Hlavní obsah

Přehledně: Kolik stojí dálniční známka v roce 2023 a jak ji koupit

Foto: Michal Šula

Kontrolovat platnost dálničních známek pomáhají i mýtné brány.

Reklama

Dálniční známku je možné koupit i přes telefon a policii pak stačí ke kontrole, aby auto projelo kolem nebo pod mýtnou branou. Seznam Zprávy připravily přehled všeho podstatného k dálničním známkám pro rok 2023.

Článek

Už přes dva roky se používají elektronické dálniční známky. Ty roční nejsou vázané na konkrétní kalendářní rok, ale datum začátku platnosti si lze vybrat podle potřeby. Platnost je pak 365 dní a v poslední den skončí sekundu před půlnocí. Ceny zůstaly stejné jako vloni.

Jak koupit dálniční známku

Dle údajů správce systému, společnosti Cendis, téměř 90 procent lidí nakupuje dálniční známky on-line přes státní e-shop na webu edalnice.cz. K nákupu je potřeba zadat SPZ a stát registrace vozidla, platit se tu dá kartou, bankovním převodem a pomocí Apple Pay. Aplikace umožňuje i rychlé hromadné nákupy pro podnikatele nebo firemní správce vozového parku.

Dálniční známky 2023 v dalších zemích

  • Rakouská: 10denní 9,90 eur (236 Kč), dvouměsíční 29 eur (692 Kč), roční 96,40 eur (2 300 Kč) – eshop
  • Slovenská: 10denní 12 eur (286 Kč), 30denní 17 eur (406 Kč), roční 60 eur (1432 Kč) – eshop
  • Slovinská: týdenní 16 eur (382 Kč), měsíční 32 eur (764 Kč), roční 117,50 eur (2804 Kč) – eshop
  • Maďarská: 10denní 5500 forintů (340 Kč), měsíční 8900 forintů (550 Kč), roční 49 190 forintů (3038 Kč) – eshop
  • Chorvatsko: mýtné dle vzdálenosti – ceník
  • Polsko: státní dálnice A2 (Konin-Styków) a A4 (Vratislav-Sośnica) od 1. 7. 2023 zdarma, soukromé úseky mýtné dle vzdálenosti – ceníky: A1, A2, A4

Ceny pro osobní automobily, převod měn dle kurzu ČNB k 7. 7. 2023

Druhá možnost je osobní nákup na některém z obchodních míst, což jsou pobočky České pošty a čerpací stanice EuroOil. Obsluze stačí nadiktovat druh poptávané známky, SPZ, stát registrace, začátek platnosti a případně nárok na nižší Eko cenu, která se týká vozidel poháněných zemním plynem či biometanem.

Třetí varianta jsou samoobslužné kiosky, rozmístěné kolem dálnic a důležitých dopravních tepen, většinou při státních hranicích. Je jich však zatím malý počet a mají sloužit hlavně pro zahraniční řidiče. Zadávají se zde stejné údaje jako v ostatních případech.

Při jakémkoliv způsobu nákupu se dá známka použít, jakmile kupující dostane potvrzení o zaplacení.

Kolik stojí dálniční známka 2023

Délka platnostiStandardní cenaEko cena
1 rok (365 dní)1500 Kč750 Kč
30 dní440 Kč220 Kč
10 dní310 Kč155 Kč

Eko cenu lze získat u vozidla poháněného zemním plynem či biometanem, nevztahuje se na LPG.

Zdroj: edalnice.cz

Co dělat při chybě v údajích

Podle informací státního podniku Cendis se někdy při nákupu dálniční známky stává, že se kupující z nepozornosti splete při zadávání SPZ a případně i země registrace vozidla. Protože je dálniční známka nepřenosná, v takovém případě ji kupující nemůže využít, jak zamýšlel.

Po připomínkách uživatelů proto dnes systém na tyto případy myslí. „Od března 2022 je možné změnit až dva znaky SPZ a stát i v době platnosti dálniční známky. Zavedení této možnosti je řešením situace, kdy při zadávání SPZ došlo k překlepu nebo záměně znaků – například písmena O místo nuly,“ uvedl pro Seznam Zprávy ředitel Cendis Jan Paroubek.

Opravu je možné udělat v on-line správě dálniční známky, ale pouze jednou. O správě známek podrobněji níže v článku. Změna SPZ touto cestou neslouží k převodu elektronické známky na jiné auto.

Dálniční známka v roce 2024

Součástí takzvaného konsolidačního balíčku, který ve čtvrtek 11. května 2023 představila vláda premiéra Petra Fialy (ODS), je i nová cena roční dálniční známky. Od roku 2024 zdraží o 800 korun, tedy z 1500 na 2300 korun. Cena se neměnila od roku 2012, nově se má pravidelně valorizovat podle inflace.

Dálniční známky na měsíc a 10 dní naopak zlevní a přibude i jednodenní kupon.

