Hlavní obsah

Fiala: Až odezní krize, zeštíhlíme stát. Zvyšovat daně nebudeme

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala ve svém videu zveřejněném na sociální síti zhodnotil první rok svého kabinetu. Ilustrační snímek.

Reklama

Premiér Petr Fiala v rámci svého videopořadu předestřel, že se chce v následujících měsících věnovat konsolidaci veřejných financí. Věří ve zeštíhlování státu, zvyšování daní odmítl.

Článek

Za rokem ve funkci se snažil ohlédnout premiér Petr Fiala (ODS) v předtočeném videu na sociálních sítích nazvaném „Otázky a odpovědi z Kramářovy vily“.

Předseda vlády se vyjádřil na otázky, jak se cítí po roce v čele vlády, jestli má připravené dárky na Vánoce a co se povedlo a naopak nepovedlo.

Nejkritičtější byl v otázce státních rozpočtů. Na příští rok je schválený předpokládaný schodek rozpočtu 295 miliard korun a pro letošní rok se počítá se schodkem 375 miliard korun.

„Chci všem říct: Naším cílem je, až odezní aktuální krize v příštích měsících, tak už v průběhu příštího roku se věnovat konsolidaci veřejných financí, připravit rozpočet s menším deficitem,“ zavázal se ve videu Petr Fiala a rovnou navázal, že nevěří v „cestu zvyšování daní“.

„Vidíme možnosti úspor na výdajové stránce a určité možnosti racionalizace fungování státu. Mým cílem je, aby stát fungoval lépe, byl silný, ale byl štíhlejší. A jsem přesvědčený, že toho lze dosáhnout,“ nastínil premiér, kde by chtěl hledat úspory.

Rozpočty s vysokými schodky, za kterými stojí jeho kabinet, ovšem hájí. „Je to daleko od stavu, který bych si představoval. To neznamená, že by to šlo udělat jinak. Nešlo. Pro nás musí být důležitá solidarita s lidmi, kteří mají problémy,“ uvedl ministerský předseda ve svém videu.

Pomoc proti zdražování – Jak zvládnout krizi

Domácnosti a firmy čelí problémům s vysokou inflací a růstem cen energií. Projekt Seznam Zpráv „Jak zvládnout krizi“ vám nabízí praktické informace, jak ušetřit a jak řešit či snížit dopady zdražování.

Mohlo by vás také zajímat:

Vedle nutnosti postarat se o lidi v problémech vyzdvihoval i to, že se vláda snažila investovat do budoucí prosperity. „Proto jsme investovali rekordní částku do dopravní infrastruktury, proto jsme navýšili částku na bezpečnost nebo na vzdělání, výzkum a inovace,“ dodal premiér.

Jak Petr Fiala zhodnotil rok ve funkci?

Jako v akčním filmu

Úvodní otázku – jak se cítí po roce ve funkci – Petr Fiala přirovnal k akčnímu filmu. „Vždycky když jednu věc jako vláda zvládneme, tak se objeví další problém,“ uvedl a první rok vlády shrnul jako rok plný překvapení, protože původní plány byly podle něj překryty jinými událostmi.

Vedle zimní vlny covidové mutace omikron mluvil zejména o začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru a následné vlně uprchlíků, akceleraci cen, inflaci, zdražování a nedostatku energií.

Zvládli jsme energie a deštník proti drahotě

Premiér následně pochválil vládu za to, že dokázala zajistit dostatek energií a zajistila přijatelné ceny.

„Dokázali jsme zajistit občanům, firmám a veřejným institucím energie v přijatelných cenách. Rostou, ale rostly by násobně, kdyby stát nezasáhl,“ konstatoval Petr Fiala.

Stejně tak chválil svoji vládu za pomoc, kterou nabízí lidem, již zdražování nezvládají.

„Připomenu jednorázový příspěvek na dítě, opakované valorizace důchodů a hlavně je tady příspěvek na bydlení. Když někdo platí víc než 30 procent příjmů za svoji domácnost, tak má možnost požádat stát o pomoc. Příspěvek jsme zjednodušili a upravili parametry,“ uvedl premiér a opětovně vyzval, aby se lidé nebáli a nestyděli o dávku požádat.

V posledních týdnech přitom odborníci z neziskových organizací kritizují vládu za to, že příspěvek na bydlení nečerpá tolik lidí, kolik by mohlo mít nárok.

Například organizace Člověk v tísni přišla v listopadu s tím, že dávku čerpá jen 25 procent domácností, které by měly mít nárok.

„V případě nejzranitelnější skupiny, seniorů, je to dokonce jen 15 procent. Pokud v současné době čerpá příspěvek zhruba 150 tisíc domácností, 450 tisíc domácností příspěvek nečerpá, ačkoliv by měly nárok,“ uvedl Daniel Hůle, odborník na sociální problematiku v Člověku v tísni.

Ministerstvo práce a sociálních věcí Seznam Zprávám naopak dalo k dispozici data, podle kterých v říjnu čerpalo příspěvek na bydlení 188 tisíc domácnosti. „Meziroční srovnání ukazuje, že počet vyplacených příspěvků na bydlení je nyní výrazně vyšší než za srovnatelné období v loňském roce. Pokud jde o nejaktuálnější čísla, v říjnu je meziroční nárůst vyplacených příspěvků téměř 50 tisíc,“ upozorňuje Jakub Augusta z tiskového oddělení MPSV. Jde o meziroční růst o 36 procent.

Dárky bude muset shánět žena

Poslední otázka mířila na adventní čas. Premiér reagoval na dotaz, jestli už má dárky na Vánoce.

„Nestačím na ně myslet, ale už se na ně těším. Dárky musí zařídit moje žena, ale už je na to zvyklá,“ odpověděl Petr Fiala a zdůrazňoval, že letos obzvlášť silně cítí i rodinný rozměr svátků.

„Sejdeme se na tři dny v klidu a bez politiky,“ uzavřel Petr Fiala.

Reklama

Doporučované