Hlavní obsah

Soud potrestal muže, který hrozil sympatizantům s Ukrajinou rozpáráním

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Jedna z demonstrací na podporu Ukrajiny, která se uskutečnila na Staroměstském náměstí pod názvem #WingsForUkraine.

Reklama

Muž vyhrožoval účastníkům předloňského shromáždění na podporu Ukrajiny. Státní zástupce na něj podal obžalobu, na jejím základě ho pak Obvodní soud pro Prahu 2 uznal vinným z násilí proti skupině obyvatel a z výtržnictví.

Článek

Justice potrestala muže, který s nožem vyhrožoval účastníkům předloňského shromáždění na podporu Ukrajiny. Pravomocně mu uložila desetiměsíční podmínku s tříletou zkušební dobou. Součástí trestu je také povinnost navštěvovat psychologa kvůli poradenství se zvládáním zátěžových situací. ČTK to sdělil mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

„Věc byla zajímavá i v tom, že bylo poměrně složité podezřelého dohledat, což se nakonec policejnímu orgánu podařilo,“ uvedl mluvčí. K pachateli sdělil, že v době spáchání činu mu bylo těsně pod 50 let.

Trestný čin se stal 3. září 2022 v centru Prahy při demonstraci nazvané „Česká republika na 1. místě“, kterou organizátoři akce svolali k vyjádření nespokojenosti s vládou. Podle policejních odhadů se tehdy na Václavském náměstí sešlo zhruba 70 000 lidí.

Jeden z demonstrantů v průběhu akce vyhrožoval zabitím několika účastníkům shromáždění na podporu Ukrajiny, které se souběžně konalo na ochozu Národního muzea. „Po skončení demonstrace na účastníky shromáždění, mimo jiné oblečené v národních barvách Ukrajiny, opětovně náhodně narazil ve Vinohradské ulici. Následně vyběhl ze svého vozidla a s vystřelovacím nožem v ruce na ně křičel, že je rozpáře,“ uvedl Cimbala.

Reklama

Doporučované