Hlavní obsah

Proč by svrhli premiéra Fialu i s vládou? Zpovědi Rajchlových mecenášů

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Nedělní pochod z Václavského náměstí před Úřad vlády.

Reklama

Kdo platí protivládní akce? Seznam Zprávy kontaktovaly největší sponzory strany PRO, která si klade za cíl svrhnout Fialovu vládu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ač nepatří k těm, kteří by měli hluboko do kapsy, účastní se moravský podnikatel Lubomír Zelinger od loňska všech protivládních demonstrací v Praze. I těch letošních, které pořádá strana PRO pod sloganem „Česko proti bídě“.

Šestašedesátiletý majitel firmy Zelinger plast byl i v neděli na Václavském náměstí. Už loni ho prý zaujal svým projevem i programem předseda PRO Jindřich Rajchl. „Rozhodl jsem se, že tento program budu v rámci mých možností podporovat,“ říká podnikatel, který se v obci Tečovice na Zlínsku zabývá výrobou plastových dílců.

Rodinná firma a k tomu sám Zelinger osobně na bankovní účet strany PRO od loňska naposílali v součtu už kolem 160 tisíc korun. Patří tak k nejvýznamnějším sponzorům strany, která si vytkla za cíl svrhnout Fialovu vládu.

Ani podnikatel Zelinger neskrývá vůči Fialovu kabinetu velmi kritický postoj. Říká, že nejvíce mu vadí její pokrytectví. Jako jeden z příkladů uvádí, že vláda deklaruje, jak „vše zvládá“, ale už v březnu státní rozpočet vykázal rekordní schodek 166 miliard korun. „A nemůžu přece důchodcům snížit zákonnou valorizaci důchodů a přitom si přidat na výplatách. Nemůžu napsat, že jsme se s energetickou krizí vyrovnali a přitom mít nejdražší elektriku v porovnání s platy na světě,“ sumarizuje Zelinger další věci, jež považuje za vládní hříchy.

Chtěl být voják, ale teď chce mír

Přehled největších sponzorů Rajchlova protivládního uskupení ale také ukazuje, že řada podporovatelů započala svou veřejnou kritiku vlády už za časů předchozího Babišova kabinetu, kdy zdrojem hněvu části společnosti byla proticovidová opatření.

Do této kategorie patří i pražský klinický psycholog Jaroslav Simon. Straně PRO věnoval loni v říjnu 100 tisíc korun. Byl to prý jeho první podobný dar v životě. I on byl v neděli na demonstraci a jak v první reakci pro Seznam Zprávy uvedl, „plně podporuje“ naznačené cíle Rajchlovy strany.

Za časů předchozího Babišova kabinetu Simon veřejně kritizoval zejména to, jak se karanténní opatření neblaze podepisují na psychice dětí a dospívajících. Proč ale napadá současný kabinet, který tato pravidla naopak rozvolnil a ukončil úvahy o povinném očkování?

„Nynější vláda se nijak k situaci zpětně nepostavila. Vzniklé psychické škody nijak neřeší. Navíc dále odebírá nepotřebné vakcíny za mnoho miliard. Tyto miliardy by se mohly použít na nápravu psychických škod společnosti, minimálně u dětí a dospívajících,“ formuluje provinění současného kabinetu Simon.

Následně však přiznává, že vedle toho jsou terčem jeho občanského hněvu úplně jiné záležitosti, které už s covidem vůbec nesouvisí. A to je podpora, jakou vláda poskytuje Ukrajině. Neboli, jak říká, „zatahování naší země do války“.

„Od začátku konfliktu na Ukrajině premiér Fiala tvrdí, že jsme ve válce. Já se v žádné válce být necítím a ani být nechci,“ prohlašuje třiapadesátiletý Jaroslav Simon, ačkoli jako mladý plánoval udělat kariéru v armádě. Na konci 80. let, jak přiznává, studoval v Bratislavě na tehdejší Vojenské politické akademii Klementa Gottwalda, která se hned po sametové revoluci, kdy studium končil, přejmenovala na Vysokou vojenskou pedagogickou školu.

Teď v roli klinického psychologa ale vojenské řešení ve vztahu k Ukrajině nevidí jako správné. „Dodáváním zbraní se míru nedosáhne. To přinese jen další mrtvé. Míru se dosáhne jen přerušením bojů a jednáním.“

Mějte se hezky

Na transparentním účtu Rajchlovy strany je nyní kolem 1,5 milionu korun. Zdaleka ne všichni Rajchlovi sponzoři se o politice chtějí takto otevřeně bavit.

Třeba majitelé zemědělského podniku Agroland hospodařícího na více jak tisícovce hektarů půdy, své pohnutky darovat straně PRO 100 tisíc korun nijak nevysvětlili.

