Hlavní obsah

Ševčík podal žalobu na Vysokou školu ekonomickou

Foto: NF VŠE

Miroslav Ševčík, odvolaný děkan Národohospodářské fakulty VŠE.

Reklama

Bývalý děkan Národohospodářské fakulty VŠE se svým odvoláním z funkce dlouhodobě nesouhlasí. Rozhodl se obrátit na soud.

Článek

Jak avizoval, tak také učinil. Miroslav Ševčík podal žalobu kvůli svému odvolání z pozice děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické loni v prosinci.

Serveru iRozhlas.cz a Radiožurnálu to potvrdil sám Ševčík, který je na škole stále pedagogem.

Ševčík, jak již se dříve vyjádřil, považuje postup za nezákonný a politicky motivovaný. Podle vedení univerzity Ševčík dlouhodobě poškozoval její dobré jméno.

„Správní žaloba směřuje proti rozhodnutí rektora. Spěchal jsem, jak jen to šlo, protože ta žaloba je poměrně dlouhá. Byla tedy podána dnes datovou schránkou,“ řekl odvolaný děkan serveru iRozhlas.cz a Radiožurnálu. Ševčíka v tomto případě zastupuje bývalý prorektor Univerzity Karlovy Aleš Gerloch.

Rektor vysoké školy Petr Dvořák serveru napsal, že žaloba pro něj není překvapením, protože o tom již dříve Ševčík opakovaně mluvil. „Jelikož neznám obsah té žaloby, tak podrobněji se k tomu vyjádřit nemohu,“ odmítl další komentář Dvořák.

Rektor VŠE rozhodl o odvolání Ševčíka. Děkan se chce bránit u soudu

Ševčík v žalobě uvádí celou řadu údajných diskriminací a šikanózních postupů vůči své osobě. „Je to v rozporu s ústavně zaručenou svobodou projevu, se svobodou shromažďovací. V rozhodnutí jsou potlačovány akademické svobody,“ uvedl. Snaží se navíc o to, aby soud žalobu projednal v třicetidenní lhůtě.

Ve funkci Ševčíka dočasně nahradila proděkanka pro studium Adéla Zubíková. Dle informací Seznam Zpráv by odvolaného Ševčíka ve vedení fakulty VŠE mohl nahradit bývalý člen bankovní rady ČNB Pavel Řežábek.

Ševčíkovy kauzy

Jsou to více než dva roky, co se Seznam Zprávy začaly zabývat činností politika, ekonoma a pedagoga Miroslava Ševčíka.

Na začátku července 2021 jsme zveřejnili dokumenty z do té doby neznámé minulosti Ševčíka, kterého před revolucí lákala do svých řad komunistická vojenská rozvědka. Z listin vyplynulo, že Ševčík se v letech 1987 a 1988 scházel s vojenskou rozvědkou, která měla v plánu pozdějšího ekonomického experta hnutí Trikolora vyslat do zahraničí – konkrétně do Rakouska na Vídeňskou univerzitu, kam se Ševčík chystal na stáž z VŠE.

Ševčík, který do KSČ vstoupil v roce 1984, před dvěma lety odmítl odpovídat na dotazy v osobním rozhovoru. V písemných odpovědích plných osobních útoků jakýkoli záměr s rozvědkou spolupracovat odmítl.

Ševčík se v uplynulých letech netajil proruskými názory. Pozornost na sebe připoutal například vyjadřováním kolem útoku ruských agentů na sklady ve Vrběticích. Podobně jako bývalý prezident Miloš Zeman se tehdy pustil do kritiky ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky. Mimo jiné pronesl, že ruskému vládci Putinovi věří víc než šéfovi BIS.

Student VŠE Jakub Kuneš loni v dubnu v rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal, jak Ševčík uvádí před studenty dezinformace – ať už o covidu, či o válce na Ukrajině.

Loni na jaře se Ševčík ucházel o post děkana Národohospodářské fakulty VŠE, což se mu povedlo, a do čela fakulty nastoupil 1. července 2022. Když jsme se jej tehdy ptali, zda odsuzuje Putinovu agresi na Ukrajině či bere zpět svá slova o řediteli BIS Koudelkovi, neodpověděl.

Loni na podzim Ševčík vystoupil na protivládní demonstraci po boku několika figur spojených s tuzemskou dezinformační scénou coby podporovatel iniciativy Česká republika na 1. místě.

Ve spojitosti s dezinformátory se děkan pohyboval i nadále. Letos v lednu před druhým kolem prezidentských voleb poskytl rozhovor bývalému mluvčímu prezidenta Václava Klause Petru Hájkovi, kterého experti Ministerstva vnitra pro boj s dezinformacemi označili za „hlásnou troubu Kremlu“. Ševčík v rozhovoru popsal své voličské preference a nevybíravě se navezl do voličů. Přiznal, že Andrej Babiš je pro něho lepší kandidát než Petr Pavel. „Určitě je lepší, než je posluhovač NATO a válečných štváčů, pan generál,“ pronesl Ševčík.

V lednu se tehdejší ministr školství Vladimír Balaš (STAN) setkal s rektorem VŠE Petrem Dvořákem, aby řešili situaci kolem děkana Ševčíka. Ministr reagoval na žádost absolventů VŠE, kteří se na něho dopisem obrátili. A požádali ho, aby pověřil Správní radu VŠE – kterou ministr jmenuje a odvolává – prověřením dlouhodobého chování děkana Ševčíka. Vadilo jim, že vedení školy do té doby výrazněji nezasáhlo.

V březnu se Ševčík znovu vyskytl na protivládní demonstraci, při níž se ocitl v hloučku lidí, kteří útočili na budovu Národního muzea. Tímto už pomyslný pohár trpělivosti přetekl a rektor Dvořák Ševčíka vyzval, aby se postu děkana vzdal. Ševčík odstoupit odmítl, tvrdí, že u incidentu se ocitl náhodou, rektor ale už v březnu uvedl, že je připravený využít své zákonné pravomoci a Ševčíka z funkce děkana odvolat. Na konci června jej v tomto záměru podpořil Akademický senát VŠE.

Loni v prosinci rektor Ševčíka z vedení fakulty odvolal.

Reklama

Doporučované