Hlavní obsah

S testováním ve školách se nepočítá. Antigenům se přitom blíží konec expirace

Foto: Unai Huizi Photography, Shutterstock.com

První šarže expirují v prosinci, poslední pak vydrží až do května 2023. Ilustrační snímek.

Reklama

Ministerstvo školství drží zásobu 16 milionů antigenních testů. Prvním šaržím ale vyprší datum spotřeby už v prosinci. S testováním se přitom zatím nepočítá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ani respirátory, natož testy. Školní rok se letos rozběhne bez jakýchkoliv opatření, která museli žáci dodržovat v minulých letech.

„V první řadě je to v gesci Ministerstva zdravotnictví. Pan ministr (Vlastimil Válek z TOP 09) ale nic nepřipravuje,“ říká pro Seznam Zprávy ministr školství Vladimír Balaš (STAN). „Nepředpokládá se, že bychom plošně testovali nebo školy zavírali,“ dodává k tomu.

Že se žádná opatření pro školy od září neplánují, potvrzuje i resort zdravotnictví.

„Pokud by však epidemická situace v souvislosti s případnou podzimní vlnou covidu-19 vyžadovala konkrétní opatření, budeme je konzultovat a připravovat ve spolupráci s MŠMT,“ říká mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

„Nicméně stále platí, aby školy a školská zařízení dbaly na zvýšenou hygienu v rámci všech svých činností souvisejících se zajištěním výchovně-vzdělávacího procesu,“ apeluje za úřad.

Miliony sad ve skladech

Ministerstvo školství má ale poměrně velkou zásobu antigenních testů. Nakoupilo je prostřednictvím veřejných zakázek, které loni v prosinci a letos v lednu vypsala Správa státních hmotných rezerv (SSHR).

Původně úřad počítal, že se spotřebují na testování v minulém školním roce. Jenže nakonec jich zbylo 16,1 milionu kusů. Nyní jsou ve skladech SSHR, která varuje, že některé šarže projdou už v prosinci.

„Testy jsou v majetku Ministerstva školství, ale vzhledem tomu, že jsou u nás uloženy, tak sledujeme jejich datum spotřeby. Upozornili jsme na to také ministerstvo, které o situaci ví,“ potvrzuje předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

Byli byste pro školu od devíti? Ministr ano

Nový ministr školství Vladimír Balaš (STAN) by rád bez náhrady zrušil první hodinu. Plán je ale jen těžko realizovatelný v obcích, kam ráno jede jen jeden autobus.

Čtvrt miliardy v nevyužitých testech

Smlouvy byly nastavené tak, že doba použitelnosti testů měla být minimálně devět měsíců od data dodání. To reálně znamená, že první šarže expirují v prosinci, poslední pak vydrží až do května 2023.

Pokud by se stát rozhodl opět plošně testovat, současná zásoba by vystačila asi na 12 kol testování. V materiálu, který loni na konci roku předkládalo MŠMT vládě, se počítalo se spotřebou nejvýše 1,4 milionu testů na jedno kolo, a to pro všechny žáky základních a středních škol. Velká část z nich je ale očkovaná, takže by se na ně zavedená povinnost stejně nevztahovala a testy by zbyly.

V loňském školní roce se třikrát testovalo plošně na začátku září a pak od listopadu až do konce roku, ačkoliv v prvních týdnech se to týkalo jen některých okresů.

Pro ilustraci: Pokud by se letos testovalo v podobném formátu, zásoba testů by MŠMT vystačila s přehledem až do začátku roku 2023.

„O způsobu využití testů rozhoduje Ministerstvo zdravotnictví, případně vláda dle aktuální epidemické situace. Pokud by bylo rozhodnuto o využití ve školách, počítáme s využitím právě těchto uskladněných testů,“ říká mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová.

Zatím ale tedy Ministerstvo zdravotnictví nepočítá, že by vůbec byly ještě testy ve školách potřeba. Mohou se využít jiným způsobem?

„Pokud by Ministerstvo zdravotnictví, případně vláda rozhodly o jiném využití, budou tyto testy poskytnuty dle daného rozhodnutí a v souladu s rozpočtovými pravidly a zákonem o majetku státu. MŠMT je s resortem zdravotnictví v pravidelném kontaktu,“ dodává Lednová.

Nechat testy ležet ladem by státní rozpočet přišlo poměrně draho. Prosincová zakázka 12,2 milionu antigenních testů vyšla Ministerstvo školství na 203 milionů korun. Lednová, která čítala 14 milionů kusů, pak na 194,5 milionu korun.

V současné zásobě 16,1 milionu testů, které zatím nemají využití a bude jim postupně končit doba použitelnosti, má tak úřad uloženo 223 milionů korun.

Reklama

Doporučované