Hlavní obsah

Rusové se dostanou do patové situace, předpovídá generál Pavel

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

„Čím rychleji Rusku dojdou zdroje na válčení, tím více ukrajinských životů bude zachráněno,“ míní generál Pavel.

Reklama

Bez triumfálního vítězství i bez peněz na další boje. Rusové se brzy ocitnou v patové situaci, předvídá v rozhovoru pro Seznam Zprávy bývalý náčelník generálního štábu a prezidentský kandidát Petr Pavel.

Článek

Překvapil mě ten ruský šlendrián, říká generál Petr Pavel na nečekaně pomalý ruský postup na Ukrajině. Rusové podle něj čekali, že se situace bude vyvíjet o dost jinak.

Kvůli sjednocenému Západu a tvrdým sankcím hrozí, že jim brzy dojdou peníze na financování svých jednotek, které jsou už tři měsíce mimo základny a více než týden v tvrdých bojích.

„To stojí obrovské peníze. Pokud se podaří díky sankcím opravdu silně omezit schopnosti Ruska udržovat tak rozsáhlé vojenské síly v operaci, Rusko se dostane do patové situace – ani vítězství, ani možnost pokračovat ve válce,“ předpovídá Pavel v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Rozumíte tomu, proč ruští vojáci v noci na pátek ostřelovali jadernou elektrárnu v Záporoží?

Útok na jadernou elektrárnu je v rozporu se Ženevskými konvencemi, a tedy mezinárodním právem. Je mimo jakoukoliv pochybnost, že byl záměrný. Putin pohrdá pravidly, ale i životy – nejen domnělých nepřátel, ale i těch, které chce podle svých slov chránit, včetně obyvatel Ruska.

Existuje teď nějaká naděje, že válka brzy skončí?

Čím rychleji Rusku dojdou zdroje, tím více ukrajinských životů bude zachráněno. Myslím, že tak jednoduchá ta rovnice je. S nástupem sankcí, které jsou mimořádně razantní, ty zdroje začínají vysychat velice rychle.

I vy sám – stejně jako většina expertů na Západě – jste ještě týden před invazí předvídal, že k válce nedojde. Argumentoval jste tím, že Rusové nejsou tak hloupí a naivní a že by tím nic nezískali. To jsme na Západě měli tak špatné informace o zdravotním a psychickém stavu šílence v Kremlu?

Já bych ho nenazval šílencem. On se z pohledu své dlouhodobé ideologie chová vlastně racionálně. Ale bohužel jeho vidění světa je zvrácené. A pokroucený obraz dává i ruské veřejnosti, která ho potom v řadě jeho rozhodnutí podporuje a neuvědomuje si, že to je proti jejich vlastnímu zájmu.

Pak jsme tedy podcenili Rusko a zapomněli, že imperiální choutky a nutnost neustále rozšiřovat svoje území prostě má v DNA?

V Rusku od dob carů a careven, od Kateřiny Veliké, platí teze – naše teritorium je tak velké, že se nedá bránit jinak než expanzí. Od té doby to udělali několikrát. V současné době také platí to, že prezident Putin, kdykoliv se dostal pod tlak na domácí scéně, kdy mu začaly klesat preference, tak rychle našel nějakého externího nepřítele, proti kterému se muselo jít Rusko bránit. A tím odvrátil pozornost Rusů od špatné sociální i ekonomické situace Ruska a jeho popularita se většinou po každém takovém zásahu znovu zvedla.

Proto zaútočil na nejbližší slovanské bratry Ukrajince?

Dnes jsou dlouhodobým společným nepřítelem Ruska především Severoatlantická aliance NATO a Spojené státy. Ukrajina se stala nově průsečíkem, kde se zájmy Ruska a Západu střetly.

Rozumíte po týdnu bojů Rusku, které jeden den hrozí jadernými zbraněmi a třetí světovou válkou, aby druhý den oznámilo, že ho někdo záměrně vlákal do umělého konfliktu?