Jak se změní ceny dálničních známek

Typ dálniční známkyCena 2023Cena 2024
Roční1500 Kč2300 Kč
Měsíční440 Kč430 Kč
Desetidenní310 Kč270 Kč
Jednodenní-200 Kč

Jaká vozidla dálniční známku musejí mít

Dálniční známku na zpoplatněných úsecích potřebují motorová vozidla nejméně se čtyřmi koly, která mají povolenou hmotnost nejvýše do 3,5 tuny. Na přívěsy ani motocykly se povinnost nevztahuje. Některé dopravní prostředky však mají osvobození – automaticky či na oznámení.

Případné oznámení je možné podat pomocí datové schránky nebo vyplněného formuláře s elektronickým či ověřeným podpisem. Ten je možné zaslat e-mailem na podatelnu serveru edalnice.cz nebo poštou na Státní fond dopravní infrastruktury.

Osvobození od dálniční známky

Automaticky

  • Vozidla na elektřinu, vodík nebo hybridní pohon s přidělenou speciální SPZ začínající písmeny EL
  • Historická vozidla se zvláštní registrační značkou
  • Vozidla pro přepravu držitele průkazu ZTP nebo ZTP/P vydaného v Česku, ale jen patří-li přímo jemu či osobě blízké
  • Vozidla, jež převážejí nezaopatřené dítě léčené pro onemocnění zhoubným nádorem nebo leukemií

Na oznámení

  • Vozidla na elektřinu, vodík či hybridní pohon bez české speciální SPZ, s hodnotou emisí oxidu uhličitého do 50 gramů na kilometr
  • Vozidla provozovaná domovy pro lidi se zdravotním postižením, slouží-li k přepravě těchto lidí.

Zdroj: edalnice.cz

Správa dálniční známky

Při nákupu dálniční známky se do systému zadává e-mail, na který kupujícímu přijde potvrzení o platbě. Obsahuje také autorizační kód. Na webu edalnice.cz je pak možné kdykoliv po zadání SPZ a autorizačního kódu zjistit stav platnosti dálniční známky. Systém má navíc další funkce.

Dálniční známku lze koupit až s tříměsíčním předstihem. Ještě před začátkem její platnosti je přitom možné v on-line správě počáteční datum změnit. Využijí to třeba lidé, kteří běžně po dálnici nejezdí, ale mají naplánovanou cestu na dovolenou a nakonec chtějí odjet v jiném termínu. Po začátku platnosti už termín měnit nelze.

U kontaktního e-mailu je možné označit, zda chce majitel dálniční známky dostat upozornění před koncem platnosti. Systém ho odešle s desetidenním předstihem na e-mail a v případě uvedení telefonního čísla také formou SMS.

Na stejném místě lze také znovu stáhnout potvrzení o úhradě s autorizačním kódem, nebo si ho nechat poslat na e-mail. A případně využít i zmíněnou opravu chyby v zadávání SPZ či státu.

Jak se kontroluje platnost a jaké hrozí pokuty

Za jízdu bez dálniční známky na zpoplatněném úseku hrozí na místě pokuta až 5000 korun, ve správním řízení až 20 tisíc korun. Platnost dálniční známky ověřují příslušníci Policie ČR a Celní správy. Dělají to při běžných silničních kontrolách pomocí speciálních tabletů s připojením na on-line databázi. Využívají i kamery ve svých autech a na mýtných branách, které snímají SPZ.

Mohou si tak ověřit platnost dálniční známky i u projíždějících vozidel a vytipovat si předem konkrétní auta k zastavení. Systém napojený na kamery platnost dálničních známek automaticky kontroluje a posílá o tom informaci do tabletů hlídkám v terénu. Zároveň SPZ srovnává i s databázemi technických prohlídek, odcizených vozidel a zaplaceného povinného ručení.

Jak doporučil mluvčí policie David Schön, každý řidič by si měl uhrazení elektronické dálniční známky před jízdou ověřit. Když však na to zapomene a uvědomí si to až na dálnici, neměl by zde zastavovat na krajnici kvůli rychlému nákupu. „Z hlediska bezpečnosti je nutné zpoplatněný úsek opustit na nejbližším sjezdu, využít odpočívadlo nebo areál čerpací stanice a poplatek on-line uhradit po zastavení vozidla na bezpečném místě,“ uvedl David Schön.

Nedá se přitom spoléhat na on-line nákup až při policejní kontrole. „Platba za elektronickou dálniční známku až v případě, kdy je řidič naváděn policisty či celníky ke kontrole, řešením rozhodně není, neboť systém umožňuje přesnou kontrolu času zakoupení,“ upozornil policejní kapitán Schön.

Co dělat při prodeji či likvidaci auta

Dálniční známka je nepřenosná, její platnost zůstává vázaná na konkrétní SPZ. Při prodeji auta tedy její platnost přechází na nového majitele a není možné ji přepsat na jiné vozidlo. Je tedy buď nutné domluvit se s kupujícím auta na kompenzaci, nebo lze platnou dálniční známku nabídnout jako bonus ke zvýšení atraktivity prodávaného vozidla.

Ani při likvidaci auta není možné dálniční známku převést na jiné vozidlo.

Reklama

Doporučované