Hlavní obsah

Rusové chtěli v Česku šířit rozhlasové vysílání. Z aukce však odstupují

Foto: Seznam Zprávy

Bylo to poprvé, co úřady při aukci kmitočtů musely řešit i otázky související s bezpečností státu kvůli „rizikovému“ ruskému subjektu (ilustrace).

Reklama

Firma Infinity Telecom, jejímž majitelem je podnikatel s ruským občanstvím Andrej Čikalenko, vzdává účast v aukci kmitočtů pro digitální rozhlas. Nebude se ucházet ani o licence pro tři vlastní rádia, jak původně plánovala.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bylo to poprvé, kdy se v Česku mluvilo o bezpečnostních rizicích v souvislosti s přídělováním rádiových kmitočtů. Situaci, jak sama připustila, musela monitorovat i kontrarozvědka.

Nakonec však telekomunikační firma s ruským majitelem Infinity Telecom blížící se aukci kmitočtů určených pro digitální rozhlasové vysílání na poslední chvíli vzdala. Pro Seznam Zprávy to o víkendu v e-mailu uvedl mluvčí společnosti Jevhen Kojkov.

Důvody, proč se rozhodli odstoupit sdělili zástupci firmy v pondělní v tiskové zprávě. Vše dávají do souvislosti s články v některých médiích, které akcentovaly původ majitele. „Tyto články obsahovaly v nemalé míře zkreslená či neověřená fakta, a v některých případech dokonce přímé nepravdy,“ stojí v textu bez uvedení konkrétních příkladů. Zpráva se zmiňuje i o údajných negativních dopadech na byznys a vztahy s obchodními partnery.

Společnost Infinity Telecom vlastní v Česku usazený podnikatel s ruským občanstvím Andrej Čikalenko. Jeho přihláška do aukce kmitočtů na digitální rozhlasové vysílání zamotala hlavu státním institucím – zejména kvůli už zmíněným bezpečnostním rizikům.

Kdyby se totiž takový subjekt přihlásil například do tendru na výstavbu dálnic, měl by jednoznačně smůlu. Firmám ve vlastnictví Rusů je kvůli válce na Ukrajině jednoznačně zapovězena účast v soutěžích, kde jde o nadlimitní zakázky.

Jenže Český telekomunikační úřad postupuje ve výběrovém řízení podle speciálního zákona o elektronických komunikacích. A v tomto případě se s žádným sankčním omezením nepočítá. Za situace, kdy uchazeči splnili základní kvalifikační kritéria (což splnil i Infinity Telecom), jde ve finále pouze o to, kdo nabídne v elektronické aukci nejvíce peněz, jak redakci potvrdila i mluvčí ČTÚ.

Firmu nelze bez opory v zákoně vyloučit, jedině by předseda telekomunikačního úřadu mohl celé výběrové řízení zrušit, což už se v minulosti stalo, byť z jiných důvodů.

O co jde v aukci kmitočtů?

  • Cílem chystané aukce rádiových kmitočtů je vybrat provozovatele dvou celoplošných a 27 regionálních vysílacích sítí (multiplexů) pro komerční rozhlasové vysílání.
  • Jde o sítě nazvané DAB+, což je digitální technologie přenosu. Posluchačům by tyto nové sítě měly nabídnout lepší kvalitu zvuku a další stanice, které už v současném FM pásmu nemohou vznikat.
  • V provozu je už jedna vysílací síť, která ale slouží pro digitální vysílání veřejnoprávního Českého rozhlasu.
  • Do výběrového řízení se přihlásilo celkem devět firem, z toho šest dle dostupných informací mělo usilovat o celoplošné sítě. Mezi nimi byl i Infinity Telecom, s majitelem z Ruska, který se rozhodl odstoupit.

Putinovu politiku odsuzujeme

Seznam Zprávy se původně chtěly s podnikatelem Čikalenkem osobně setkat, ten to ale odmítl. Byl ochoten pouze k e-mailové komunikaci, kterou za firmu vedl už zmíněný mluvčí Jevhen Kojkov.

V reakci na dotazy Seznam Zpráv odmítl, že by jejich telekomunikační firma mohla být pro český stát bezpečnostním rizikem, stejně tak úvahy o možném napojení na Putinův režim i podporu ruské agrese na Ukrajině.

„Putinova politika, a to včetně jeho ohavné válečné iniciativy, je naší společností – i panem Čikalenkem – absolutně odmítána a odsuzována,“ napsal Kojkov redakci v průběhu minulého týdne.

