Hlavní obsah

„Vy dovnitř nemůžete.“ Jak to vypadá na Babišových talk show

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předvolební debatu v Chebu přišlo navštívit i několik Babišových odpůrců.

Reklama

aktualizováno •

Kampaň Andreje Babiše je v plném proudu, z náměstí se ale přesunula do sálů. I tam ovšem míří expremiérovi odpůrci. A tvrdí, že nejsou na setkání vpouštěni. Mluvčí ANO něco takového odmítá. V Plzni musela půtku řešit i policie.

Článek

Nad přístupem organizátorů v Chebu se podivoval například fotograf Jiří Dytrych. „Fotografoval jsem před divadlem. Nijak jsem se neprojevoval, takže nikdo nemohl posoudit můj vztah k prezidentskému kandidátovi. Ještě s dalšími fotografy jsme chtěli projít do divadla. Ti dva byli vpuštěni a mě Babišova ochranka nevpustila,“ popsal na facebooku svoji zkušenost z předvolebního setkání šéfa ANO.

„Babišova ochranka mě oslovila jménem: ‚Pane Dytrychu, vy dovnitř nemůžete,‘“ pokračoval s tím, že se mu nakonec podařilo do sálu „probojovat“ .

Mluvčí ANO Vladimír Vořechovský nařčení ze selekce odmítl. „V Chebu jsme naplnili celou kapacitu divadla, přičemž všichni, bez ohledu na jejich politické preference, kdo přišli včas a měli zájem jít dovnitř, se tam bez problémů dostali,“ řekl Seznam Zprávám.

Do divadla se podle Dytrycha nedostali studenti chebského gymnázia. Ty podle samotného Andreje Babiše vyslal na akci učitel, jehož expremiér označil za strůjce protestu. „Antonín Jalovec, bývalý starosta města, který nerozchodil prohru v komunálních volbách. Skončil druhý, když ve volbách dostal jenom 20 procent. Vlastně tam poslal nějakou třídu z gymnázia, kde on učí,“ nechal se slyšet.

„Studenti gymnázia ani jejich učitel, který je na akci doprovodil, do sálu podle informací od pořadatelů původně nechtěli. Vchod byl uzavřen až v momentě, kdy jsme od uvaděček dostali informaci, že je kapacita divadla plná. Tento krok jsme učinili mimo jiné i s ohledem na bezpečnostní a protipožární předpisy provozu divadla,“ doplnil Vořechovský.

Učitel z chebského gymnázia Antonín Jalovec se ale proti jakékoliv spojitosti s účastí na Babišově předvolební akci ohradil. „Panem Babišem jsem byl křivě obviněn, že jsem jako učitel chebského gymnázia poslal své žáky na protestní akci proti němu. Jde o nehoráznou lež, nikdy bych své žáky nezatahoval do politického boje ani je nenabádal k účasti na politických akcích,“ vyjádřil se pro Seznam Zprávy.

„Pan Babiš samozřejmě vůbec netuší, že jako exstarosta nyní učím na gymnáziu, ale vůbec mu není stydno šířit tuto nepravdivou informaci získanou zřejmě od chebských členů Hnutí ANO, s nimiž mám vyhrocené vztahy. Mohu doložit, že jsem se v místě protestní akce vůbec nevyskytoval a s případnou účasti žáků gymnázia nemám nic společného,“ dodává učitel.

Takhle vypadalo Babišovo předvolební turné v minulém týdnu:

+20

Protest herců

Svůj nesouhlas přišli vyjádřit i herci chebského divadla, jimž se nelíbilo, že se předvolební setkání koná na jejich domovské scéně.

„Vzhledem k pravidlům, které naše divadlo má, byl pronájem pro Andreje Babiše daný jako pro každého jiného. Zaplatil si nájem a že s tím někteří herci nesouhlasili a vyjádřili to svým postojem, k tomu se více říct nedá,“ komentoval to pro Seznam Zprávy ředitel Západočeského divadla v Chebu Jan Svoboda.

„Požádali o pronájem divadla a my jsme divadlo pronajali. Stejně bychom ho pronajali komukoliv jinému, pokud nám zastupitelstvo města nedá ve zřizovací listině jiné příkazy nebo podmínky. Do té doby budeme pronajímat divadlo každému, kdo si o to řekne. Nemůžeme si vybírat komu ano a komu ne,“ dodal.

Zcela klidná atmosféra nepanovala ani v samotném sále, kam se několik protestujících dostalo. Jedna žena se během akce postavila před hlediště s transparentem „Prezidentem NeBUREŠ“, další z návštěvníků si přinesl ceduli s nápisem „Bez Babiše bude líp“.

Vlevo dole vyrazilo za Andrejem Babišem

Policie na akci v Plzni

Na obdobné akci v Plzni pak v pondělí došlo k potyčce mezi seniorem, jemuž byl zamezen vstup, a organizátory, jak na svém twitteru upozornil reportér Českého rozhlasu Ľubomír Smatana.

„Je to veřejná akce,“ říká na videu senior, zatímco se s dvěma muži přetahuje o vstupní dveře. Po chvíli dokonce vytahuje z kapsy paralyzér, jímž se pokouší probíjet kliku a jímž měl podle vyjádření mluvčího Vořechovského pro server iDnes zranit jednoho z členů Babišova týmu.

Vše nakonec musela řešit policie, která penzistu Josefa Šlesingera vyvedla z hotelu, kde se akce konala, a odvezla ho na služebnu. Nikdo podle ní nebyl zraněn.

Šlesinger patří mezi nejaktivnější Babišovy odpůrce a pravidelně se účastní řady jeho výjezdů po republice, kde vyjadřuje svůj nesouhlasný postoj.

Doplnili jsme vyjádření učitele z chebského gymnázia Antonína Jalovce.

Reklama

Doporučované