Hlavní obsah

Odstupte, vyzývají Ševčíka rektor i studenti. Děkan se rozmyslí do rána

Foto: NF VŠE

Děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík.

Reklama

aktualizováno •

Bývalí i současní studenti VŠE volají po konci Miroslava Ševčíka v čele Národohospodářské fakulty. To samé exporadci Trikolory v pondělí doporučil rektor školy. Děkan Ševčík se rozmyslí do úterního rána.

Článek

Vedení Vysoké školy ekonomické (VŠE) a děkan Národohospodářské fakulty Miroslav Ševčík se v pondělí odpoledne sešli, aby probrali děkanovu účast na sobotní protivládní demonstraci.

Při ní se Ševčík ocitl v hloučku lidí, kteří útočili na budovu Národního muzea. Proti děkanovi, který už je téměř rok terčem kritiky, se ozývá čím dál více studentů.

Rektor VŠE Petr Dvořák ho vyzval, aby se postu vzdal. „Pro uklidnění situace a jako nejlepší pro vysokou školu považuji to, aby ze své funkce odstoupil. Proto jsem ho vyzval k tomu, aby na funkci děkana rezignoval,“ uvedl Dvořák s tím, že nejde o první problémové vystoupení.

„Nechtěl bych předjímat, protože to je velmi zásadní věc a tam bych se nejprve chtěl poradit se svými kolegy z vedení univerzity. Na základě toho, k jakému závěru bychom došli, ho potom sdělím,“ reagoval na otázku, jak bude postupovat, pokud Ševčík odstoupit odmítne.

Ševčík prý vše do úterního rána zváží. „Zítra ráno se sejde vedení školy, kde pan rektor seznámí s výsledky jednání své kolegy, prorektory a poté bude jednat dál podle toho, jak se pan docent rozhodne,“ uvedla mluvčí školy Věra Koukalová.

Symbolický apel

Studentští zástupci v samosprávném zastupitelském orgánu univerzity pak Ševčíka vyzvali k rezignaci v otevřeném dopisu. Uvedli, že ačkoliv ctí autonomii fakult, děkanovo veřejné vystupování neshledávají adekvátní k jeho funkci.

Jde však spíše o symbolický apel, protože klíčovým orgánem pro odvolání děkana je takzvaný malý senát fakulty - a ten dosud vystupoval velice loajálně vůči Ševčíkovi. Za určitých okolností může se souhlasem velkého akademického senátu odvolat děkana i sám rektor.

„Vaše kontroverzní a neetické chování také narušuje harmonii v rámci VŠE, což může vést nejen k narušení vztahů mezi studenty a pedagogy napříč univerzitou,“ píší mu. K výzvě se připojili také studenti a absolventi VŠE a někteří akademici.

Ševčík se podle serveru Forum24 v sobotu zapojil do pokusu odstranit ukrajinskou vlajku z Národního muzea. On něco takového odmítá a Seznam Zprávám v neděli řekl, že se k potyčce, kdy protivládní demonstranti chtěli strhnout z budovy Národního muzea ukrajinskou vlajku, připletl v podstatě náhodou.

V pondělí pak zopakoval, že nechtěl vstoupit do budovy Národního muzea a strhávat z ní ukrajinskou vlajku.

„Prohlašuji, že jsem nechtěl jakkoli vstoupit do budovy Národního muzea ani strhávat jakékoli vlajky vyvěšené na ní. Důrazně se ohrazuji proti interpretaci mé přítomnosti na schodech Národního muzea v inkriminované době s takovými úmysly,“ uvedl v prohlášení.

„Zcela nahoře na Václavském náměstí mě oslovil člověk, který byl zraněný, zakrvavený. Asi mě znal. Říkal mi: ‚Pane Ševčíku, jedině vy mi s tím můžete pomoct, protože mě zbili policajti.‘ A já jsem na to zareagoval tak, že tam šel další člověk, právník, který potom řekl, že mu poskytne právní pomoc a že bude chtít vědět identifikační číslo policajta, jestli ho ten člověk pozná. Ten řekl, že jo, ale že se tam bojí jít, a jestli bychom tam mohli být,“ nechal se slyšet.

Dodal, že v tu chvíli nevěděl, co se na místě zrovna děje. „Já jsem v podstatě zachraňoval člověka a pomáhal jsem mu při jeho zranění,“ shrnul.

