Hlavní obsah

Babišovy ministryně už opustily vládní byty u Pařížské

Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Bývalé ministryně Alena Schillerová (finance) a Klára Dostálová (místní rozvoj).

Reklama

Jako ministryně užívaly Alena Schillerová a Klára Dostálová zdarma apartmány v samém centru Prahy. Jako „pouhé“ poslankyně se z nich ale musely vystěhovat.

Článek

Dvě členky bývalé vlády premiéra Andreje Babiše – ministryně financí Alena Schillerová (ANO) a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) – přišly s nástupem nové vlády o benefit spojený s funkcemi v kabinetu.

Nemohou už dál využívat byty v samém centru Prahy poblíž Pařížské ulice, které patří Ministerstvu pro místní rozvoj a bydlí v nich politické špičky: ministři nebo poslanci.

Jde o apartmány, jejichž příběh se vine českou politikou od počátku nového století. Tehdy – v éře sociálnědemokratického ministra Petra Lachnita – se přestavěly z kanceláří za 38 milionů korun. Později se do nich a nakoupil nábytek za zhruba pět milionů korun.

V posledních letech už byla v bytech standardně vybavená kuchyň a koupelna. Alena Schillerová a Klára Dostálová obývaly dva ze čtyř apartmánů, zbývající dva zůstávaly prázdné.

David Kořínek z tiskového oddělení Ministerstvo pro místní rozvoj uvedl, že exministryně Dostálová a Schillerová byty využívaly na základě uzavřených smluv o bezplatném užívání ubytovacích prostor. Nemusely tedy za bydlení platit.

Klára Dostálová i Alena Schillerová potvrdily, že byty vyklidily už před pátečním jmenováním nové vlády premiéra Petra Fialy (ODS).

„Byt v Salvátorské je vyklizen a připraven pro potřeby nového ministra,“ uvedla Klára Dostálová pro Seznam Zprávy. Dále napsala, že jako poslankyně Sněmovny do Prahy bude nyní dojíždět. „A když bude potřeba přes noc zůstat v hlavním městě, zajistila jsem si v Praze pronájem,“ doplnila Dostálová.

Mluvčí Ministerstva financí Michal Žurovec pak v pátek dopoledne uvedl, že také Alena Schillerová v služebním bytě nebydlí. Před tím, než se sem přestěhovala, bydlela ve služebním bytě Finanční správy. Nájem včetně energií ji tam vyšel na necelých 5 tisíc korun měsíčně.

Reklama

Doporučované