Já se obávám, že teď trochu ztrácí půdu pod nohama. Evidentně předpokládali, že ten konflikt se bude vyvíjet úplně jinak. Tedy že nebudou muset svému vlastnímu obyvatelstvu zdůvodňovat ztráty na životech, že nebudou muset zdůvodňovat agresivní válku a že se jim podaří uhájit ten termín speciální vojenské operace na ochranu rusky mluvícího obyvatelstva na Ukrajině.

To všechno padlo navzdory ruské domácí propagandě?

To všechno je teď passé, protože k ruskému obyvatelstvu se v rostoucí míře dostávají videa a obrázky zabitých ruských vojáků, mrtvých civilistů na straně Ukrajiny, zničeného kulturního dědictví, které sdílejí přes ortodoxní církev. A to jsou věci, které na ruské vedení budou doma vytvářet obrovský tlak.

Kromě toho ten tlak je násoben i účinností západních sankcí, kterým se Rusko ještě pár dní před zahájením agrese ironicky vysmívalo s tím, ať Západ klidně spustí sankce. A dnes najednou vidí, že tvrdě dopadají na ruskou ekonomiku a mají opravdu devastující vliv. Najednou z toho Rusové nevidí žádnou cestu, ze které by mohli vyjít jako jednoznační vítězové. Proto asi ta nervozita a ta rozporuplná prohlášení.

Putin je nervózní z toho, že invaze neprobíhá tak hladce, jak si asi představoval, a zároveň i z toho, že donedávna rozhádaný Západ se společně postavil za Ukrajinu. Máme se bát, že nevypočitatelný diktátor zahnaný do kouta v takovémhle rozpoložení nakonec zmáčkne červený knoflík od jaderných zbraní?

Tyto obavy samozřejmě zaznívají všude. Je namístě nebrat to na lehkou váhu, protože Rusko má kompletní škálu jaderných zbraní. A vzhledem k tomu, že ruští představitelé opakují, že by mohly být použity, aby vzápětí zase řekli, že červené tlačítko nebude použito, tak to jistě vyvolává obavy. Já myslím, že na naší straně není třeba podléhat panice z hrozby jaderné války. Na druhou stranu je potřeba brát naprosto vážně, že Rusko se rozhodlo pro uplatňování politiky nátlaku, vyhrožování, zastrašování. S tím prostě musíme počítat.

Když Putin oznamoval, že nařizuje uvést do vysoké pohotovosti jaderné síly, viděli jsme vyděšené oči ministra obrany a náčelníka generálního štábu. Nevypovídá to o tom, že možná ani okolí Vladimira Putina není úplně přesvědčeno o jeho krocích?

Může to být signálem. Ale může to být také prostě tím, že to dopředu nijak nekonzultovali. Což je v takové otázce dost překvapivé a jenom to hovoří o tom, že ruské vedení dnes skutečně leží pouze na prezidentu Putinovi. On buď velmi často neposlouchá rady svého okolí, nebo s nimi prostě své kroky nekonzultuje. Ta vysoká jaderná pohotovost je ale především politickým signálem. Ve skutečnosti vždycky část jaderných zbraní je ve vysokém stupni pohotovosti. Politicky jde především o vyvolání atmosféry strachu a nátlaku na Ukrajinu a Západ, aby nepřijímaly žádná opatření.

Jste překvapen tím pomalým postupem ruské armády, o níž jsme si mysleli, jak je skvěle vyzbrojená a bojeschopná? Zvlášť když zaútočí na zdecimovanou Ukrajinu. A najednou vojenský konvoj zastaví nedostatek nafty a jídla…

Asi nejsem sám, koho to překvapuje, protože jsme určitě očekávali, že ruská převaha se bude projevovat mnohem výrazněji. Na druhou stranu je to skvělé pro Ukrajinu a i pro Západ, že se ta operace nevyvíjí z ruské strany mnohem efektivněji. O něčem to svědčí. Může to být ruský šlendrián, protože oni dost často takhle fungují. Na jedné straně udělají skvělou věc, kterou vzápětí pokazí úplně banální chybou. Přesně v duchu legendární věty někdejšího ruského premiéra Černomyrdina – chtěli jsme to udělat co nejlíp, ale dopadlo to jako vždycky.