Doktorand a člen akademického senátu Štěpán Staněk takové verzi příběhu nevěří. „Má asi neuvěřitelnou smůlu. Někdy vystoupí na pódiu vedle člověka, o kterém neví, kdo je - a shodou okolností je to extremista, který mluví o ředění národa. Navíc jsou proti němu spiknuta všechna média a teď jde z rodinného oběda a stane se mu tohle. Já bych doporučil, až se bude chtít příště podívat do Národního muzea, ať si normálně koupí vstupenku a bude to pro všechny lepší,“ podotkl na Ševčíkovu adresu.

„Je nutný razantnější přístup“

Jak současní, tak bývalí studenti vystupují proti Ševčíkovi už delší dobu.

„Již samotná účast kohokoliv na demonstraci pořádané proruskými kolaboranty je pro mě morálně problematická, nadto když se jedná o děkana vysoké školy, který byl navíc ve středu skupiny, která chtěla násilně strhnout vlajku suverénního státu z budovy Národního muzea, a který musel být z prostoru fyzicky vyveden policií,“ řekl Seznam Zprávám student Národohospodářské fakulty VŠE Jakub Kuneš.

Ten se proti Ševčíkovi ozval již před rokem, kdy jej kritizoval za dezinformace, které podle něj uvádí před studenty. Podle Kuneše dělá děkan svým chováním ostudu celému českému školství.

„Pokud se jeden z hlavních představitelů vysoké školy takto chová, dělá tím nejhorší možnou reklamu nejen Vysoké škole ekonomické, ale celému školství. Nejedná se však o exces. Chování děkana Ševčíka je dlouhodobě nepřijatelné, a pokud nenajde sám sebereflexi a neodstoupí, měly by zakročit oprávněné orgány a odvolat děkana Ševčíka, protože dosavadní přístup ve formě výčitek a projevů nesouhlasu ze strany vedení školy nikam nevedl a je nutno zvolit razantnější přístup,“ uvedl Kuneš.

Podobně to vidí i absolventka VŠE Zuzana Valentová. Na přelomu roku se spolu s dalšími bývalými studenty obrátili na ministra školství Vladimíra Balaše (STAN). Požádali ho, aby pověřil Správní radu VŠE – kterou jmenuje a odvolává právě ministr – prověřením dlouhodobého chování děkana Ševčíka.

„Když jsem to v sobotu viděla, říkala jsem si, že ten člověk je naprostá ostuda. A to nejen pro VŠE. Zaráží mě, kam až to děkan Ševčík je schopný hnát. Nemá žádnou sebereflexi, dělá to na mě dojem duševní poruchy,“ řekla Seznam Zprávám Valentová.

Vedení ministerstva se s rektorem VŠE Petrem Dvořákem ve druhé polovině ledna sešlo, k výraznější a konkrétnější akci ale nedošlo. Ministr Balaš nyní na dotazy redakce do vydání článku nereagoval.

„Myslím, že žádný apel ho neprobere. Ševčík je arogantní a jistý si sám sebou. Cesta po dobrém s ním nefunguje, rektor už do procesu měl dávno vstoupit razantnější formou. A ne, že se udělá haló a Ševčík zůstane dál tam, kde je. Jeho pozice na fakultě je silná a má tam lidi pod palcem,“ dodala Valentová.

Ševčíkova mocenská pevnost

Studenti zastoupení v Akademickém senátu VŠE označili Ševčíkovo chování za „kontroverzní a neetické“. Jednání děkana Národohospodářské fakulty VŠE podle nich poškozuje prestiž studia studentů a absolventů univerzity v očích veřejnosti.

Výzvu k jeho rezignaci podepsalo k pondělním 13:30 kromě autorů otevřeného dopisu také šest akademiků, 336 studentů VŠE, 44 absolventů této vysoké školy a zástupců veřejnosti.

Jde však spíše symbolickou záležitost, neboť klíčovými aktéry procesu jsou senátoři z fakulty a rektor. Ten jmenuje a odvolává děkana na návrh akademického senátu fakulty. „Návrh na odvolání děkana je přijat, jestliže se pro něj vyslovily nejméně tři pětiny všech členů akademického senátu,“ píše se v zákoně o vysokých školách.

Seznam Zprávy loni analyzovaly složení akademického senátu fakulty a zjistily, že drtivá většina jeho členů se Ševčíkem dlouhodobě spolupracuje. Minimálně sedm z celkem devíti senátorů pojila se Ševčíkem těsnější vazba – ať už v rámci školy, nebo mimo budovy VŠE.

