Hlavní obsah

„Zvažte Blažkův konec.“ Co se dělo na nočním jednání o osudu ministra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek byl na koberečku u koaličních partnerů.

Reklama

Včerejší jednání koaličních špiček kvůli schůzce ministra spravedlnosti Pavla Blažka z ODS s Martinem Nejedlým obestírá mlčení. Šéfové ostatních koaličních stran, kteří Blažkovo setkání kritizovali, už se k tématu nechtějí vracet.

Článek

Jednání vlády, kde se kromě konsolidačního balíčku řešily i schůzky ministra spravedlnosti Pavla Blažka s Martinem Nejedlým, komentoval pozdě v noci pouze premiér Petr Fiala, a to velmi stručně. „Jak jsme dopředu ohlásili, pan ministr Blažek přišel na jednání K15, kde vysvětlil situaci, všechny okolnosti své schůzky s Martinem Nejedlým a odpověděl na otázky, které mu jednotliví účastníci schůzky pokládali,“ uvedl bez dalších podrobností premiér.

Například podle šéfa lidovců Mariana Jurečky už to není věc k debatě. „Vysvětlení Pavla Blažka jsem vzal na vědomí a akceptuji rozhodnutí, které přišlo ze strany předsedy ODS,“ uvedl Jurečka.

Pouze šéf Pirátů Ivan Bartoš spolustraníkům na pirátském fóru napsal, že v průběhu jednání vyzval premiéra a ministra spravedlnosti, aby zvážili Blažkův konec na ministerstvu.

„Pokračování současného stavu je diskomfortní pro ODS, koaliční partnery i vládu jako celek. Proto jsem dnes vyzval – i na základě jednání našeho Republikového předsednictva a širokých diskuzí v rámci strany – premiéra Petra Fialu i Pavla Blažka a ODS, aby ve straně prodiskutovali odchod Pavla Blažka z ministerské funkce,“ napsal Bartoš.

„Odpovědnost za řešení je nicméně plně na ODS, která zodpovídá za celkový obraz a fungování vlády i Ministerstva spravedlnosti. To za ni nikdo jiný prostě udělat nemůže. S tím, že situace bude dále řešena, jsme debatu dnes ukončili,“ uvedl Bartoš.

Podle některých zdrojů z jednání však nebyla výzva tak přímá, jak ji svým spolustraníkům Bartoš prezentuje. Ten měl ve čtvrtek dopoledne vypnutý telefon, proto nebylo možné se ho doptat na další detaily.

Pirátským fórem už před několika dny prošel členský návrh na zaúkolování pirátských poslanců ke snaze vyvolat hlasování o odvolání Blažka z postu ministra spravedlnosti. Postoupili ho celostátnímu fóru. To by o podnětu mělo hlasovat od 15. do 18. září.

Dvě setkání

Jak odhalily Seznam Zprávy, ministr spravedlnosti Pavel Blažek minulý týden pět hodin seděl na oslavě Martina Nejedlého v restauraci. Poradce exprezidenta Miloše Zemana a proruského lobbistu přitom tajné služby považují za bezpečnostní riziko.

Blažek tvrdí, že setkání bylo neplánované a do restaurace ho zahnala nepřízeň počasí. Premiér Petr Fiala se za něj postavil s tím, že setkání sice nebylo nevhodné, ale jelikož bylo náhodné, na rezignaci to není.

Jak později zjistily Seznam Zprávy, Blažek se s Nejedlým setkal i letos na jaře – ministr ovšem tvrdí, že to bylo ještě v době, kdy byl prezident v úřadu.

Fotogalerie: Spolek Milion chvilek uspořádal ve středu u Úřadu vlády happening Poslední kapka Pavla Blažka. Apelovali na jeho odvolání z funkce. Blažek chtěl k demonstrantům promluvit, ti mu to neumožnili.

+4

Reklama

Doporučované