Hlavní obsah

Silniční „únikovka“ v Brně: Mapa letních uzavírek, které je lepší objet

Foto: Pixabay, Seznam Zprávy

Brno čeká horké léto i na silnicích. Ilustrační fotografie.

Reklama

Několik úseků velkého městského okruhu, oprava staré dálnice, uzavírka Lidické či Hviezdoslavovy nebo stavba tramvaje na Lesnou. Seznam Zprávy připravily přehled dopravních omezení, která čekají Brno v červenci a srpnu.

Článek

Stavby na velkém městském okruhu

Stavební práce během letních prázdnin nepoleví na žádném z rozestavěných úseků velkého městského okruhu v Brně. Hned dva úseky – Tomkovo náměstí a Rokytova – se budují při Provazníkově ulici.

Začátkem prázdnin se zde z provizorního mostu přesune provoz na nově postavenou polovinu mostu přes řeku Svitavu. „Během této změny bude nutné provoz několik dní vést jedním jízdním pruhem v každém směru. Následně bude provoz na nové polovině mostu veden dvěma jízdními pruhy v každém směru,“ přibližuje Lucie Trubelíková z týmu komunikace Ředitelství silnic a dálnic.

Omezení mají v této oblasti pokračovat až do konce roku 2024. Ulice Valchařská, Dukelská a Cacovická budou uzavřeny do konce prosince 2023.

Foto: Repro ŘSD ČR

Úseky velkého městského okruhu.

Stavba úseku Bauerova pokračuje ve třetí etapě, omezení se týká části mezi Pisáreckým tunelem a velodromem. „V Bauerově ulici zůstane během letních prázdnin provoz zachován beze změny, tedy v režimu 1 + 1,“ nastiňuje Lucie Trubelíková. Ve výjezdu na Bauerovu je uzavřená ulice Křížkovského. Třetí etapa má skončit 9. dubna 2024.

V úseku Žabovřeská čeká řidiče od 26. června do 31. července 2023 omezení mezi Kamenomlýnským mostem a Bráfovou. Provoz tu povede jedním pruhem v každém směru, začátkem srpna se přesune do části silniční galerie. „Bude navazovat omezení v prostoru tunelu Hlinky, ale dosud není zpracované dopravní značení,“ uvádí mluvčí Brněnských komunikací Vladimíra Navrátilová. Částečné uzavírky tu mají pokračovat až do konce roku.

Mapa uzavírek a dopravních omezení v Brně

Zdroj: Brněnské komunikace, stav k 19. 6. 2023

Most Otakara Ševčíka a nájezd na D1

Od začátku roku je uzavřena polovina mostu Otakara Ševčíka. Omezení na mostě a v ulici Ostravská mají pokračovat až do konce listopadu 2024. „Uzavírka platí pro jízdní pás ve směru od Židenic na Komárov včetně přilehlých ramp. Provoz je převeden do protisměrného jízdního pásu a veden v režimu 1 + 1 s navazujícími dopravními omezeními,“ vysvětluje Lucie Trubelíková z Ředitelství silnic a dálnic.

V každém směru bude i nadále průjezdný jen jeden pruh, z mostu nelze odbočit vpravo ani vlevo na Ostravskou ulici. Objízdné trasy se liší pro vozidla do 6,5 tuny a nad tuto hmotnost. V roce 2024 se práce přesunou na opačnou stranu mostu.

Po polovině června začala oprava mostu na nájezdové rampě z Vídeňské ulice na dálnici D1, na exitu 194 Brno-centrum ve směru na Prahu. „Dokončení akce plánujeme na 24. září. Práce budou probíhat po polovinách, provoz bude po celou dobu veden jedním jízdním pruhem,“ uvádí Lucie Trubelíková.

Další větší dopravní omezení a uzavírky v Brně

Dvě stavby se týkají Svitavské radiály. Ulici Sportovní čeká oprava asfaltu, s omezením je nutné počítat od začátku července do 7. srpna 2023 od výjezdu z Královopolského tunelu po Hradeckou. V Hradecké je nutné opravit dilatace mostu a opěrnou zeď, omezení mezi sjezdy na Hapalovu a Gromešovu potrvá celý červenec a srpen. Celé prázdniny bude uzavřený i sjezd na Hapalovu, v srpnu se totéž dotkne i výjezdu z Hapalovy.

Dopravu na spojnici na starou cestu na Vyškov s číslem 430 zkomplikuje asi na měsíc uprostřed prázdnin rekonstrukce přechodu pro chodce v ulici Hviezdoslavova. V části mezi kruhovým objezdem u Holzovy a Bedřichovické a ulicí V Nové čtvrti bude ulice od 10. července do 13. srpna jednosměrná, fungovat má pouze směr z centra na Vyškov. Ve směru na centrum Brna bude objížďka od kruhového objezdu směrem po Řípské a pro nákladní vozidla po Ostravské.

V oblasti Poříčí na nábřeží řeky Svratky pokračuje stavba protipovodňových opatření. V ulici Poříčí mezi Bauerovou a Renneskou bude až do 1. září uzavřena polovina vozovky, obousměrný provoz je zachován po jednom pruhu v každém směru. Celý červenec a srpen bude navíc zcela uzavřen směr do centra na Renneské třídě v úseku Polní–Poříčí.

Tah směrem z Bratislavy do centra čeká v ulicích Hněvkovského a Svatopetrská omezení na čtyři dny 13.–16. července. Mezi Kšírovou a Hodonínskou je nutné opravit asfaltový povrch vozovky.

