Hlavní obsah

Vondrák opustil ANO, hejtmanem chce ale zůstat

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ivo Vondrák, poslanec a hejtman Moravskoslezského kraje.

Reklama

aktualizováno •

Moravskoslezský hejtman a poslanec Ivo Vondrák dnes opustil hnutí ANO. Řekl to po odpoledním jednání krajského předsednictva, které se zabývalo návrhem celostátního vedení hnutí na jeho vyloučení.

Článek

V pozici hejtmana, kterou zastává od roku 2016, by ale chtěl Vondrák zůstat. Podporu zastupitelů cítí. Volby do krajských zastupitelstev se konají příští rok. Na dnešní jednání Vondrák přišel sám s návrhem, že z hnutí vystoupí.

„Ten důvod je prostý. Myslím si, že ta situace je rozjitřená a pro spoustu mých přátel a kolegů to začalo být nekomfortní, protože ten tlak, který se na ně vyvíjel, byl náročný,“ řekl Vondrák.

Ve funkci hejtmana by rád pokračoval až do konce funkčního období. „Myslím si, že ty věci jsou nastartované, rozjeté a zaslouží si, aby byly úspěšně dokončeny,“ zdůvodnil. Podle něj má s kolegy v kraji silné pouto, protože spolupracují od počátku. Zatím nemá signály, že by neměl jejich podporu. Dodal, že klub krajských zastupitelů ANO mu podporu vyjádřil před dvěma týdny.

Další jednání klubu se uskuteční před jednáním krajského zastupitelstva, které je svoláno na 10. března. „Zcela určitě tam o tom řeč bude, ale já tedy pevně věřím, že pořád ještě funguje zdravý rozum. Pokud ne, tak v té politice už samozřejmě nemá cenu vůbec být,“ podotkl Vondrák.

Podle něj není možné žít v rozporu s vnitřním svědomím. A své jednání by nezměnil, ani kdyby věděl, jak se situace bude vyvíjet. Z hnutí se rozhodl vystoupit sám také z toho důvodu, aby se krajské předsednictvo nemuselo vyjadřovat k návrhu celostátního předsednictva na jeho vyloučení.

Vondrák je dlouhodobým kritikem poměrů v hnutí a v prezidentské volbě nevolil předsedu ANO Andreje Babiše, ale jeho protikandidáta a nově zvoleného prezidenta Petra Pavla. Následně rezignoval na post místopředsedy hnutí a rovněž opustil poslanecký klub ANO. Vondrák už dříve uvedl, že dnešní jednání krajského předsednictva bude klíčové pro jeho rozhodnutí o dalším setrvání v ANO.

Začátkem týdne na dotaz, zda neuvažoval, že by začal spolupracovat s jinou politickou stranou či hnutím, odpověděl stručně: „Ne, neuvažoval.“

„Alena Schillerová mě označila za zrádce, což si říkám, že mi nestojí za to, abych byl takto vnímán. Myslím si, že výsledky voleb ukázaly, že jsem se ve své kritice kampaně Andreje Babiše nemýlil,“ řekl k vývoji v ANO už dříve Vondrák v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

V minulých dnech hnutí opustili ostravský primátor Tomáš Macura nebo jeho náměstkyně pro investice Zuzana Bajgarová, kteří rovněž byli kritiky hnutí a v prezidentské volbě podporovali Pavla.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme další dnešní vyjádření Vondráka.

Reklama

Doporučované