Čikalenko se podle něho přestěhoval do Česka z ekonomických důvodů a i proto, že nesouhlasí s ruskou domácí i zahraniční politikou a vyznává evropské humanitní hodnoty. „V Rusku žádnou formou nepodniká, nemá tam žádné aktivity, ať už obchodní, či sociální, stejně tak žádný majetek,“ popsal zástupce firmy údajnou situaci majitele. Investované peníze podle něho pocházejí z vlastních zdrojů firmy.

Kojkov také vyjádřil připravenost na všechny podobné otázky odpovědět i českým úřadům. „Budou-li chtít toto prověřit jakékoliv příslušné státní orgány, jsme my i pan Čikalenko připraveni poskytnout jakoukoliv možnou součinnost,“ uvedl mluvčí v době, kdy firma ještě s účastí v dražbě počítala.

Podnikání v Rusku: Telekom a Sedmé nebe

Tvrzení Infinity Telecom, že kolem ní neexistují žádná bezpečnostní rizika, nelze z veřejně dostupných zdrojů věrohodně ověřit. Seznam Zprávy však pátraly i na ruském internetu a žádné zmínky o napojení osmatřicetiletého Čikalenka na kremelský režim nenalezly.

Z ruského obchodního rejstříku pouze vyplývá, že ruský podnikatel původně žijící ve městě Batajsk kousek od Rostova na Donu mezi lety 2004 až 2011 řídil a spoluvlastnil tamní už zrušenou telekomunikační firmu Bataysk Telekom. Současně vlastnil firmu zaměřenou na reklamu Sedmoye nebo (Sedmé nebe).

Tohle Čikalenko nepotvrdil, ani nevyvrátil, jeho mluvčí jen zdůraznil, že v Rusku žádný byznys už nemá.

Jak důkladně prověřily věci ohledně firmy Infinity Telecom a jejího majitele české bezpečnostní složky, není detailně jasné.

„V této chvíli tedy nelze proces jakkoliv komentovat. Stále platí, že pokud bychom zjistili jakékoliv rizikové informace o kterémkoliv z uchazečů, budeme o tom informovat oprávněné adresáty,“ uvedl minulý čtvrtek (5. října) na dotaz redakce mluvčí Bezpečnostní informační služby Ladislav Šticha s tím, že ve věci probíhá „standardní monitorování, sběr informací a jejich analýza“.

Infinity Telecom

  • Jde o malou pražskou telekomunikační firmu, jejímž majitelem je rodilý Rus Andrej Čikalenko (v dokladech uvádí přepis Andrey Chikalenko).
  • Zabývá se poskytováním telekomunikačních služeb zejména firemní klientele (B2B).
  • Založena byla v roce 2015, nyní má 15 zaměstnanců.
  • Loni vykázala tržby přes 100 milionů korun a čistý zisk necelé čtyři miliony.

Nebudou ani tři rádia

Andrej Čikalenko se přitom nehlásil jen do aukce na provozování vysílacích sítí. Současně druhá jeho firma – Prime Studio – chtěla v rámci jiného řízení (probíhajícího u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání) získat licence pro tři vlastní rozhlasové stanice.

I od tohoto záměru ale Čikalenko dle mluvčího Jevhena Kojkova nakonec ustoupil. Odmítl přitom, že by chtěli v éteru šířit propagandu poplatnou kremelskému režimu.

„K tomuto režimu (kremelskému) panuje v naší společnosti značný odpor, a to i s ohledem na národnostní složení našeho týmu, jehož součástí je značné množství osob, které nesouhlasily se současným jednáním režimu či uprchly před válkou,“ napsal redakci Seznam Zpráv Jevhen Kojkov s tím, že mělo jít pouze o hudební stanice.

Aukce o rádiové kmitočty pro digitální sítě měla původně začít už tento týden (10. října), avšak ČTÚ ohlásil „drobné zpoždění“, přičemž důvodem mají být blíže neupřesněné potíže technického rázu s elektronickým aukčním softwarem.

„Před zahájením dražby samotné musíme dokončit fázi školení, testování a zkušební aukce,“ uvedla mluvčí ČTÚ Tereza Meravá, přičemž přesný termín startu aukce zatím nesdělila.

AKTUALIZACE: Do úvodu textu jsme doplnili výňatek z tiskové zprávy firmy Infinity Telecom.

Reklama

Doporučované