Mezi 10. červencem a 27. srpnem má být zcela uzavřen směr do centra na ulici Lidické, kvůli bezbariérovým úpravám zastávek hromadné dopravy Antonínská. Směr z centra bude v místě zachován s objížďkou po obslužné komunikaci.

Rekonstrukce čeká od začátku července do konce srpna starou dálnici mezi Veselkou a křižovatkou se Žebětínskou a Kohoutovickou. Uzavřen bude jízdní směr do Bystrce, opravy jsou rozdělené do dvou etap. Celý červenec nebude možné sjet na Žebětínskou, v srpnu na Dlážděnou. Ve stejnou dobu se bude rekonstruovat také Ostrovačická ve směru ze Žebětína mezi Remízkem a automotodromem.

V ulici Merhautova se bude v části mezi Hořejší a Studenou stavět prodloužení tramvajové trati na Lesnou. „Ve vozovce zůstane zachován průjezd ve dvou jízdních pruzích v režimu 1 + 1 a průchod chodců. Ve směru od Lesné nebude umožněno pravé odbočení na Porgesovu ulici,“ upřesnila Vladimíra Navrátilová z Brněnských komunikací. Omezení bude trvat od začátku července do 10. září. Zcela uzavřená zde bude ulice ve dnech 29.–31. července a 19.–21. srpna.

Chystá se také úprava povrchu vozovky v ulicích Opuštěná a Zvonařka. Provoz tu má být v jednom pruhu v každém směru, pravděpodobně od 1. srpna 2023. „Připravují se ještě uzavírky Černovické, komunikace mezi Útěchovem a Lesnou, Hanácké a U Viaduktu. Termíny ani návrh značení ještě nemáme k dispozici,“ doplnila Vladimíra Navrátilová.

Přehled dopravních omezení v Brně

Pokračující stavby

  • Provazníkova, Tomkovo náměstí, Rokytova a okolí – stavba velkého městského okruhu, úseky Tomkovo náměstí, Rokytova, omezení 1. 7. 2021 – 31. 12. 2024, Valchařská, Dukelská, a Cacovická uzavírka do 31. 12. 2023.
  • Bauerova – třetí etapa stavby této části velkého městského okruhu, omezení Pisárecký tunel – Velodrom, Křížkovského uzavírka ve výjezdu na Bauerovu, 26. 6. 2023 – 9. 4. 2024.
  • Žabovřeská – stavba velkého městského okruhu, v úseku Kamenomlýnský most – Bráfova omezení 26. 6. – 31. 7. 2023, bude navazovat omezení v prostoru tunelu Hlinky.
  • Most Otakara Ševčíka – oprava mostu, omezení na mostě a v ulici Ostravské 30. 11. 2022 – 30. 11. 2024.
  • Poříčí, Renneská – stavba protipovodňových opatření 1. 1. 2022 – 30. 11. 2023, Poříčí provoz jeden pruh v každém směru, Renneská uzavírka v úseku Polní–Poříčí směr do centra 1. 7. – 31. 8. 2023.

V létě zahajované stavby

  • Vídeňská – nájezd na D1 směr Praha, provoz jedním pruhem do 24. září 2023
  • Kaštanová – oprava ulice, úsek Hněvkovského–Makro uzavírka 1.–9. 7. 2023.
  • Merhautova – prodloužení tramvajové trati na Lesnou, v úseku Hořejší–Studená omezení 1. 7.–10. 9. 2023, uzavírka 29.–31. 7. a 19.–21. 8. 2023.
  • Hněvkovského, Svatopetrská – oprava asfaltu v pravém pruhu do centra, úsek Kšírova–Hodonínská omezení 13.–16. 7. 2023
  • Sportovní – oprava asfaltu, omezení 1. 7. – 7. 8. 2023 od výjezdu z Královopolského tunelu po Hradeckou.
  • Hradecká – oprava dilatací mostu a opěrné zdi, omezení mezi sjezdy na Hapalovu a Gromešovu 1. 7. – 31. 8. 2023, uzavírka sjezdu na Hapalovu 1. 7. – 31. 8. 2023, uzavírka výjezdu z Hapalovy 1. – 31. 8. 2023.
  • Lidická – bezbariérové úpravy zastávky MHD Antonínská, 10. 7. – 27. 8. 2023, směr do centra uzavírka, směr z centra omezení.
  • Bohunická – oprava kanalizace a vodovodu, uzavírka od sjezdu z Vídeňské směr Bohunice po Pražákovu 10. 7. – 31. 8. 2023.
  • Stará dálnice – oprava ulice, úsek Veselka–Žebětínská/Kohoutovická omezení 1. 7. – 31. 8. 2023, odbočka na Dlážděnou uzavírka 1.–31. 8. 2023, výjezd na Žebětínskou uzavírka 1.–31. 7. 2023.
  • Ostrovačická – oprava ulice a navazující silnice III/3842, v úseku Remízek–Automotodrom omezení 1. 7. – 31. 8. 2023.
  • Závětrná, Rolencova – oprava plynovodu v úseku Požární–Javorová, uzavírka 10. 7. – 30. 8. 2023.
  • Hviezdoslavova – rekonstrukce přechodu pro chodce, jednosměrný provoz v úseku Holzova – V Nové čtvrti jen ve směru z centra 10. 7. – 13. 8. 2023.

Reklama

Související témata:
Brněnské komunikace
Velký městský okruh Brno (VMO Brno)

Doporučované