Hlavní obsah

Prezident vyráží na první tuzemskou cestu. Na Ostravsku mu zaplatí jen oběd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Do regionů Petr Pavel vyrazil ještě před inaugurací. Nejprve do Karlovarského kraje.

Nový prezident vyráží na první oficiální tuzemskou cestu. Na Ostravsku bude fárat do dolu a setká se s politiky i studenty.

Článek

Po návštěvách Slovenska, Polska a Německa vyráží prezident Petr Pavel i na svoji první oficiální návštěvu do českých regionů ve funkci. Jak zmínil ve svých slibech pro prvních 100 dnů ve funkci, navštíví Moravskoslezský kraj.

Během dvoudenní návštěvy se setká s politickými představiteli regionu, ale i se studenty, horníky či zaměstnanci automobilky. Čeká ho i beseda s občany. „Budu pokračovat v návštěvách regionů, abych na vlastní oči viděl a poznal, jaké problémy vás pálí nejvíc. Abych dopřál sluchu těm, kdo mají pocit, někdy oprávněně, že jim nikdo nenaslouchá,“ slíbil novopečený prezident v inauguračním projevu.

Jak cestoval do krajů Zeman

Výjezdy chce navázat na svého předchůdce Miloše Zemana, který v prvních letech ve funkci navštěvoval regiony často a rád. V letech 2013 až 2017 vyjel oficiálně do krajů 57krát. Ve druhém volebním období navštívil regiony jen sedmkrát. Roli v tom kromě covidové pandemie hrálo i zhoršené Zemanovo zdraví, ale také bojkot ze strany některých hejtmanů.

V roce 2017 se představitelé krajů ozvali s tím, že prezidentské cesty je stojí statisíce korun. Břemeno financování tehdy třídenní akce včetně ubytování a občerstvení pro celou početnou delegaci totiž leželo na hostiteli. Tehdejší hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) uvedl, že kraj uhradí náklady jen pro prezidentský pár.

A zároveň šlo o období před druhou prezidentskou volbou a šéfové krajů vyjadřovali obavy, aby Zemanovi jen neplatili předvolební kampaň. Což později potvrdil i Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, který uvedl, že Zeman by náklady na prezidentské cesty měl zahrnout do limitu na financování kampaně.

Je to právě financování výjezdů, které by se s nástupem Petra Pavla mělo změnit. Naznačuje to už tento výjezd do Moravskoslezského kraje, kde podle hejtmana Ivo Vondráka (dříve ANO) bude v režii kraje pouze zajištění oběda pro celou delegaci a hosty. „Bude tam více lidí, starostové, zástupci místních organizací a další hosté. Nic jiného po nás ale prezidentská kancelář nechtěla,“ uvedl hejtman.

Kam zamíří Pavel

Ten jako hostitel prezidenta přivítá dnes čtvrt hodiny před polednem. Po setkání s hejtmanem se Pavel vypraví na frýdecko-místecké Gymnázium Petra Bezruče, ale také do automobilky Hyundai, která je jedním z klíčových zaměstnavatelů v regionu. Primátor Tomáš Macura ho pak provede nově otevřeným kampusem Ostravské univerzity, který město nyní považuje za velkou chloubu a rádo ji návštěvám ukazuje.

Prezident Petr Pavel si návštěvy regionů vytkl i do svého „stodenního závazku“ zmiňovaného v úvodu tohoto článku. V něm přislíbil, že během prvních tří měsíců ve funkci navštíví Moravskoslezský kraj a další dva regiony.

Zároveň tam přislíbil vznik týmu odborníků pro vztahy s regiony a místními komunitami. Jak by měl takový tým vypadat a pracovat, zatím prezidentská kancelář uvádět nechce. „Detaily o jeho fungování nebo personálním obsazení nyní nelze sdělit, protože závisí na nové struktuře kanceláře, kterou Jana Vohralíková teprve připravuje,“ vysvětlila prezidentova mluvčí Markéta Řeháková.

Už dříve podobný nápad v rozhovoru pro Seznam Zprávy naznačila i Pavlova spolupracovnice z kampaně Linda Jozwiak Kopecká, která během předvolební kampaně měla na starost právě regiony a koordinaci podporovatelů v nich. „Utvořili jsme si zázemí ve všech krajích, tu bázi máme odpracovanou, je naše, už nám ji nikdo nevezme,“ řekla k základně Pavlových podporovatelů v regionech.

Podle Řehákové však tenhle konkrétní nápad prozatím realizovat nebudou. „Byla to jedna z možných vizí dalšího fungování, v tuto chvíli ale na její realizaci nepracujeme, protože prioritu má naplňování závazků uvedených v plánu na 100 dní,“ vysvětlila prezidentova mluvčí.

Jozwiak Kopecká už dříve naznačila, jak by měly do budoucna vypadat Pavlovy výjezdy. Plánovala už i jeho dvě cesty, které absolvoval mezi druhým kolem voleb a inaugurací.

„Prezident mi kladl na srdce: Hlavně jim řekněte, ať se tam děje co nejméně formalit, jen úplné nezbytnosti. Hlavně ať nejsou zdravice, řetězy, chleby se solí. Já to nechci, já se chci s těmi lidmi bavit,“ popsala.

Jestli se bez řetězů a chlebů se solí obejde i první prezidentská návštěva, se teprve uvidí. Co ale bude od výjezdů Pavlova předchůdce Miloše Zemana jiné, bude jiný způsob komunikace s novináři, ale i s lidmi, s nimiž se prezident setká, a také větší akčnost výjezdu.

Pavel kupříkladu ve středu ráno sfárá do Dolu Darkov. Bohužel bez účasti médií. Na rozdíl od Zemana, který míval návštěvy většinou třídenní a zakončené tiskovou konferencí, má Pavel během svých dvou dnů naplánované hned čtyři mediální brífinky.

Doporučované