Hlavní obsah

Aktivisté můžou na magistrálu, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Facebook Poslední generace

Protestní pochody se konají od března.

Reklama

aktualizováno •

Praha podá proti verdiktu kasační stížnost, zvažují ji i aktivisté. Ti u soudu neuspěli s požadavkem na pořádání 20minutového happeningu na magistrále přímo před Národním muzeem.

Článek

Městský soud v Praze rozhodl ve sporu mezi magistrátem a ekologickými aktivisty ze sdružení Poslední generace.

„Uznal, že pořádat shromáždění formou pochodu po magistrále je možné. Nařízení magistrátu změnit trasu zrušil. Pochod tedy můžeme zopakovat po původně plánované trase,“ informovala Poslední generace na sociálních sítích.

Aktivisté pořádají protestní pochody po magistrále od letošního března. Požadují zklidnění této rušné komunikace procházející centrem města, zároveň chtěli na 30 km/h omezit rychlost na menších komunikacích v širším centru metropole.

Před posledním z protestů, který se uskutečnil toto úterý, ale magistrátní úředníci nařídili změnu trasy pochodu.

Nepovolený happening

Podle mluvčí sdružení Veroniky Holcnerové ve čtvrtek soudce Ladislav Hejtmánek konstatoval, že rozhodnutí úředníků bylo protizákonné a průvod omezující auta v jednom ze tří pruhů je přípustný. A že vozovka je jako místo protestu adekvátní, protože přímo souvisí s tématem protestu.

„Tak, jak byla akce oznámena, nebyl znemožněn provoz na této komunikaci, přičemž se nejedná o dálnici, ale o silniční komunikaci, kde se může ze zákona pohybovat útvar chodců, neboť zde není chodník,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí soudu Adam Wenig.

„Tento průvod sice omezí provoz na magistrále, ale neznemožní ho. Proto pokud jej chtějí účastníci demonstrace využít na realizaci svého základního práva podle článku 19 Listiny základních práv a svobod, stát jim toto právo nemá omezit,“ dodal.

Soud ale zároveň odmítl požadavek Poslední generace, která chtěla uspořádat 20minutový happening přímo na magistrále před budovou Národního muzea.

„Znemožnění průjezdnosti magistrály totiž již není zdůvodnitelné výkonem svého shromažďovacího práva, neboť takové konání již právem (např. zákonem č. 361/2000 Sb. o silničním provozu) není obecně dovoleno,“ vysvětlil mluvčí Wenig.

Na verdikt už reagoval i primátor Bohuslav Svoboda (ODS). „Respektujeme rozhodnutí Městského soudu v Praze, který zamítl žalobu na pořádání protestu před Národním muzeem, ale zároveň zrušil rozhodnutí magistrátu ohledně přesměrování pochodu ‚třicítkářů‘ na chodník. Jsem stále přesvědčen, že by šlo o přijatelnější a bezpečnější řešení. Jsem tedy rád, že příslušný odbor magistrátu podá kasační stížnost,“ napsal na sociální síti X, dříve Twitter.

Kasační stížnost zvažují i zástupci Poslední generace. Kromě toho, že soud nepovolil happening před Národním muzeem, jim vadí i údajné angažmá primátora ve sporu, který se má podle zákona týkat pouze úředníků a aktivistů.

„Pan primátor už dopředu komunikoval ve smyslu, že se postará o to, aby nám magistrát ty pochody zakázal. Když magistrát ve finále přišel s nařízením o přesunu pochodu na jiné místo, tak to koalice Spolu vzala, jako že to zařídili oni,“ uvedla Holcnerová.

Foto: Seznam Zprávy

„Z rozhodnutí našeho primátora byly demonstrace aktivistů z @LastGenCZ přesunuty na bezpečnější trasu,“ chlubí se SPOLU.

Aktivisté proto chtějí, aby se soud vyjádřil k možné podjatosti úředníků. Tedy že údajně rozhodli podle toho, jak nařídil politik Svoboda.

„Tohle nám přijde docela varující, protože ti úředníci by měli samozřejmě rozhodovat nezávisle na politické moci. Pokud to není nezákonné, a to bohužel nedokážu posoudit, tak minimálně je to problematické z hlediska nezávislého rozhodování magistrátu a z hlediska toho, že by politici mohli svojí politickou agendou vstupovat do základních práv,“ dodala Holcnerová.

Redakce se na primátora Svobodu obrátila s dotazem, zda o změně trasy skutečně rozhodl on. „Naprostý nesmysl,“ odpověděl.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření soudu a reakci primátora Svobody.

Reklama

Doporučované