Hlavní obsah

Přijeďte pomáhat přímo k nám, vyzvala Ukrajina lékaře z Česka

Foto: Chaikom, Shutterstock.com

Ilustrační snímek

Reklama

Ukrajinci v Česku, kteří získají vízum za účelem strpění, dostanou zdravotní péči zdarma. Ošetření zdarma jim nabízejí i někteří praktičtí lékaři nebo zdravotnická zařízení.

Článek

Ukrajina vyzvala zahraniční lékaře, aby přijeli pomáhat do ukrajinských nemocnic nebo přímo na místo bojů. Ukrajinská ambasáda v Praze tuto výzvu zveřejnila na Twitteru i s formulářem pro zájemce.

Pomáhat do vlasti se mohou vydat i ukrajinští lékaři žijící v Česku. Některé české nemocnice už zkoumají, kolik takových lékařů se kvůli válce chystá z Česka odejít. Například velký poskytovatel zdravotní péče v Ústeckém kraji, Krajská zdravotní, má mezi zaměstnanci přibližně stovku ukrajinských lékařů.

Pokud by odešli, pro nemocnici v Rumburku na Děčínsku, v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Litoměřicích, Mostě nebo Chomutově by to mohl být problém. „Máme signály, že by se někteří chtěli domů vrátit, ale nejde o masivní zájem,“ uvedla mluvčí Jana Mrákotová.

Žatecká nemocnice na Lounsku zaměstnává pět lékařů z Ukrajiny, kteří by mohli odjet bojovat za svou vlast. Ředitel nemocnice Jindřich Zetek uvedl, že zatím nejsou povoláni. Jeden lékař naopak mířil do České republiky z Ukrajiny, jenže nepřekročil hranice.

„Měli jsme jednoho domluveného a dva v jednání. Nepřekročí hranice, protože jsou v mobilizační vyhlášce,“ uvedl Zetek. Nemocnice podle něj dělala na Ukrajině nábor, který se začátkem války ukončila.

„Pokud odejdou stávající lékaři, bude to velký problém, ale musíme si poradit s tím, co máme,“ dodal ředitel.

Jiné nemocnice zase řeší problémy Ukrajinců na nelékařských pozicích. Například ve Fakultní nemocnici Brno tvoří Ukrajinci jen necelé půl procento zaměstnanců, celkem asi třicet zdravotníků. V nemocnici ale pracuje velký počet ukrajinských uklízeček, které zaměstnává externí firma.

„I těm se ale snažíme pomoci. Zaměstnavatel jim nabídl pomoc, my jsme jim také nabídli pomoc. Například psychologickou péči, tu už některé využily. Ty ženy se z toho, dá se říct, trošku psychicky skládaly. Dostaly také nabídku auta, aby si mohly dojet pro děti nebo vnoučata na hranici, toho také některé využily. Naši kmenoví zaměstnanci z Ukrajiny už většinou mají české občanství, například se jich netýká narukování. Zůstávají tady, protože už v Česku žijí dlouhodobě,“ popisuje mluvčí FN Brno Veronika Plachá.

Pomoc zaměstnancům z Ukrajiny nabídly i další nemocnice, například ve Strakonicích. „Se všemi jsme ve spojení a nabídli jsme jim veškerou součinnost v případě, že budou chtít svou rodinu z Ukrajiny dostat do Čech. Máme pro příbuzné našich ukrajinských spolupracovníků k dispozici ubytování. Jsme schopni jim pomoci finančně a případně i s budoucím zajištěním práce. Jistě jim zdarma zajistíme i případnou potřebnou zdravotní péči,“ uvedl ředitel Nemocnice Strakonice Tomáš Fiala.

Ošetření Ukrajinců v Česku

Praktičtí lékaři v České republice mezitím nabízejí Ukrajincům ošetření zdarma. V pondělí ráno už se jich hlásilo více než 120. Někteří z nich si kvůli tomu sami shánějí i překladatele z ukrajinštiny.

