Hlavní obsah

Poslancům kvůli obstrukcím stojí i práce ve výborech

Foto: Seznam Zprávy

Bojové vozidlo pěchoty. Obranný výbor by rád řešil výsledky tendru na nové BVP. Kvůli obstrukcím se však už skoro dva měsíce nesešel.

Reklama

Kvůli vršícím se mimořádným schůzím Poslanecké sněmovny či protahujícím se obstrukcím ve Sněmovně téměř nezasedají výbory. Třeba nyní důležitý výbor pro obranu se nesešel už skoro dva měsíce.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Obstrukce a neustále svolávané mimořádné schůze ochromují Poslaneckou sněmovnu víc, než je navenek patrné.

Jednání přes noc a dlouhé proslovy na plénu jsou jedna věc, poslancům už ale začíná vadit, že jim stojí práce ve výborech. Ty se v době, kdy zasedá plénum, nesmějí scházet.

Třeba výbor pro obranu se naposledy sešel na konci března. Jeho členové přitom v době, kdy na Ukrajině zuří válka, mají projednávat důležité věci týkající se obranyschopnosti České republiky.

„Je válka, řeší se nákupy zbraní, techniky, vysílání vojáků do zahraničí, ale my jsme se kvůli mimořádným schůzím už několikrát nesešli,“ říká pro Seznam Zprávy člen výboru, Jiří Horák z KDU-ČSL. Obstrukce podle něj ochromily nejen plénum, ale i tuto méně viditelnou práci zákonodárců.

Podle jeho výborové kolegyně Michaely Opltové (STAN) je projednání těchto věcí ve výboru důležité i proto, že jak poslanci z koalice, tak z opozice jsou díky tomu víc připraveni právě na projednávání na plénu. „Na výboru o tom samozřejmě nerozhodujeme, ale bavíme se o tom napříč politickým spektrem a pak to přeneseme na své politické kluby,“ přibližuje. Výbor by se podle ní měl co nejdřív sejít i proto, že se kvapem blíží české předsednictví Evropské unii, a to bude muset vzhledem k situaci řešit i obranná témata.

Nechávat zrovna teď Ministerstvo obrany bez kontroly není šťastné, i když by se jim to asi líbilo.
Pavel Růžička (ANO), místopředseda výboru pro obranu

Místopředseda výboru pro obranu Pavel Růžička z ANO upozorňuje na to, že momentálně výbor stoprocentně neplní ani kontrolní funkci vůči Ministerstvu obrany.

„Nechávat zrovna teď Ministerstvo obrany bez kontroly není šťastné, i když by se jim to asi líbilo,“ říká se smíchem. Jedním dechem ale dodává, že výbor není nikdy konfrontační a vše řeší s nadhledem a chladnou hlavou, ať je ministr z jakékoliv strany.

Poslanci však podle něj už skoro dva měsíce nevědí, jaká je česká vojenská pomoc Ukrajině. „Vlastně nevíme, jaký materiál vláda na Ukrajinu poslala. Chtěli bychom vědět, co se poslalo, kdy, jak, kam, jak to bylo předáno. A to je věc, kterou se na výboru dozvídáme od ministryně,“ pokračuje Růžička, podle kterého by za současné situace ve světě měl obranný výbor hrát ve Sněmovně prim.

Přiznává, že třeba ohledně nákupu bojových vozidel pěchoty (BVP) se poslanci prozatím dostávají jen k neověřeným informacím z kuloárů.

„Nic potvrzeného a ověřeného ale nevíme. Čekáme na výsledek právní analýzy na nákup BVP, kterou si ministerstvo nechalo zpracovat. Zajímá nás, jakým způsobem se bude nákup vyvíjet, v jaké je nyní fázi,“ říká Růžička.

Řešit nákupy vojenské techniky považuje – vzhledem k válce na Ukrajině – za důležité téma, které by se nemělo o další týdny či měsíce protahovat. „Dnes, když vidím, jak posíláme techniku na Ukrajinu, je mi jasné, že ji budeme potřebovat urychleně nahradit,“ dodává poslanec, který je zároveň i bývalým profesionálním vojákem.

Jako účastník nedávné cesty ministryně obrany Jany Černochové (ODS) do USA dodává, že diskuze o nákupech různé vojenské techniky, včetně proudových letadel, jsou nyní velmi živé.

Svolat výbor na jiný termín, kdy zrovna nezasedá plénum, pro jeho vedení samozřejmě není problém. Jak ale místopředseda Růžička upozorňuje, výbor mívá často hosty, kteří mu musí přizpůsobit i svůj program. „Jde o lidi, kteří potřebují termín vědět dostatečně dlouho dopředu.“

Nejbližší termín jednání výboru pro obranu je v úterý 17. května. Zabránit by tomu neměla ani další mimořádná schůze, kterou na příští týden chce svolat vládní koalice. „Předběžná domluva je, že by se mohla konat příští týden ve čtvrtek. Nicméně finální potvrzení mohu dát až po jejím svolání, ke kterému prozatím nedošlo,“ napsala Seznam Zprávám předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Body programu rovněž neupřesnila.

Reklama

Doporučované