Hlavní obsah

Zpomalení důchodů je stále ve hře. Poslanci jednali 13 hodin

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Koaliční představitelé zabránili smetení návrhu už v prvním čtení. S obstrukcemi opozice se jednání protáhlo na 13 hodin.

Článek

Úderem poledne začala Sněmovna na popud vládní koalice na mimořádné schůzi projednávat návrh na zpomalení běžných valorizací penzí a zpřísnění podmínek pro odchod do předčasného důchodu.

Návrhem se teď budou zabývat výbory. Podle agentury ČTK pro zamítnutí penzijní novely, jak to navrhl předseda SPD Tomio Okamura, hlasovalo ze 142 přítomných poslanců 60 opozičních zástupců. Proti bylo 82 poslanců vládního tábora.

Hlasovalo se necelé dvě hodiny po půlnoci.

Opozice dopředu avizovala obstrukce. „Vláda chce prosadit zákony, kterými srazí důchodce do bídy. Tento materiál zcela odmítáme a předložíme k němu své vlastní pozměňovací návrhy,“ prohlásil ještě před začátkem schůze předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

Je prý připraven bojovat do posledních sil. „Já mám sil dost a je mi jedno, jestli tu budu přes noc nebo celý víkend. Spát nepotřebuju, já jsem i ráno úplně ‚ready‘. Budu bojovat do posledních sil,“ pokračoval.

Program si poslanci schválili až po sedmi hodinách debat.

Diskuzi odpoledne opanoval předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který začal svůj projev ve 14:15 a hovořil tři a půl hodiny, i za doprovodu svých oblíbených grafů. Valorizacím důchodů se příliš nevěnoval, rozebral třeba emisní povolenky, své zásluhy při stavbách dálnic a podobně. Babiš jako předseda sněmovní strany má přednostní právo, a může tedy mluvit neomezeně.

Premiér Fiala si po představitelích opozice vzal slovo, aby se vyjádřil k jejich téměř šestihodinové kritice vlády. „Nebudu tady vyvracet hodiny nepravd a nesmyslů, které zazněly,“ uvedl Fiala. Z Babišova projevu se ohradil jen proti jeho kritice Green dealu a české účasti na něm.

Dlouze hovořila i Alena Schillerová (ANO), která několikrát tvrdila, že vláda se snaží „ožebračit“ penzisty. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) protestoval, že penze přece i přes zásahy do valorizace rostou.

Jednání i po půlnoci

Koaliční představitelé si věřili, že kontrolu nad sněmovnou neztratí. „Uvidíme, jak bude opozice vytrvalá. Každopádně nepochybuji o tom, že návrh úprav důchodového systému v prvním čtení odhlasujeme,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

„Vše nasvědčuje tomu, že nás čeká dlouhé jednání plné obstrukcí. Nevylučuji i jednání v nočních hodinách,“ potvrdil předseda lidoveckého klubu Marek Výborný. Poslanci ostatně hned na začátku schválili jeho návrh, aby mohli jednat a hlasovat i po půlnoci.

Jeho stranický kolega a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka pak Seznam Zprávám řekl, že věří, že diskuze s opozicí bude konstruktivní, byť dlouhá. Nesmyslné obstrukce ale odmítl.

„Nemám ambici z toho dělat show, je to naše práce. Jestli si z toho dělá show jiná část Sněmovny a opozici to dělá radost, je to jejich zodpovědnost a vizitka jejich politiky. My máme zodpovědnost za to, v jaké kondici je náš důchodový systém,“ nechal se slyšet.

Důchodová reforma přehledně

Změny v penzijním systému, úpravy výpočtu výše důchodů nebo odchod do důchodu. Čtěte v článku.

„Řítíme se do vysokého schodku“

Penze se nyní zvedají o růst cen a o polovinu růstu reálných mezd. Podle návrhu by to nově mělo být o růst cen pro domácnosti důchodců a o třetinu růstu reálných mezd.

Do předčasného důchodu by pak bylo možné jít nejvýše tři roky před dosažením důchodového věku, jít by do něj mohli ti, kdo pracovali a platili odvody minimálně 40 let.

Změna by měla být i v počítání předčasného důchodu, kde by se až do řádného termínu neměla valorizovat zásluhová část.

„Řítíme se do opravdu velmi vysokého schodku v budoucnu, který ohrožuje to, abychom byli schopni současným důchodcům i jejich dětem a vnoučatům zajistit důstojné důchody,“ vysvětlil novinářům Jurečka důvod pro změnu, která je součástí jím představené důchodové reformy.

Reklama

Doporučované