„Jako projev solidarity nabízíme jako praktičtí lékaři pro dospělé bezplatnou lékařskou péči občanům Ukrajiny, kteří v ČR nemají svého praktika nebo nejsou pojištění, a potřebují akutní lékařské ošetření. Pokud chcete a potřebujete, můžete kontaktovat některého z níže uvedených lékařů,“ uvádějí lékaři na internetu. Hlásí se i pediatři a další lékaři.

Ministerstvo zdravotnictví mezitím informovalo o možnosti získat přístup k českému veřejnému zdravotnímu pojištění, a tím i veškeré lékařské péči zdarma.

„Občanům Ukrajiny doporučujeme v současné situaci pobývat na území ČR na základě víza – stačí kontaktovat pracoviště OAMP Ministerstva vnitra, kde jim bude uděleno vízum za účelem strpění. Okamžikem udělení víza za účelem strpění se osoba stává účastníkem systému veřejného zdravotního pojištění s přístupem ke zdravotní péči v plném rozsahu s tím, že pojistné za ní odvádí český stát,“ uvádí ministerstvo.

Po získání víza za účelem strpění je nutné navštívit některou z poboček Všeobecné zdravotní pojišťovny, kde uprchlíci dostanou potvrzení dočasně nahrazující Evropský průkaz zdravotního pojištění.

Ukrajinští občané mohou v Česku pobývat i jako turisté a bez víz, ale pouze po dobu 90 dnů. Navíc si v takovém případě musí zaplatit komerční pojištění. Ministerstvo zdravotnictví zároveň připomíná, že neodkladnou zdravotní péči dostane každý, a to i bez pojištění. Je ale lepší v takovém případě vyhledat státní nemocnici.

Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech na Táborsku mezitím přímo nabídla místo pacientům z Ukrajiny. Hospitalizované děti mohou doprovázet i jejich zdravotníci a rodiče.

„Považuji za svou povinnost pomoci kolegům z našeho oboru, kteří v této pro ukrajinský národ nesmírně těžké době pečují o své pacienty. Pokud by nastala situace, kdy by bylo potřeba evakuovat některá pedopsychiatrická oddělení či jednotlivé pacienty z oblasti zasažené válkou, nabídl jsem jim volná oddělení v naší nemocnici, včetně přijetí doprovázejícího ošetřujícího personálu,“ uvedl ředitel Dětské psychiatrické nemocnice v Opařanech Michal Goetz.

Zdravotnický materiál

Česká veřejnost se skládá na pomoc Ukrajině v mnoha různých veřejných sbírkách, a to včetně zdravotnického materiálu. V Mělníku se místní ve veřejné sbírce složili dokonce na sanitní vůz.

Sanitku i s vybavením našel na internetu Taras Shumlyas původem z Ukrajiny, mezi místními vybral peníze a v sobotu sanitku koupil. V pondělí odpoledne už má vůz vyrazit na Ukrajinu i s léky a dalším materiálem.

„Jsou to léky proti bolesti, proti horečkám, hlavně pro děti. Dále jídlo a taktické vybavení pro vojáky. Chtěl jsem podpořit tátu, který jede na Ukrajinu bojovat,“ popsal pro Seznam Zprávy Taras Shumlya. Město podle něj slíbilo ještě peníze na nákup neprůstřelných vest a helem.

Ministerstvo zdravotnictví nyní podle informací Seznam Zpráv jedná s Ukrajinou o seznamu zdravotnického materiálu, který by země účelně využila. Ukrajinská ambasáda ještě v neděli podobný seznam zveřejnila, nyní ale velvyslanectví uvádí, že nemá kapacitu zpracovat jiný než vojenský materiál.

České neziskové organizace společně zřídily portál, kde je možné nabídnout konkrétní pomoc. U materiální pomoci často platí, že je dražší ji odvézt, než koupit na místě. Nejúčelnější je tak darovat peníze. Přehled informací o tom, jak se co nejefektivněji zapojit do pomoci Ukrajině, najdete zde.

Reklama

Doporučované