„Já se k tomu vyjadřovat nebudu, to není můj šálek čaje,“ uvedl do telefonu ekonom Agrolandu Josef Slivka a poté zavěsil. Jeho kolegu Bernarda Žídka, který drží v podniku sídlícím ve Štěpánkovicích u Opavy těsnou majoritu, se redakci ani nepodařilo oslovit. Nebyl totiž k zastižení.

Už čtyři dary v celkové hodnotě 160 tisíc korun pak Rajchlově partaji věnovala společnost G&B Synergy z Velkých Popovic nedaleko Prahy. Jde o firmu, která se zabývá dovozem a distribucí hemostatik. Majitel Jaromír Ledvina z Kutné Hory na otázku, zda by se mohl vyjádřit k úsilí strany PRO svrhnout Fialovu vládu, odpověděl do telefonu stručně: „Nemohl. Mějte se hezky. Na shledanou.“

Největší finanční dar od doby, kdy začali odpůrci vlády svolávat protivládní demonstrace, poskytl sponzor jménem Roman Chomát. Šlo o 300 tisíc korun, které přišly na transparentní účet na začátku září.

V českém obchodním rejstříku se vyskytuje jediný člověk toho jména, v Praze vlastní firmu s prodejem luxusních postelí Le Chomat. Ředitel této firmy David Krejčí sponzoring sice nerozporoval, ale žádné odpovědi neposkytl. „Vzhledem k tomu, že pan Chomát je dlouhodobě mimo ČR, nemá zájem odpovídat na níže uvedené otázky. Zároveň si přeje, aby bylo respektováno jeho soukromí,“ uvedl v zastoupení majitele ředitel Krejčí.

Bez důrazu na národní zájem

K darům straně PRO i k podpoře její politiky se naopak hlásí Petr Weigel, který je ředitelem olomoucké IT společnosti Merit Group. Celkově už straně ze svého konta věnoval přes 200 tisíc korun. Poslední dar je z konce března a je u něj připojena i poznámka „květiny pro policisty“.

Petr Weigel říká, že se ztotožňuje s většinou cílů strany PRO a vysvětluje i důvody. „Jako bývalý volič ODS nemohu být více zklamán. Její naprostá bezradnost při řešení ekonomických a sociálních problémů, absolutní podřízenost EU, bez jakéhokoliv důrazu na národní zájem, naprostá manažerská a ekonomická neschopnost u většiny členů vlády,“ vyjmenovává Weigel, co považuje za slabiny Fialova kabinetu.

Odmítá ale, ale že by usiloval o změnu polistopadových poměrů. „Preferuji setrvání naší země v prozápadních strukturách, jako je NATO a především EU. Jen v těchto institucích je třeba hájit zdravý rozum a náš národní zájem,“ uvedl přední sponzor strany PRO.

Také on má však jiné představy o tom, jak by měl vládní kabinet nahlížet na válku na Ukrajině.

„Ukrajina je napadenou zemí a Rusko nepochybně porušilo mezinárodní právo. Nicméně ani tento konflikt není černobílý a jeho kořeny sahají někde k roku 2014, kdy tehdy nově nastolená prozápadní vláda začala zbytečně omezovat rusky mluvící obyvatelstvo,“ soudí Weigel o příčinách válečného konfliktu.

To oni se odklánějí od revoluce

Mezi další významné podporovatele Rajchlovy partaje patří i lékař a podnikatel z Trojanovic u Frenštátu pod Radhoštěm Radan Gocal. Na stranický účet poslal 100 tisíc korun a dalších 100 tisíc darovala firma Betula Pendula (producent kozího kolostra), v níž má Gocal majetkový podíl. I Gocal se začal za pandemie covid-19 veřejně angažovat jako kritik restriktivních opatření, kdy třeba v prosinci 2021 vystupoval před diváky po boku herce Jaroslava Duška.

Dnes lékař tvrdí, že politika současné vlády „neslouží zájmům českých občanů“. A vadí mu, že kritici současných poměrů, třeba v oblasti energetiky, nedostávají adekvátní prostor v médiích.

Sponzor Radan Gocal ale odmítá, že by si přál otočit polistopadový vývoj a svrhnout demokratický režim, jak se mnozí odpůrci Rajchlovy politiky domnívají.

„Já jsem v roce 1989 stál v Bratislavě na pódiu s panem Kňažkem (slovenský herec a tehdejší protikomunistický aktivista – pozn. red.) a  promlouval k lidem,“ cítí se být sám lékař z Trojanovic součástí ideálů z dob sametové revoluce. „Myslím si, že jestli nás někdo odkloňuje od polistopadového vývoje, kdy jsem sám riskoval vyhození z vysoké školy, tak je to právě současná vláda Petra Fialy,“ tvrdí přední sponzor strany PRO Radan Gocal.

Reklama

Doporučované