Hlavní obsah

Video: Motorkáři se střetli s protestujícími, kteří přišli odmítnout smlouvu s USA

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Protest v Praze na Malostranském náměstí narušila skupina motorkářů s americkými vlajkami.

Reklama

aktualizováno •

V Praze probíhá protest proti obranné dohodě mezi USA a Českem. Situace na Malostranském náměstí se vyhrotila po příjezdu skupiny motorkářů s americkými vlajkami. Zasahovat musel antikonfliktní tým.

Článek

V reakci na podpis obranné dohody mezi Českem a USA svolali komunisté protest na pražské Malostranské náměstí. Akce začala poklidně, mezi stánky a petičními místy vlály vlajky KSČM, několik ruských a na transparentech byla tučným černým písmem napsaná hesla „Svět bez válek je možný“ nebo „Ne dohodě o obranné spolupráci USA“. Nechyběly ani transparenty s protivládními hesly.

Situace se ale zdramatizovala ve chvíli, kdy na náměstí vjela skupina motorkářů s americkými vlajkami. Začali na sebe vzájemně pokřikovat a došlo i k menším potyčkám. Motorkáři si razili cestu davem a docházelo k hádkám.

„Vždyť ho málem zajel!“ zlobila se jedna z účastnic protestu. Protestující na oplátku nešetřili šťouchanci do motorkářů. Rozvášněný dav klidnili členové antikonfliktního týmu.

Motorkáři byli z Havloids Memorial Club. Ve vyjádření pro Seznam Zprávy uvedli, že pečují o demokratický odkaz Václava Havla. „Proto jsme chtěli vyjádřit nesouhlas s tím, že stoupenci zločinné ideologie pod rudými prapory ve středu metropole otevřeně napadají prozápadní směřování naší země,“ uvedl klub v prohlášení.

Dodal také, jak vnímají spory, které na místě vznikly. „Po našem příjezdu jsme se dotazovali policie, kde můžeme parkovat. V ten okamžik nás na vozovce obklopil agresivní dav a slovně i fyzicky napadl několik našich členů, ale i členek. Za pokračujícího napadání jsme se po dohodě s policií a antikonfliktním týmem rozhodli odjet, aby situace dál neeskalovala.“

Motorkáři se zdrželi jen pár minut, policie je pobízela, aby z náměstí odjeli.

Mezi účastníky protestu byla například paní Dagmar Wernerová ze Středočeského kraje. Reportérovi Seznam Zpráv na místě řekla, co konkrétně jí na dohodě vadí.„Přišla jsem, protože nechci americké vojáky na našem území. Obranná smlouva je zavádějící název, je to válečná smlouva,“ tvrdí paní Dagmar.

Podívejte se, jak vypadá protest KSČM v Praze:

+3

Na akci dorazil i důchodce s komunistickou vlajkou v ruce. Jméno si nepřál říct, nesouhlasí ale s obrannou dohodou ani vládou. Je volič komunistů. „Vadí mi práce naší vlády, že utrácí peníze naše ve prospěch jiných. Dohoda mi vadí také,“ říká senior.

Mírové holubice

Bílé holubice míru přišla na protest rozdávat paní Věra z Prahy. Také vysvětlila, co jí na dohodě vadí. „Rozdáváme mírové holubice. Jsem volička KSČM. Nechci tady mít žádné vojenské základny, ta smlouva to umožňuje, i když se to musí nejprve schválit Parlamentem, ale tam mají většinu strany, které by to určitě odsouhlasily,“ říká paní Věra.

Paní Věra přišla na protest. (žena vlevo)Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Dohoda má 37 stran a upravuje několik oblastí pro případ, že by američtí vojáci byli nasazeni na území Česka. V kapitolách se řeší například vstup, pobyt a opuštění území, celní postupy nebo trestní jurisdikce a přestupky.

Smyslem dohody je podle Ministerstva obrany upravit právní postavení příslušníků ozbrojených sil Spojených států na území Česka, pokud by jejich pobyt podle Ústavy schválila vláda či Parlament.

„Tato dohoda je standard. Jde o to, aby se už předem definovaly podmínky pobytu amerických vojáků na našem území v případě, že to bude z jakéhokoliv důvodu potřeba. Při jakémkoliv pobytu amerických vojáků by se vše, co je ve smlouvě, muselo zdlouhavě dojednávat. Pořád platí, že pobyt amerických vojáků musí dál schvalovat Parlament, na tom se nic nemění,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr.

Samotná dohoda podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) americkým vojákům oprávnění pobývat na území České republiky neposkytuje.

„Žádné základny, žádná vojenská přítomnost bez toho, aniž by o vojenské přítomnosti rozhodoval – v souladu s článkem 43 Ústavy – Parlament ČR. Na tomto se nic přijetím této smlouvy nemění. Účelem smlouvy je pouze předem vytvořit podmínky pro to, aby spolupráce se Spojenými státy mohla probíhat, pokud se na tom obě strany domluví,“ uvedla Černochová.

V dohodě se například upravuje, že by američtí vojáci mohli využívat české armádní objekty třeba pro účely návštěv, výcviku, doplnění paliva do letadel nebo ubytování.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme reakci motorkářského klubu.

Reklama

Doporučované