Hlavní obsah

Řešíme důležitější věci, vzkazují politici k „Zemanově“ ambasádě v Jeruzalémě

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Ruská válka na Ukrajině, energetická krize, ale i společný postoj Evropské unie vůči Izraeli. To vše stojí v cestě přesunutí české ambasády do Jeruzaléma, na které tlačí končící prezident Miloš Zeman. Má na to necelého čtvrt roku.

Článek

Mandát Miloše Zemana vyprší 8. března. Do té doby by rád zvládl ještě jednu zahraniční cestu. Jak pravil o víkendu v rozhovoru pro Radiožurnál, chtěl by s premiérem Petrem Fialou (ODS) odjet do Izraele a otevřít tam novou českou ambasádu v Jeruzalémě.

Mělo by jít o jeho poslední úspěch v prezidentském křesle. Zeman se dlouhodobě prezentuje jako velký přítel židovského státu a přesunutí ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma, na které už delší dobu tlačí, by bylo pomyslnou tečkou za jeho 10 lety na Hradě.

Premiér Fiala se k nápadu momentálně nevyjadřuje, vzkazuje pouze obecné proklamace typu, že se Česko jako předsednická země Rady EU musí nyní zabývat věcmi, které lidově řečeno „hoří“. Což je především ruská agrese na Ukrajině a s ní související energetická krize.

„Pan premiér je přesunu ambasády nakloněn, v období českého předsednictví v Radě EU a Ruskem rozpoutané války musí ale vláda řešit aktuálnější výzvy,“ reagoval mluvčí vlády Václav Smolka.

I okolí předsedy vlády přiznává, že neví, nakolik je stěhování ambasády reálné.

Češi jsou podle průzkumu k Izraeli spíš vlažní

Obdiv k Izraeli podle loňského průzkumu s prezidentem Milošem Zemanem sdílí jen čtvrtina Čechů.

V cestě naplnění Zemanova snu prozatím stojí rovněž Ministerstvo zahraničí, jehož šéf Jan Lipavský (Piráti) dlouhodobě zastává jednotný postoj s Evropskou unií.

To Lipavský potvrdil nyní. „Jako ministr zahraničí respektuji mezinárodní právo, kterým se umístění zastupitelských úřadů řídí. Česká zahraniční politika dodržuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN i jednotný postoj Evropské unie k dané otázce. Česko navíc v současné době čelí celé řadě zásadních geopolitických výzev, kterým bychom měli věnovat naši pozornost,“ reagoval na dotaz Seznam Zpráv.

Oficiální názor EU je dlouhodobě takový, že řešením by byly dva státy – Izrael a Palestina – s jedním hlavním městem – Jeruzalémem.

Pro připomenutí: Izrael považuje Jeruzalém za své nedělitelné hlavní město, zatímco podle většiny zemí je východní Jeruzalém (obsazený Izraelci v roce 1967) okupovaným územím.

Své ambasády do města přestěhovalo několik států včetně USA, jejich rozhodnutí vyvolalo ostrou reakci Palestinců i arabského světa. České velvyslanectví má v Jeruzalémě od loňského roku úřadovnu.

Anketa

Mělo by Česko po vzoru USA přesunout ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma?
Ano
21,7 %
Ne
35,4 %
Je mi to jedno
42,9 %
Celkem hlasovalo 899 čtenářů.

Reklama

Doporučované