Jak to celé může dopadnout? Rusko z toho asi nemůže odejít na hlavu poraženo. Rozdělí se Ukrajina na Dněpru, zůstane nárazníkové pásmo, anebo konflikt zamrzne?

Těch variant je víc a žádné dobré řešení teď neexistuje. Já si myslím, že ta optimální varianta je, rozhodně ne nejlepší, že i s pomocí Západu se podaří udržet schopnost ukrajinských sil k obraně a že ještě nějakou dobu budou schopny udržet hlavní body ukrajinské obrany včetně Kyjeva. A na druhé straně, že se podaří díky sankcím opravdu silně omezit schopnosti Ruska udržovat tak rozsáhlé vojenské síly v operaci. Tím se Rusko dostane do patové situace – ani vítězství, ani možnost pokračovat ve válce.

A co bude pak?

Z objektivních důvodů Rusům nezbyde nic jiného než najít cestu a tou by mohlo být jednání, ze kterého budou doufat, že se jim podaří uhrát co nejlepší výsledek pro ně. To by bylo asi optimální východisko, protože by to znamenalo zastavení bojů a konec umírání nevinných lidí.

Jste překvapen reakcí Západu? Rozhádaná Evropa se sjednotila, dosud váhající Unie dělá rozhodné kroky, pacifistické Německo přestává lavírovat kvůli byznysu s Ruskem, neutrální státy jako Švýcarsko, Finsko nebo Švédsko posílají Ukrajincům zbraně.

Myslím, že se jen potvrzují teorie některých politologů a sociologů, které říkají, že válka má někdy i pozitivní vliv. A ten pozitivní vliv je v tom, že vystaví lidi konfrontaci se skutečnými hodnotami. V okamžiku, kdy se nic neděje a žijeme bez problémů v blahobytu, tak můžeme mít spoustu jiných názorů a dohadovat se zdánlivě o banality. V okamžiku, kdy začíná jít opravdu o život, tak se dokážeme shodnout na těch podstatných věcech velice rychle. To si myslím, že byl právě případ Západu v konfrontaci s tou hrozbou. A myslím si, že ta reakce byla překvapivá i pro samotné Rusko a prezidenta Putina.

Neposílí teď Rusové své síly na Ukrajině, aby válku rázně rozhodli?

To stojí strašně peněz, udržovat síly v operaci. Oni je mají mimo své posádky už přes tři měsíce, z toho teď už osmý den intenzivních bojů. A vzhledem k tomu, že teď díky sankcím přišli o obrovské peníze a rubl klesl o 30 procent za jeden den, tak Rusové budou řešit obrovské množství problémů, jak vůbec udržet ekonomiku v chodu. A na to, aby udrželi tak obrovskou armádu ve válce, asi prostě nebudou mít za chvilku peníze.

Není to teď na Rusech, aby se svého prezidenta Putina, který je zavlekl do velkých existenčních problémů, sami nějak zbavili, odstranili, svrhli? Prostě vyměnili?

To je jediná legitimní cesta, protože odstraňování hlav států, obzvlášť když jsou to jaderné velmoci, není úplně nejlepší prostředek. Nejlepší je, že se prostě vůdce historicky znemožní a je odeslán do propadliště dějin.

Vy jste dosud coby kandidát na prezidenta velmi aktivně dělal kampaň, objížděl zemi, pořádal besedy s lidmi, navštěvoval firmy. Přerušíte to kvůli válce jako nepatřičné?

My tomu říkáme příprava na kampaň. A samozřejmě jsme to přerušili. Jsou důležitější věci než ježdění po republice. V posledních dnech, vlastně od zahájení konfliktu, se intenzivně věnuji tomu, že se snažím to dění přiblížit našim lidem. Aby zbytečně nepodléhali obavám a panice, ale zároveň aby si byli vědomi vážnosti situace. Takže se spíš teď věnuji komentářům pro média a komunikaci na sociálních sítích.

Reklama

Doporučované