Hlavní obsah

Vybírá se nový šéf zelené inspekce. Favoritem je státní tajemník z financí

Foto: Profimedia.cz

Vedením Ministerstva životního prostředí je pověřen šéf lidovců Marian Jurečka, ale resort fakticky řídí Petr Hladík, který by po nástupu nového prezidenta měl být do čela úřadu oficiálně jmenován.

Reklama

Do výběrového řízení na nového ředitele České inspekce životního prostředí se v lednu přihlásilo deset uchazečů. Předchozí pokus o nalezení nástupce za Erika Geusse zkrachoval.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Výběr nového ředitele České inspekce životního prostředí (ČIŽP), který nahradí Erika Geusse, vstupuje do finálové fáze. Ještě tento týden Ministerstvo životního prostředí podle mluvčí úřadu Lucie Ješátkové oznámí termín jmenování nového šéfa. Kdo konkrétně úřad převezme, není zatím jasné.

Vícero zdrojů Seznam Zpráv obeznámených s průběhem výběru hovoří o tom, že favoritem je Petr Bejček, který je nyní státním tajemníkem na Ministerstvu financí. Vedení resortu životního prostředí Bejčkovu účast nepopřelo, ale o preferovaných kandidátech v tuto chvíli hovořit nechce.

„Doporučuji počkat na jmenování panem ministrem. Určitě pan ministr bude informovat,“ reagoval na přímý dotaz redakce Petr Hladík, náměstek dočasného ministra životního prostředí Mariana Jurečky (oba KDU-ČSL) a politik, který bude ministrem jmenován po nástupu nově zvoleného prezidenta.

Posléze se ke stejné otázce vyjádřil i Marian Jurečka. „V pátek bude jasno, i s informacemi pro média a veřejnost. Ke spekulacím se já nikdy nevyjadřuji,“ reagoval.

Seznam Zprávy se opakovaně snažily získat vyjádření ohledně účasti v soutěži i od samotného Petra Bejčka. Na telefonáty a opakovaně zaslané dotazy však nijak nereagoval.

Muž z éry Aleny Schillerové

Petr Bejček nastoupil na Ministerstvo financí jako státní tajemník v říjnu 2018, v éře ministryně za hnutí ANO Aleny Schillerové. Předtím působil v Agentuře ochrany přírody a krajiny České republiky, kde řídil odbor právně-personální.

Některé zdroje hovoří o tom, že vedle Bejčka se v resortu životního prostředí v minulých týdnech zvažovala ještě další dvě jména. Ta měla podporu hlavně koaliční ODS.

Jedním z nich je Milan Bukolský, člen občanských demokratů, který už v letech 2010 až 2012 jako pověřený ředitel inspekci vedl. Svou účast ve výběru ředitele inspekce v prosinci potvrdil pro Hospodářské noviny. „Kandidátů ale bude určitě více. Bude to standardní výběrové řízení, moje členství v ODS v tom nehraje zásadní roli. Rád bych ale pokračoval v práci, kterou jsem započal za svého předchozího působení na inspekci,“ uvedl.

Dalším, komu se v zákulisí dávaly šance na jmenování, byla Michaela Kynkorová, která v minulosti z pozice náměstkyně vedla v inspekci ekonomickou sekci. Nyní působí v Hospodářské komoře, kde je ředitelkou odboru ekonomiky a správy. Nicméně Kynkorová z probíhajícího výběrového řízení dle vlastního vyjádření nakonec odstoupila.

„Přihlášku do výběrového řízení jsem podala s tím, že jsem se kvůli akutnímu onemocnění nemohla zúčastnit osobního pohovoru před výběrovou komisí,“ vysvětlila Kynkorová na dotaz Seznam Zpráv důvody odstoupení.

Do výběrového řízení se přihlásil také třeba současný ředitel pražského oblastního inspektorátu ČIŽP Václav Beroušek, ale ten mezi favority zmiňován není.

Předchozí ředitel ČIŽP Erik Geuss opustil funkci na konci minulého roku dobrovolně. Sám požádal o odvolání.

Svůj odchod z funkce dříve zdůvodnil politickými tlaky, které cítil v souvislosti s vyšetřováním senzitivního případu otravy moravské řeky Bečvy. Jedna z původně uvažovaných, ale nikdy oficiálně nepotvrzených variant hovořila o tom, že rozsáhlou otravu kyanidy mohla v září 2020 způsobit i valašskomeziříčská chemička DEZA ze skupiny Agrofert, ovládané šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Případ se stal v době, kdy ministrem životního prostředí byl Richard Brabec z hnutí ANO.

Geuss trval na tom, že jím řízená inspekce při hledání příčin otravy řeky postupovala správně a nikomu nenadržovala.

Ministerstvo životního prostředí hledalo nového ředitele už loni, ale v původním výběrovém řízení nikdo vybrán nebyl, proto úřad vyhlásil druhé kolo. Do něho se dle oficiálních informací přihlásilo deset uchazečů. Zájemci se mohli hlásit do 19. ledna. Nový ředitel měl být dle původních plánů znám do jednoho měsíce, tedy kolem 20. února.

Reklama

Doporučované