím vám palce,“ zakončil opoziční poslanec své vystoupení. Sněmovna zařazení jeho bodu neschválila.

Poslance příští týden čekají jednání ve výborech. Vládní koalice však na příští pátek chce svolat další mimořádnou schůzi. Ta by se měla věnovat energiím.

Mimořádná schůze k cenám energií

Příští pátek by se poslanci měli sejít na další mimořádné schůzi. Tentokrát ji svolává vládní koalice, která chce řešit energetickou krizi. Vláda chce prosadit zastropování cen energií a daň z mimořádných zisků energetických firem, bank a rafinerií.

Reklama

Doporučované