Hlavní obsah

Vláda schválila předběžný návrh rozpočtu. A plánuje odvážný schodek

Foto: Vláda ČR

Zasedání vlády.

Reklama

Vláda na středečním jednání oficiálně začala jednat o rozpočtu pro rok 2024. Stále počítá s odvážným schodkem 235 miliard korun. V září už důkladný návrh po důkladném projednání předloží poslancům.

Článek

Vláda dnes odstartovala jednání o státním rozpočtu pro příští rok. Zahajovací jednání se táhlo několik hodin - debatu ministři zahájili ve Strakově akademii, pak se přesunuli a pokračovali v Poslanecké sněmovně, aby se odpoledne přesunuli zpět do sídla vlády.

„Schválili jsme předběžné návrhy příjmů a výdajů jednotlivých rozpočtových kapitol, ty teď budou rozepsány do konkrétní podoby. V srpnu nás čeká nová makroekonomická predikce a do konce září musí vláda návrh předložit do Poslanecké sněmovny,“ řekl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Dodal, že předběžný schodek zůstává na 235 miliardách korun. Konkrétní čísla však prozrazovat nechtěl. Ta mají být výsledkem vyjednávání.

„Některé věci jsou ale jisté už dnes. Abychom vyvrátili pochybnosti, které jsou ve veřejném prostoru - vláda se rozhodla, že zachová tarifní platy pro 2024 na úrovni 2023. Nikdo z ministrů také nepředloží novelu zákona, která by nějakým způsobem měnila valorizaci plateb za státní pojištěnce,“ uvedl.

Způsob, jakým jednání probíhalo, ale novinářům okomentovat odmítl. „Nikdy nemluvím o jednání v jeho průběhu,“ řekl. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že „teď začíná politické jednání o rozpočtu“.

Podle členů vlády, které Seznam Zprávy oslovily, bylo jednání konstruktivní, dle některých hlasů ale ne zcela bezproblémové. „Důležité je nehádat se v kuchyni. A to my se nehádáme,“ řekl při dotazu na atmosféru jeden z ministrů.

„Já se divím, že se někdo diví tomu, že o rozpočtu diskutuje pět stran. Je to normální diskuze pěti stran,“ pokrčil rameny ministr vnitra a vicepremiér Vít Rakušan (STAN).

„Ne,“ odpověděl jeden z ministrů na otázku, zda by debata o rozpočtu byla slyšet přes zavřené dveře. „Máme dobrou izolaci,“ dodal vzápětí se smíchem. Jeden z ministrů později prozradil, že došlo i na mírné bouchnutí do stolu s dodatkem: „Tak už se konečně dohodněme!“

Nespokojení byli podle informací Seznam Zpráv především ministři za TOP 09. Není divu - právě na jejich resorty mají dodatečná opatření dopadnout nejvíc. Vlastimilu Válkovi hrozil odklad valorizace plateb za státní pojištěnce, který nakonec na tiskové konferenci šéf státní kasy odmítl. Ministryně Helena Langšádlová pak má přijít o 10 procent na vědu a výzkum.

Válek se při odchodu z jednání vlády nechtěl k průběhu vůbec vyjadřovat. „Atmosféra byla výborná,“ odbyl jen redaktorku.

Před ministry jsou nyní podle Zbyňka Stanjury tři měsíce intenzivní politické debaty. Uvedl, že jednání o rozpočtu povede vláda jako celek, některá jednání pak budou na úrovni ekonomických náměstků.

„Změnili jsme tradici, kdy ministři jezdili po jednom do Letenské (sídlo Ministerstva financí, pozn. redakce) a byla tam tiskovka o tom, kolik si dokázali vyjednat,“ uvedl. Narážel tím na praxi předchozí vlády, kdy ministři jezdili za ministryní Alenou Schillerovou (ANO) a přesvědčovali ji, aby pro ně „v šuplíku našla peníze“, jak to kdysi popsal tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO).

Premiér Fiala uvedl, že týmové vyjednávání má výhodu, že překonává takzvaný resortismus. „Každý člen vlády, který požaduje vyšší příjmy nebo výdaje, současně vidí a chápe, že se to z toho balíku musí někomu vzít, nebo se musí udělat vyšší dluh. Tato týmová debata je velmi důležitá pro kvalitu rozpočtu a odpovědné chování všech,“ dodal.

Reklama

Doporučované