Hlavní obsah

Za boje v řadách proruských separatistů potvrdil soud uprchlému Čechovi 21 let

Foto: Shutterstock.com

Vrchní soud se případem poprvé zabýval loni v prosinci. Ilustrační fotografie.

Reklama

Za aktivní zapojení do bojů na Ukrajině v řadách proruských separatistů mezi lety 2014 a 2018 dnes odvolací Vrchní soud v Praze potvrdil bývalému vojákovi Martinu Sukupovi výjimečný trest 21 let vězení.

Článek

Vrchní soud v Praze pravomocně uznal vinným z teroristického útoku a účasti na teroristické skupině bývalého vojáka Martina Sukupa, který se zapojil do bojů na Ukrajině v řadách proruských separatistů. Muž je stíhán jako uprchlý. Odvolací soud se případem zabýval podruhé, původně muži trest snížil na čtyři roky. Verdikt ale na základě dovolání státního zástupce zrušil Nejvyšší soud.

Podle předsedy odvolacího senátu Vladimíra Stiboříka nebylo pochyb o tom, že se žalovaný skutek stal a dopustil se ho právě Sukup. „Trest uložený v této výměře je trestem správným, trestem zákonným,“ vysvětlil, proč verdikt Městského soudu v Praze potvrdil. Pokud by se Sukup vrátil do Česka, bude moci požádat o nové projednání svého případu. V novém hlavním líčení ho soud nemůže potrestat přísněji než v původním.

Sukup byl v roce 1997 propuštěn z české armády. Podle rozsudku v úmyslu aktivně podpořit separatistické skupiny na východě Ukrajiny v červnu 2014 vycestoval do oblasti Doněcka, kde se nechal vyzbrojit a vystrojit a aktivně se zapojil do bojů proti ukrajinským vládním jednotkám. Na různých pozicích ve vojenských strukturách takzvané Doněcké lidové republiky působil podle státního zastupitelství minimálně do května 2018. Jeho další osudy jsou neznámé.

Sukupova obhájkyně v minulosti za svého klienta odmítla vinu. Trestné činy se podle ní nepodařilo prokázat. Obžaloba podle obhájkyně vychází pouze z novinových článků a Sukupových vyjádření na sociálních sítích. V odvolání dnes advokátka žádala, aby se případ vrátil k pražskému městskému soudu k novému projednání.

České soudy řešily více případů spojených s boji na Ukrajině. Například uprchlý Martin Kantor by si měl odpykat 20 let, Bělorusa Alexeje Fadějeva soudy potrestaly 21 lety.

Reklama

Doporučované