Hlavní obsah

Student natočil křesťany lobbující za homosexuály

Projekt studenta Tobiáše Frýdla „Víra v barvách duhy“ je snahou o vstřícný pohled zástupců různých církví na queer tematiku.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Video, které dostanou zákonodárci, jim má ukázat, že ne všichni v církvích odmítají manželství pro stejnopohlavní páry.

Článek

Všech 200 poslanců a poslankyň i 81 senátorů a senátorek dostane v pondělí e-mail s krátkým videem od dvacetiletého studenta FAMU Tobiáše Frýdla. Mladý muž se hlásí k „menšinové sexuální orientaci“ a zároveň k Církvi československé husitské. Má sedm sourozenců, jeho otec je farářem Husova sboru v Praze-Vršovicích.

Na kameru natočil rozhovory s 45 představiteli různých církví, kteří podporují manželství pro všechny. Jde o biskupy, kněze, vikáře, jáhny, faráře, duchovní, kazatele, teology či experty na biblistiku. Všichni podporují rovnocenně svazky pro stejnopohlavní páry, které příští týden začnou projednávat poslanci ve sněmovních výborech.

„Proč jsem to udělal? Když jsem spolužákům na FAMU řekl, z jaké jsem rodiny, okamžitě měli jasno a viděli mě jako zpátečníka. Chtěl jsem ukázat, že být křesťanem neznamená automaticky zaujímat odmítavý postoj k LGBTQ lidem a pohnutkám jejich jednání. Halasný odmítavý postoj části křesťanského světa není jediným a převládajícím hlasem církve,“ vysvětluje Tobiáš Frýdl.

Svůj projekt nazval Víra v barvách duhy. Nejméně lidí ochotných mluvit otevřeně na kameru našel mezi katolíky. Nakonec přesvědčil jen dva: emeritního faráře Václava Vacka plus kněze Tomáše Petráčka, který už kvůli šíření liberálních názorů byl na přání biskupů propuštěn z teologické fakulty.

Mluvil sice s řadou katolíků, včetně jednoho biskupa, kteří vyjadřovali projektu podporu, ale nakonec se odmítli účastnit. Patrně se báli trestu, Petráčkova kauza zřejmě funguje jako odstrašení. „Kdyby můj projekt dodal alespoň některým lidem odvahu mluvit – nejenom – v prostředí církve beze strachu z odsouzení otevřeně o své identitě, a nakonec bych se mezi takové sám přidal, nebudu považovat své úsilí za zbytečné,“ přeje si student filmové akademie.

Na projektu se mu líbí, že vystupující lidé nejsou aktivisté, kteří by z neznalosti sebevědomě hlásali něco, čemu ve své podstatě nerozumějí. Všichni přibližují svůj otevřený postoj fundovanými argumenty, často se odvolávají na bibli a Kristovo učení.

Všechna videa i bonusy je možné zhlédnout na stránkách vbarvachduhy.cz, které student kvůli tomu založil. „Je to moje soukromá iniciativa. Neplnil jsem zadání, ani netvořil na zakázku,“ vysvětluje Tobiáš Frýdl.

Co je jeho cílem – kromě toho, ukázat, že církev není plná jen halasných bigotních konzervativců? Chce videem snad přesvědčit odmítající poslance, aby změnili názor?

„Samozřejmě chápu, že ti vyhranění už postoj nezmění. Takový Marek Benda se po zhlédnutí videa určitě nestane fanouškem manželství pro všechny. Jde mi spíš o ty lidi, kteří mají víru a možná váhají, jsou si nejistí. Když uvidí argumentovat církevní autority, může je to přesvědčit,“ doufá student.

Svou aktivitu ukazovat většinové veřejnosti, že v církvi existují liberálnější proudy, které jsou vstřícné, laskavé a chápající k odlišným lidem, zřejmě zdědil po otci. Farář David Frýdl je známý svou otevřenou podporou tradičnímu srpnovému festivalu Prague Pride, během něhož ve svém Husově sboru v pražských Vršovicích například organizuje vystoupení Doodles, pražského gay pěveckého sboru.

Reklama

Doporučované