Zastánce jízdy s majáčkem, osobní právník, novinář z Parlamentních listů nebo exnáměstek, za jehož působení se dostal do dozorčí rady státní firmy. To jsou mimo jiné členové akademického senátu fakulty, kteří jej před rokem zvolili děkanem.

Na dotaz, zda má Ševčík i po sobotní demonstraci podporu fakultních senátorů, mluvčí fakulty Daniel Váňa zatím neodpověděl. Slíbil však, že se reakci akademického senátu pokusí sehnat.

Zákon za určitých situací umožňuje rektorovi děkana odvolat. „Rektor může odvolat děkana z vlastního podnětu, a to pouze po předchozím vyjádření akademického senátu fakulty a se souhlasem akademického senátu veřejné vysoké školy v případě, kdy děkan závažným způsobem neplní své povinnosti nebo závažným způsobem poškozuje zájem vysoké školy nebo fakulty,“ stojí v zákoně.

Možnost odvolání je ale podle mluvčí VŠE Věry Koukalové problematická. „Senát Národohospodářské fakulty až na výjimky stojí za svým děkanem, takže oni sami ho neodvolají,“ řekla. Případné odvolání rektorem by podle ní bylo proti vysokoškolskému zákonu a mohlo by vést k soudní při.

Podpora Vrabela i rozhovor u Hájka

Seznam Zprávy v uplynulých měsících upozornily na několik případů, které stavěly Ševčíka do nelichotivého světla v kontextu jeho volby do čela Národohospodářské fakulty.

Pedagog, jenž kandidoval loni do Poslanecké sněmovny za Trikoloru a v médiích nadále vystupuje jako její ekonomický expert, se prezentoval proruskými názory – a to nejen mediálně, ale podle svědectví studentů i během přednášek. Ševčík zpochybňoval i činnost Bezpečnostní informační služby (BIS).

Loni rovněž vystoupil na akci iniciativy Česko na 1. místě, jejíž zakladatel Ladislav Vrabel volá po mocenských změnách po vzoru komunistického puče v roce 1948. Letos pak poskytl rozhovor bývalému mluvčímu Václava Klause a dezinformátorovi Petru Hájkovi. Tehdejšího kandidáta na Hrad Petra Pavla označil za válečného štváče a posluhovače NATO.

Otevřený dopis děkanu Ševčíkovi

Pane děkane Ševčíku,

ačkoliv ctíme autonomii fakult, tak vaše veřejné vystupování neshledáváme adekvátní k vaší funkci, jelikož má negativní dopady na dobré jméno Vysoké školy ekonomické v Praze.

Vaše porušování pravidel stanovených jak v Etickém kodexu VŠE, tak v Morálně-etických zásadách vedoucích pracovníků VŠE stanovených rektorem univerzity nás nejen znepokojuje, ale považujeme to i za neakceptovatelné chování u vysoce postaveného akademika. Vaše chování má dopady na životy jak současných studentů, tak absolventů ve smyslu negativních reakcí ze strany širší veřejnosti.

Vaše kontroverzní a neetické chování také narušuje harmonii v rámci VŠE, což může vést nejen k narušení vztahů mezi studenty a pedagogy napříč univerzitou.

Jako zástupci studentů se snažíme zajistit, aby naše univerzita byla pro studenty a pedagogy co nejlepším prostředím pro vzdělávání a profesní rozvoj, což je i dlouhodobým cílem vedení VŠE. Vaše nedávné chování však v čím dál větší míře představuje překážku pro tento cíl. Kromě vaší potyčky s policií lze zmínit urážení studentů a části veřejnosti v médiích a účast na akcích spojených s extrémisty.

Vyzýváme vás, abyste přijal odpovědnost za své činy, odstoupil z funkce děkana Národohospodářské fakulty VŠE a nadále nepoškozoval prestiž studia studentů a absolventů v očích veřejnosti.

Studentští senátoři Akademického senátu Vysoké školy Ekonomické v Praze.

Ing. Lukáš Hulínský

Ing. Štěpán Staněk

Bc. Tomáš Reml

Bc. Matěj Pokorný

Bc. Tomáš Mikulenka

Bc. Erik Nikerle

Bc. Marta Demyanchuk

Bc. Magdaléna Kotrčová

AKTUALIZACE: Doplnili jsme apel rektora a další podrobnosti.

Reklama

Doporučované