Hlavní obsah

Zemanova kancelář slouží primárně k bydlení, zjistili úředníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman přijíždí do své kanceláře na Praze 6.

Reklama

Úředníkům Zemanovi spolupracovníci sdělili, že se byt v Jaselské ulici využívá primárně k bydlení. Tedy v souladu s jeho kolaudací.

Článek

Úřad městské části Praha 6 dokončil šetření týkající se provozu kanceláře bývalého prezidenta Miloše Zemana v bytě v Jaselské ulici.

Úředníci prověřovali, zda může jednotka, která byla zkolaudována jako bytová, sloužit i k pracovním účelům. Úřad dospěl k závěru, že nedošlo k žádnému porušení pravidel a rekolaudace bytu na kancelář není nutná.

„V této věci zastáváme názor, že pokud byl byt pronajat pro bydlení a je občasně užíván pro přijímaní návštěv pracovního charakteru, nevyžaduje takovýto způsob užívání takzvanou ‚rekolaudaci‘ na kancelář,“ uvedl pro Českou televizi mluvčí úřadu Marek Zeman.

Byt v Jaselské ulici pronajal spolek Přátelé Miloše Zemana, který je řízen bývalým hradním kancléřem Vratislavem Mynářem. Vlastníkem bytu je pražské arcibiskupství. Úřadu zaslali vyjádření, že byt slouží primárně k bydlení.

Na nejasnosti ohledně zkolaudování bytu upozornily nedávno Seznam Zprávy.

V případě, že by nájemce využíval byt v rozporu s kolaudací, hrozila by mu pokuta až půl milionu korun. Úřad by v takovém případě mohl také vyzvat vlastníka nebo nájemce, aby požádal stavební úřad o provedení rekolaudace. Pokud ale návštěvy pracovního charakteru probíhají pouze občas, podle Prahy 6 se nejedná o porušení pravidel.

Bývalý prezident zahájil provoz své kanceláře v dubnu letošního roku.

Mandát bývalého prezidenta Miloše Zemana skončil 8. března. Přesto má zákonný nárok na provoz kanceláře. Stát mu každý měsíc přispívá částkou padesát tisíc korun na provoz kanceláře a plat jeho asistenta.

Reklama

Související témata:

Doporučované