Hlavní obsah

Armáda: Mobilizace je teoretický scénář, hlavní zdroj by byly aktivní zálohy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační foto

Reklama

Současná bezpečnostní situace neopodstatňuje vyhlášení jakýchkoliv mobilizačních opatření. Seznam Zprávám to řekl mluvčí armády. Pokud by na hypotetický scénář došlo, nejdůležitějším zdrojem pro mobilizaci by byly aktivní zálohy.

Článek

Náčelník Generálního štábu Armády České republiky Karel Řehka v rozhovoru pro ČTK řekl, že pokud by došlo k válce mezi NATO a Ruskem na východním křídle Aliance, česká profesionální armáda by na plnění úkolů nestačila.

Obavy z mobilizace se – v době ruské agrese vůči Ukrajině – staly jedním z témat prezidentské kampaně, Řehkovo vyjádření se tak okamžitě začalo šířit po sociálních sítích.

Ve středeční televizní debatě ho neopomenul zmínit i kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO), který má jako jeden z ústředních motivů kampaně to, že se chce zasazovat o mír. A vymezuje se tím vůči svému soupeři – generálovi ve výslužbě a bývalému předsedovi Vojenského výboru NATO Petru Pavlovi.

Podle armády je ale situace na východním křídle Severoatlantické aliance srovnatelná s tou před několika měsíci a z pohledu Česka nedochází k degradaci bezpečnosti.

Jasný postup

Mluvčí generálního štábu Ivo Zelinka v reakci na dotaz Seznam Zpráv zdůraznil, že současná bezpečnostní situace vyhlášení nějakých mobilizačních opatření nijak neopodstatňuje, vše má navíc ze zákona jasná pravidla.

„Jakoukoliv mobilizaci, včetně mobilizace výběrové, lze vyhlásit pouze v podmínkách válečného stavu, o jehož vyhlášení rozhoduje Parlament České republiky. Mobilizaci samotnou v takovém teoretickém případě navrhuje vláda České republiky,“ popsal Zelinka.

„Třetí pojistku systému tvoří prezident České republiky, který by takové opatření, s kontrasignací premiéra, vyhlašoval,“ dodal.

Řehka: V případě války NATO s Ruskem by stát musel výběrově mobilizovat

Pokud by došlo k válce mezi NATO a Ruskem na východním křídle Aliance, profesionální armáda by na plnění úkolů nestačila. Podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky by stát musel přistoupit minimálně k výběrové mobilizaci.

Pokud by podle něj k hypotetické situaci došlo, primárně by se využívaly aktivní zálohy, jejichž členové mají – na rozdíl od civilistů – už nějaké zkušenosti.

„Nejdůležitějším mobilizačním zdrojem by zpravidla byli příslušníci aktivní zálohy Armády České republiky, a to z důvodu rychlé dostupnosti a vycvičenosti,“ vysvětlil.

Černochová: Vytržení z kontextu je chucpe

Řehkova slova komentovala i ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Uvedla, že náčelník generálního štábu jen realisticky popsal současný stav ozbrojených sil.

Zdůraznila, že se Řehkova slova týkala jen možného vývoje, pokud by došlo k aktivaci článku 5 o kolektivní obraně NATO. „Obrana České republiky by v takovém případě byla věcí celého státu a společnosti, nikoliv jen profesionální armády. I proto je důležitý důraz na budování aktivní zálohy nebo průmyslové kapacity českého obranného průmyslu,“ uvedla na twitteru.

Pokud někdo Řehkovy věty vytrhuje z kontextu a využívá v kampani a ke strašení lidí, je to podle ní „chucpe“.

Reklama

Doporučované