Hlavní obsah

Vrak zříceného Hawker Hurricane se použije při stavbě nového letounu

Video ukazuje, jak to vypadalo před pádem historického letounu v Chebu.Video: twitter/LukThiel1, twitter/smucler, facebook/jaroslav stransky

 

Reklama

Trosky historického stíhacího letounu Hawker Hurricane, který se v neděli zřítil při leteckém dni v Chebu, by se měly využít při stavbě nového letounu.

Článek

Na Twitteru to dnes uvedl podnikatel a majitel letadla Ivo Lukačovič. Vrak, který už prozkoumali vyšetřovatelé z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod, je nyní v policejním depozitu.

Letadlo Hawker Hurricane Mk.IV. byl poslední stroj tohoto typu na světě schopný létat. Za druhé světové války létal pro britskou Royal Air Force (RAF) a mezi jeho piloty byli i českoslovenští vojáci. Loni Lukačovič přivezl vzácný stroj na letiště v Točné u Prahy, které také vlastní.

Lukačovič napsal, že vrak Hawker Hurricane je majetkem Leteckého muzea Točná a má značnou historickou hodnotu. „Pokusíme se použít, co se dá, při stavbě nového letounu. Vrak je nyní uložen u Policie ČR a je to na ní, aby zabránila jeho rozkradení sběrateli,“ uvedl podnikatel.

Pádu letadla, při němž zemřel pilot, podle dosavadního zjištění odborníků nenasvědčuje technická porucha. U letounu se nenalezlo záznamové zařízení, které by vyšetřovatelům usnadnilo pátrání, uvedl server iRozhlas.cz.

„Po prvotním ohledání můžeme říct, že letadlo bylo letuschopné. Nedošlo k tomu, že by se rozpadlo za letu nebo nějaká významná část se od něj oddělila,“ uvedl Josef Bejdák z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. „Ohledání řídicích prvků, které zatím proběhlo, nepotvrdilo žádnou závadu, která by byla na řízení letadla,“ dodal.

Klíčové budou záznamy tragického letu

Vyšetřovatelé provedli ohledání nehody a trosky letounu z druhé světové války v pondělí uložili do policejní úschovy. V nejbližší době experti na letecké nehody prozkoumají jednotlivé části stroje, aby vyloučili technickou příčinu pádu letadla. K hledání příčin pomohou odborníkům také výpovědi svědků. Klíčové jsou podle Bejdáka amatérské i profesionální záznamy tragického letu.

Zjištění příčiny by mohlo napomoci nahrávací zařízení v letadle, vyšetřovatelé ale takzvanou černou skříňku nenašli. „Letoun nebyl pravděpodobně vybaven žádným zařízením. Takže o to bude složitější příčinu popsat,“ uvedl Bejdák.

Podívejte se na snímky z místa pádu letadla

+2

Další podklady k vyšetření podle serveru předloží majitel letounu, tedy Lukačovič. Vyšetřovatele bude zajímat dokumentace letadla, pilota nebo provádění údržby. Nehodu bude vyšetřovat komise, kterou v rámci Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod stanovil jeho ředitel Pavel Štrůbl, uvedl iRozhlas.cz.

Historický letoun spadl v neděli odpoledne v chebské městské části Podhrad. Pilot zemřel, záchranáři na místě ošetřili jednu ženu s lehkým zraněním. Havárie se stala mimo areál letiště, po nehodě organizátoři akci předčasně ukončili.

Reklama

Související témata:

Doporučované