Hlavní obsah

Vondrák: Zazněly vůči mně výtky, Babiš na rezignaci nereagoval

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Poslanec a hejtman Moravskoslezského kraje za ANO Ivo Vondrák.

Reklama

aktualizováno •

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák skončil jako místopředseda hnutí ANO. Oznámil to na jednání předsednictva hnutí.

Článek

Ivo Vondrák před prezidentskou volbou podpořil Petra Pavla, protikandidáta šéfa ANO a expremiéra Andreje Babiše. Výhrady měl také ke směřování hnutí. Místopředsedou ANO se stal loni v únoru.

Po jednání předsednictva Vondrák vysvětlil, proč se rozhodl složit funkci místopředsedy hnutí.

„Funkci jsem nabídl a složil jsem ji. Diskuze byla taková, jakou jsem očekával. Zazněly vůči mně výtky, snažil jsem se vysvětlit svá rozhodnutí,“ řekl Vondrák.

Andrej Babiš podle slov Vondráka na jeho rezignaci na funkci nereagoval. „Neříkal, myslím, nic, nezaznamenal jsem nic. Výzvy zazněly od jiných místopředsedů,“ doplnil Vondrák.

Hejtman poté podrobněji vysvětlil, s čím dnes na jednání předsednictva ANO šel. Podle svých slov považoval za důležité složit funkci místopředsedy, protože nevnímal, že dokáže něco změnit. Vondrák chtěl také řešit, kam se bude ANO v budoucnu ubírat.

„Kromě toho, že jsem složil funkci místopředsedy, tak jsem nabídl, že bychom v Ostravě uspořádali programovou konferenci. Je třeba si říct, kudy se ANO chce ubírat a profilovat, aby se do budoucna ukotvilo pro voliče.“

Vondrák také oznámil, že zůstane členem ANO i poslaneckého klubu. „Ono je to o praktické politice, jsme přesvědčen o tom, že máme co nabídnout. Nebudu si zakládat svoji stranu, zakládat si v 64 letech stranu, to bych musel být šílenec,“ reagoval Vondrák na dotaz, jestli plánuje opustit hnutí a založit vlastní stranu.

Tenze v hnutí nastaly už před prvním kolem volby, kdy Vondrák a ostravský primátor a dřívější člen předsednictva hnutí ANO Tomáš Macura veřejně podpořili Babišova protikandidáta.

„Rád si poslechnu Ivoše, aby nám řekl, co ho k tomu vedlo, jestli mohl použít i jiné kroky, aby se dostal do diskuze s námi všemi,“ řekl před dnešním jednáním zlínský hejtman Radim Holiš (ANO).

„V první řadě chci slyšet názor Ivo Vondráka, co ho motivovalo k těm rozhodnutím a prohlášením. Na základě toho si udělám názor,“ dodal odpoledne člen předsednictva ANO Ladislav Okleštěk.

Reklama

Doporučované