Hlavní obsah

Pavel má termín schůzky se Zemanem. Musel se objednat sám

Tisková konference nově zvoleného prezidenta Petra Pavla.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Petr Pavel představil plány na příští týdny. Sejde se s odcházejícím prezidentem Milošem Zemanem, chce začít cesty do krajů a zamíří i na Mnichovskou bezpečnostní konferenci.

Článek

Nově zvolený prezident Petr Pavel se sejde s končícím prezidentem Milošem Zemanem v pondělí 13. února. Schůzka se uskuteční na zámku v Lánech, a to na popud týmu Petra Pavla.

V posledních dnech panovaly nejasnosti o tom, kdo má setkání iniciovat. „Očekávali jsme, že termín navrhne Miloš Zeman. Když k tomu nedošlo, navrhli jsme ho my. Prezident termín přijal,“ uvedl Pavel na tiskové konferenci.

Okolnosti domluvy podle něj schůzku neovlivní. „Nemyslím si, že by měla vznikat nějaká nepřátelská atmosféra,“ řekl nově zvolený prezident. Je prý zvědavý, jaké detaily mu Zeman chce sdělit ohledně „prezidentského údělu“.

Pavel chce se Zemanem probrat všechny otázky, které se týkají předání funkce. „Požádám ho, aby zvážil případné jmenování předsedy Ústavního soudu,“ uvedl. Šéfovi soudu Pavlu Rychetskému končí mandát až v srpnu, Zeman ale předeslal, že chce jmenovat nástupce sám ještě před odchodem z Hradu.

Do inaugurace Petr Pavel neplánuje přestěhovat svůj tým na Hrad. Nabídku na prostory by využil maximálně na setkávání končícího kancléře Vratislava Mynáře a jeho nástupkyně Jany Vohralíkové. Jak již Pavel uvedl dříve, chce nejdříve prostory zkontrolovat například na přítomnost odposlechů.

Na příští týden Pavel a jeho tým plánují kratší dovolenou, v tom dalším je v plánu výjezd do Karlovarského kraje, později by se měla uskutečnit i cesta do Moravskoslezského a Ústeckého kraje.

„Mým hlavním cílem je, aby ta jednání byla pracovní, proto jsem dopředu požádal o to, abychom si odpustili všechny oficiality,“ řekl k návštěvám regionů.

Na cestách jsou v plánu i setkávání s občany, ale v jiném formátu, než jak vypadala předvolební kampaň. „Na náměstích, kde by bylo několik tisíc lidí, bych se toho moc nedozvěděl. Takže budeme organizovat spíše nějaké besedy v omezeném formátu,“ dodal Pavel.

V půli února Petr Pavel zamíří na Mnichovskou bezpečnostní konferenci, které se v minulosti účastnil coby předseda vojenského výboru NATO.

Aktivní, ne aktivista

Pavel se také vyjádřil ke svému programu v minulých dnech, kdy se setkal s řadou státníků, úředníků a dal také řadu rozhovorů.

„Mnozí jste vyjádřili názor, jestli jsme úvod nepřepálili. Já do toho nevstoupil s tím, že si po volbách vezmu pět týdnů volna. Proto jsme zahájili aktivity hned první den po volbách. Beru to jako intenzivní přípravu,“ komentoval své pracovní tempo Pavel.

„Nechci být aktivistickým prezidentem, ale aktivním,“ dodal.

V pondělí Pavel jednal s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) a ředitelem Bezpečnostní informační služby Michalem Koudelkou, v úterý s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) a poradcem pro národní bezpečnost Tomášem Pojarem.

Ve středu se setkal s premiérem Petrem Fialou (ODS), předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a šéfem Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), ve čtvrtek s prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslavem Kalou a policejním prezidentem Martinem Vondráškem.

Šéfa NKÚ se Pavel ptal na výsledky kontroly na Hradě. „Dozvěděl jsem se, že zpráva zatím nemůže být zveřejněna. Jedině, kdyby Hrad souhlasil s tím, že nám ji dá k nahlédnutí,“ komentoval to Pavel.

Hovory se zahraničím

Pavel se také vyjádřil k telefonickým hovorům se zahraničními státníky - všechny podle něj byly iniciovány ze zahraničí. Ohlas vzbudil především hovor s tchajwanskou prezidentkou, proti kterému se ohradila Čína.

„S vědomím citlivosti této otázky jsem obsah dopředu konzultoval s ministrem zahraničí. Nepřekročil jsem hranice, které jsou stanoveny pro principy naší zahraniční politiky,“ dodal Pavel.

Na Tchaj-wan se chystá šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), místo v delegaci nabídla i týmu nově zvoleného prezidenta. Pavel zatím neřešil, zda tuto nabídku využije.

Reklama

Doporučované