Hlavní obsah

STAN v Poděbradech do voleb asi nepůjde. Se starostou odešla celá kandidátka

Foto: Profimedia.cz

Starosta Poděbrad Jaroslav Červinka na snímku z červnových Poděbradských slavností.

Reklama

Kandidátka hnutí STAN v Poděbradech zeje po kauze rasistické příhody Jaroslava Červinky prázdnotou. Společně se starostou totiž odešla celá tamní buňka, která narychlo shání podpisy pro novou kandidátku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Starostové a nezávislí po víkendovém konci poděbradského starosty Jaroslava Červinky v hnutí nevědí, zda vůbec budou mít v Poděbradech kandidátku do podzimních voleb.

Starosta z hnutí vystoupil a skončil tedy v čele kandidátky. Z té ale spolu s ním odstoupili i ostatní. Kandidátka STAN tak ve 14tisícovém středočeském městě úplně osiřela a nyní ji nemá kdo složit.

„My předloženou kandidátku jen schvalujeme. Její skládání neřídím ani neovlivňuji. Informace o tom, co se děje a jak to bude, ani oficiálně nemáme. Žádné stanovisko nám nedali. Vše, co víme, jsou jen spekulace na základě vyjádření pana Červinky pro média,“ řekl Seznam Zprávám předseda oblastní rady Marek Michl.

Jaroslav Červinka potvrdil, že všech 21 lidí přechází na kandidátku sdružení Nezávislí kandidáti Poděbrady, pro níž momentálně shání dostatek podpisů. Jejich počet určuje počet obyvatel města. S kolegy tak musí do úterního odpoledne posbírat 1003. Právě 19. července vyprší termín pro podání kandidátních listin.

Objíždí příznivce na kole

„Kolik jich už máme, nevím. Podpisy nás sbírá víc, dřív než v 11 večer to vědět nebudeme,“ uvedl Červinka.

Dodal, že v těchto dnech tomu věnuje veškerý svůj čas. „Jezdím na kole, jsem udýchaný a potřebuju jet ještě dál,“ ukončil hovor s redaktorkou.

Že všichni, kteří ve STAN v Poděbradech byli, přešli pod novou kandidátku, potvrzuje i facebookový profil STAN Poděbrady. Jeho název se v neděli 17. července změnil na Nezávislí kandidáti Poděbrady. Místo loga hnutí STAN je nyní jako profilový obrázek podobizna Jaroslava Červinky.

Nové sdružení musí kandidátku podat do úterních 16 hodin, kdy vyprší zákonem daná lhůta. Kandidátky do komunálních voleb musí být podány nejpozději 66 dnů před volbami.

Kandidovat by mohlo i hnutí STAN, jež už mělo kandidátku podanou. Ta ale momentálně osiřela. „V Poděbradech máme asi jen 4 nebo 5 členů a ti všichni byli na původní kandidátce,“ potvrdil Michl.

Za nepravděpodobnou označil kandidaturu STAN i krajský místopředseda Michael Kašpar. „Nepředpokládám, že kandidátku postavíme,“ uvedl. Zatím nedokázal ani přiblížit, jak to bude s poděbradskou buňkou Starostů do budoucna. Odchodem členů de facto zanikla. „Po volbách to určitě budeme řešit.“

Starosta Červinka opustil STAN a kandidátku poté, co na červnovém zastupitelstvu veřejně popsal podle něj humornou příhodu s jeho výrokem o tom, že „Romové by se měli zastřelit“. Nahrávka se před několika dny objevila na internetu.

Červinku údajně vyprovokovaly stížnosti občanů na problémy s jednou romskou rodinou, která podle nich obtěžuje okolí. Na nahrávce starosta dále říká: „Budeme muset řešit, jak je vystěhovat a vymístit někam, kde budou škodit méně. Ty lidi nezměníte.“

Na případ jako první upozornil Deník N, starosta se později za výrok omluvil na sociálních sítích.

Oblastní vedení ho vyzvalo k opuštění kandidátky a o víkendu se přidal i předseda hnutí STAN Vít Rakušan, který uvedl, že pokud to Červinka neudělá, odvolá ho sám. Předsednictvo mělo řešit i pozastavení jeho členství, starosta však ze STAN vystoupil sám.

Reklama

Doporučované