Hlavní obsah

Dodávky zbraní na Ukrajinu stále váznou, řekl na velitelském shromáždění Petr Pavel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Na velitelském shromáždění promluvil poprvé ve funkci prezidenta Petr Pavel.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Vedení armády dnes na každoročním velitelském shromáždění probralo hlavní úkoly a plány na příští rok. K vojákům promluvil náčelník generálního štábu Karel Řehka a prezident Petr Pavel. Ministryně obrany kvůli nemoci chyběla.

Článek

Na velitelském shromáždění poprvé ve funkci prezidenta promluvil Petr Pavel. Ministryni obrany Janu Černochovou (ODS) z důvodu onemocnění zastoupil její náměstek František Šulc.

Podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky je vedle Ruska nejvýznamnější hrozbou pro NATO terorismus. „Zůstává hrozbou, na kterou se musíme připravovat,“ konstatoval. Pokud by eskaloval konflikt na Ukrajině a nastal střet mezi Ruskem a NATO, Česko bude účastníkem konfliktu od první vteřiny, zopakoval své prohlášení z loňského velitelského shromáždění.

„Přes obrovský nárůst rozpočtu nebude mít armáda zdaleka dostatek zdrojů pro rychlé řešení všech problémů. Musí být o to víc efektivní,“ řekl vojákům náčelník generálního štábu. Do konce roku bude podle něj schválena nová koncepce armády do roku 2035. „Celá armáda přejde na západní techniku a bude se digitalizovat a propojovat.“

Prezident Pavel ve svém vystoupení upozornil, že se ukrajinská protiofenziva nevyvíjí tak, jak Ukrajinci sami očekávali. Podpora Západu podle něj nebyla dostatečně masivní a rychlá. „Dodávky zbraní, které Ukrajina potřebuje pro úspěch ve válce s Ruskem, stále váznou, ani teď nedosahují potřebné úrovně,“ řekl prezident.

Minimálně třetina energetické infrastruktury Ukrajiny je podle něj zničená, nepodařilo se ji před zimou opravit, což bude vytvářet tlak na ukrajinské občany z hlediska jejich pokračující odolnosti a podpory ozbrojených sil. „Konflikty na Ukrajině a Blízkém východě dávají mnoho lekcí k adaptaci nejen armády, ale i systému řízení, zpravodajství a logistiky,“ řekl také Pavel.

Prezident se věnoval i aktuálnímu konfliktu na Blízkém východě. „Není zdaleka jenom omezeným regionálním konfliktem, ale jak jsme měli možnost sledovat, má obrovský výbušný potenciál nejen pro regionální konflikt, ale dokonce globální. Nejen v rovině fyzické, válčení, případně vstupem do války Íránu a dalších zemí, ale především tím, jak začíná rozdělovat svět,“ řekl.

Velitelské špičky se setkávají na Ministerstvu obrany pravidelně na podzim a na jaře. Podzimní setkání se zaměřuje hlavně na plány na následující rok, únorové na vyhodnocení minulého roku.

Reklama

Doporučované