Hlavní obsah

Unikátní šikana, hodnotí advokát práci městské policie při kontrole bytů

Foto: Městská policie Karviná/ Facebook

Městská policie v Karviné asistovala při kontrole, do bytů nešla, tvrdí.

Reklama

Jistá dávka ironie je v našem regionu běžná, odráží šéf karvinských strážníků kritiku, která se snesla na způsob jejich informování o kontrole v bytech. Zveřejnění záběrů z akce však oslovený advokát označil za „unikátní šikanu“.

Článek

Vše odstartoval příspěvek karvinské městské policie na Facebooku z tohoto týdne. Strážníci se pohoršovali nad lidmi, ke kterým přišli dopoledne do bytů v ulici Tatranská na neohlášenou kontrolní akci. Příspěvek doprovodili i fotografiemi.

„Některé lidi jsme mezi devátou a desátou dopoledne zrovna probudili, pár děcek rodiče zapomněli poslat do školy, nicméně viděli jsme i pozitivní věci, třeba uklizené byty. Celkově žádná hitparáda, ale pokud bychom nekontrolovali, netlačili, tak byl obraz Karviné 6 mnohem horší,“ píše se v příspěvku (celé znění viz níže).

Kontroly se zúčastnil i primátor města, sociální pracovníci magistrátu a nezisková organizace Portavita. A pozvali i reportéra místní televize s kamerou.

Příspěvek vyvolal u některých lidí pobouření, nakolik mohou strážníci takto kontrolovat bydlení a proč komentují, jak jsou byty uklizené.

„Přijde vám toto jako normální přístup a komunikace městské policie? Která jde preventivně otravovat lidi v nějaké lokalitě plošně v doprovodu televize a primátora? A komentovat, jak měli uklizeno?“ kritizovala na twitteru například krajská zastupitelka Moravskoslezského kraje Zuzana Klusová (Piráti).

Foto: Městská policie Karviná/ Facebook

Příspěvek městské policie Karviná na Facebooku.

Kontroly bytů se osobně účastnil ředitel spolku Portavita David Starzyczný. I on považuje příspěvek za nevhodný. „Z toho příspěvku opravdu nejsem nadšený. Byl nešťastně formulovaný. Návštěva v tom bytě je standardní proces. Je to kontrola stavu užívání bytu,“ vysvětluje ředitel organizace.

Ředitel městské policie Petr Bičej si nemyslí, že by byl příspěvek formulovaný nějak nevhodně. Na Karvinsku se podle něj takto vyjadřuje.

„Jistá dávka ironie je v našem regionu běžná. Jinde to zřejmě lidé berou jinak, chápu, ale u nás to tak je,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Nekontroloval se úklid, policie zůstala na chodbě

Spolek Portavita se věnuje programu sociálního bydlení, v Moravskoslezském kraji má ve správě více než tisíc bytů. Vlastní je společnost Heimstaden a s jejím svolením je dále podnajímá klientům ohroženým bytovou nouzí. Ředitel odmítá, že by byty kontrolovali kvůli úklidu.

„Máme právo na základě podnájemní smlouvy vstoupit po dohodě do bytu a klienti jsou s tím seznámeni. Kontroly slouží k tomu, jestli nedochází k poškozování bytu a podobně,“ říká a dále vysvětluje, že v tomto případně měli konkrétní důvody, proč do bytů šli - v asistenci městské policie a Orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). „Měli jsme identifikované dva bydlící, kteří neplatí a měli propadlou podnájemní smlouvu. U druhé rodiny byly indicie, že děti nechodí do školy,“ vysvětluje David Starzyczný.

Šéf strážníků pak zdůraznil, že do bytů městská policie nešla. Zajišťovala bezpečnost sociálních pracovníků. „Strážníci nevstupují do bytů. Vstup do bytů má smluvně ošetřen spolek Portavita. Ti pak věci projednávají v bytě svého klienta bez přítomnosti dalších osob,“ napsal v prohlášení.

Podle šéfa městské policie mávají emoce kvůli zveřejněnému příspěvku pouze s lidmi, kteří nežijí v regionu. Uvedl například, že se standardně doprovází sociální pracovnice, které se údajně bojí provádět šetření svých klientů.

Na místě byla také média a primátor Karviné Jan Wolf (SOCDEM), který byl podle svých slov venku. Do terénu jezdí proto, že mu chodí stížnosti od místních obyvatel.

„Jde o akce, které jsou vždy na základě stížností občanů v daných lokalitách, kde dochází k rušení nočního klidu, kde dochází k tomu, že je na veřejném prostranství spousta nepořádku, rušení soužití,“ vysvětluje primátor.

Advokát: Unikátní šikana

Advokát Pavel Uhl, odborný asistent katedry ústavního práva Univerzity Karlovy, však uvedl, že celá kontrolní akce byla pochybná z více úhlů.

„Předně je třeba poukázat na to, že facebookový příspěvek říká něco zcela jiného než navazující zpráva. To platí jak o věcné stránce věci (fakta), tak o vyznění (dojem). Obecně bychom očekávali, že veřejná správa, včetně městské policie, bude o svých aktivitách referovat věcně, bez emocí a manipulací, které posilují předsudky. První zpráva na facebooku je zjevně nepravdivá a manipulativní, následná reakce policie implicitně popírá nepravdivost předchozího příspěvku a bagatelizuje jeho manipulativní obsah,“ vysvětluje Uhl.

A to vadí i krajské zastupitelce Zuzaně Klusové, rodačce z Karviné. „Pokud v tom jsou chybné informace, tak by z toho měla městská policie vyvodit konkrétní odpovědnost. Nebo chce městská policie záměrně vyvolat pocit, že kontroluje lidi v obydlích a plošně je přepadává podle toho, kde bydlí?“ řekla Seznam Zprávám.

První zpráva na facebooku je zjevně nepravdivá a manipulativní.
Pavel Uhl, advokát

Podle advokáta Uhla není správná ani přítomnost policie na takové akci. Rozumí účasti policie například během exekucí, ne ale u neziskové organizace.

„Není ale možné, aby jen tak dodávala svou přítomností větší důraz na autoritu přítomných pracovníků neziskového subjektu. Pro takový postup není v zákoně opora. Pokud se akce zúčastnily i sociální pracovnice magistrátu (asi samospráva), pracovnice OSPOD (přenesený výkon státní správy), tak taková akce se zcela vymyká právním rámcům všech tří složek veřejné moci (obecní policie, státní správa a samospráva) a neziskového subjektu,“ míní advokát.

A v pořádku podle něj není ani publikace fotografií z akce.

„Pokud policie při této unikátní šikaně zveřejňuje záběry, je to samozřejmě v rozporu s principem ochrany práv a mlčenlivosti, jak jsou uvedeny v zákoně o obecní policii. Policie smí záznam pořídit, ale nesmí jej takto použít,“ upozornil.

Reklama

Doporučované