Hlavní obsah

Schvalování obranné smlouvy s USA: hraje se o image Česka ve světě

Foto: Twitter/jana_cernochova

Lloyd Austin a Jana Černochová při podpisu dohody o obranné spolupráci.

Reklama

Největší opoziční hnutí ANO uvedlo, že dohodu nebude obstruovat. Chce se prý chovat státotvorně. Zároveň ale kritizuje vládu i Ministerstvo obrany, že dokument nevysvětlují, lidé proto mají obavy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Před necelými dvěma týdny ji ve Washingtonu podepsali ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a její americký protějšek Lloyd Austin. Nyní míří dohoda o obranné spolupráci mezi Českem a USA (DCA) do Parlamentu.

Nejde přitom jen o samotné schválení. Podle poradce premiéra pro národní bezpečnost Tomáše Pojara bude důležitou roli hrát i způsob projednání.

„Stát a společnost, která není schopná hledat shodu v zásadních bezpečnostních věcech, se stane dřív nebo později obětí predátorů,“ prohlásil během nedávné sněmovní konference o bezpečnosti.

„Jeden z testů širší důvěry v český stát a společnost a společnosti ve stát a to, jak se na nás ostatní budou dívat, je tato smlouva, kterou jako poslední v tomto regionu nemáme. Jakým způsobem bude řádně projednaná, jak to projednávání bude vypadat a jaký bude výsledek, nás velmi jasně pro nepřátele i přátele umístí tak, jak budeme vnímáni.“

Nepřímo tak - zejména opozičním poslancům - naznačil, že by nebylo vhodné, aby se kolem schvalování strhly velké obstrukce, které by směrem ven dávaly najevo, že v tomto nejsou jednotní.

Už v minulosti ostatně tuzemskou politickou scénu i veřejnost rozdělila zamýšlená stavba amerického radaru v Brdech. Později vyšlo najevo, že dezinformační kampaň byla výrazně podporována Ruskem. A bezpečnostní složky uvedly, že podobný scénář může nastat i nyní.

Vše o obranné smlouvě s USA

Dohodu o obranné spolupráci s USA schválila na konci dubna vláda Petra Fialy. Dokument budou muset ještě po podpisu ministryně obrany schválit obě komory Parlamentu a podepsat prezident.

Kritika kvůli přístupu vlády

Mezi koaličními stranami panuje jasná podpora dohody.

Rovněž opoziční SPD dopředu avizovalo, jak bude hlasovat. Bude proti. Dokument hnutí Tomia Okamury označilo za nevýhodný a zbytečný. „Takovou dohodu nepotřebujeme, protože se stáváme vazaly,“ napsal nedávno na svém blogu poslanec SPD a člen sněmovního výboru pro obranu Radovan Vích.

Jasné stanovisko zatím nezaznělo z hnutí ANO, šéfka jeho poslanců Alena Schillerová ale Seznam Zprávám potvrdila, že obstrukce kvůli dohodě určitě nezahájí. „Jsme státotvorná strana a povedeme debatu kultivovaně a velmi konstruktivně,“ řekla. Dodala, že vzhledem k velikosti klubu nemůže vyloučit, že někteří poslanci hnutí ANO budou hlasovat proti, případně při hlasování odejdou ze sálu.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš v pátek po schůzce s premiérem Petrem Fialou (ODS) a prezidentem Petrem Pavlem uvedl, že ANO chce o smlouvě diskutovat v poslaneckém klubu.

V nedělní Partii na CNN Prima News se pak nechal slyšet, že žádá, aby vláda napřed zodpověděla otázky, které jeho hnutí ke smlouvě má a které se týkají případného pobytu amerických vojáků v Česku. Kabinet podle něj opozici i občany staví před hotovou věc.

Také další oslovení zástupci ANO svorně kritizují jednu věc: vláda podle nich veřejnost o smlouvě a jejích dopadech neinformuje.

„Je velice laciné říct, že je volně dostupná a že si ji máme přečíst. Jsou tam věci, které dojednával tým paní ministryně, a bylo by dobré, aby se vysvětlily. Zatím není vůbec nic,“ uvedl poslanec a stranický expert na obranu Pavel Růžička.

„To, že lidé mají obavy, z toho viním vládu, ta to měla vysvětlovat a vysvětlila to nedostatečně, proto se ti lidé bojí a někdy podléhají dezinformacím. Od ministryně musí zaznít jasné informace,“ přidala se Schillerová, která se prý ty, co se na ni s obavami obracejí, snaží uklidňovat.

Komu leží smlouva s USA v žaludku

Protest proti obranné smlouvě s USA na konec května před Poslaneckou sněmovnu svolali komunisté a další národovecké strany. Podívejte se na reportáž z vyhrocené akce.

Ministryně obrany Jana Černochová Seznam Zprávám přes svého mluvčího vzkázala, že si přeje, aby projednání ve Sněmovně bylo důstojné. O vyjednávání prý ona i experti z ministerstva opozici průběžně informovali a vysvětlovali.

„Se zástupci hnutí ANO jsme jednali opakovaně a odpovídali na jejich dotazy, protože jsme si vědomi, že význam této smlouvy i česko-amerických vztahů přesahuje momentální hranici mezi opozicí a vládou,“ uvedla.

Věří, že ze strany nejsilnější opoziční strany bude projednání obranné smlouvy klidné a konstruktivní. „ANO je přes všechny politické rozdíly prozápadní strana, která si jistě význam DCA uvědomuje, a jsem přesvědčena, že zvítězí pocit zodpovědnosti za naši bezpečnost. Pustit se do sebe můžeme v Parlamentu na spoustu jiných témat,“ dodala.

Místopředseda hnutí Karel Havlíček Seznam Zprávám řekl, že finální stanovisko hnutí dá až po důkladném prostudování znění smlouvy. „Je hlavně na vládě, která samozřejmě vše připravila, bere za to odpovědnost a bude ji obhajovat, aby lidem opravdu velmi jednoduše vysvětlila, co se mění, co zůstává stejné, v čem je to zásadní pro naši bezpečnost, do jaké míry to navazuje na naše alianční partnerství a jakou to má třeba souvztažnost s probíhající válkou. Je několik otázek, které musí velmi dobře vysvětlil, a to zatím neudělala,“ podotkl.

Reklama

Doporučované