Hlavní obsah

Chartisté trvají na Jurečkově demisi. Tomu se nepodařilo je obměkčit

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Chartista a ředitel Libri prohibiti Jiří Gruntorád se svým transparentem před Úřadem vlády.

Reklama

Signatář Charty 77 Jiří Gruntorád drží hladovku před Úřadem vlády. Chce demisi ministra Mariana Jurečky, protože podle něj nemá morální integritu. Ministr přišel situaci řešit. Gruntorád ale chce jednat až s Jurečkovým nástupcem.

Článek

Před Úřadem vlády vzniklo provizorní ležení. V něm chce signatář Charty 77 a ředitel knihovny Libri prohibiti Jiří Gruntorád zůstat do té doby, než odstoupí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Kvůli tomu taktéž drží hladovku.

„Budu tady klidně tři měsíce,“ říká s úsměvem a hrnkem čaje v ruce.

Horký nápoj mu sem během sychravé neděle nosí řada podporovatelů. Dopoledne ho tady navštívila například režisérka Olga Sommerová. K jeho protestu před Úřadem vlády se rovnou připojil také politický aktivista a rovněž chartista John Bok.

„Přišel jsem podpořit svého přítele, protože jsem zkušený hladovkář. Držel jsem jich v životě několik. Některé byly úspěšné, některé ne,“ popisuje Bok.

Za celým protestem stojí nepřiznaný důchod pro bývalého disidenta a undergroundového písničkáře Karla „Charlieho“ Soukupa. Jeho po brutálním psychickém i fyzickém nátlaku donutila tehdejší politická policie Státní bezpečnost k emigraci v rámci takzvané akce Asanace. Jako člověk, který se podílel na boji za obnovu svobody a demokracie a byl za to i oceněn, by měl mít podle zákona nárok na alespoň průměrný důchod.

„Neměl byste být ve vládě“

Jenže české úřady mu důchod nepřiznaly. Ministr práce Jurečka to potvrzuje i v dopise, který Gruntorád zveřejnil. V něm se píše, že Soukupovi nelze přiznat plný starobní důchod, když mu jeho část mají vyplácet australské úřady, kde velkou část života pobýval.

„Jestli má vláda morální integritu, tak nemůže být ministr Jurečka jejím členem,“ dokončuje svou myšlenku Gruntorád, který se odkazuje k tomu, že se současný kabinet loni v lednu přihlásil k odkazu Charty 77. 

V tu chvílí se za ním objevuje v bundě a se šálou kritizovaný člen vlády Jurečka.

„Á, vy jste tady, zrovna je o vás řeč, pane ministře,“ zdraví ho Gruntorád.

Z úzkého chodníku před Úřadem vlády se tak stává rovnou dějiště jednání obou stran.

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Jurečka v neděli po poledni přišel za Gruntorádem před Úřad vlády.

Je to však střet dvou světů – politika Jurečky, který přišel navrhnout konkrétní postup, jak situaci vyřešit, a idealisty, jak sám sebe Gruntorád označuje, pro kterého nepřichází v úvahu jednat s člověkem, který podle něj nemá dostatečný morální kredit.

„Velmi ošklivě a cynicky jste ponížil signatáře Charty Karla Soukupa,“ vyčítá Gruntorád Jurečkovi, jakým způsobem se vypořádal s jeho žádostí v dopise. „Já bych to nenapsal ani sousedovi a vy jste to napsal člověku, který se zasloužil o svobodu a demokracii v této zemi,“ dodal.

„Každý z nás může udělat chybu. A já přiznávám, že se tady chyba stala, za celých 30 let nenapravená chyba,“ popsal Jurečka dluh i současné vlády – že se stále nedokázala systémově postarat o oběti komunistického režimu.

Ministr práce se ještě během debaty před Úřadem vlády párkrát pokusil předestřít, co se chystá hned v pondělí udělat. To i chartista Gruntorád vítá, ale ze svého požadavku stejně nemíní slevit. O budoucích změnách chce jednat až s ministrovým nástupcem.

„Já tady nedržím hladovku kvůli důchodu Karla Soukupa, ale kvůli vám a morální integritě této vlády, které si vážím a která je podle mě docela dobrá, ale vy byste v ní neměl být,“ dodal Gruntorád.

Jurečka se tak s nepořízenou loučí a Gruntorád si po chvíli váhání alespoň s ministrem potřese rukou.

Přijde změna zákona

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka zpětně připouští, že celý úřednický aparát měl v této konkrétní situaci možná postupovat citlivěji.

„Určitě jsme v tomto případě mohli tu žádost vyhodnotit lépe a třeba dočasně, dokud nebude obnovena výplata australského důchodu, přiznat po nějakou dobu důchod z naší strany,“ vysvětluje Jurečka okolnosti případu, kvůli kterému se před Úřadem vlády protestuje.

Zároveň však dodává, že problém je především u australské strany. Sám zatím nemá informace o tom, jestli je důchod vyplácen, nebo ne, a případně z jakého důvodu. I proto nevidí důvod pro to, aby rezignoval.

„Pokud chceme řešit podstatu problému, tak nemá smysl, aby tady byla výzva k demisi. Já to chápu jako osobní výzvu pana Gruntoráda, ale v tento okamžik si nemyslím, že bych měl z vlády odcházet. Snažím se dělat celou řadu změn, které v minulosti mí předchůdci a předchůdkyně neudělali,“ dodává ministr.

Jurečka zároveň slibuje i další kroky. Chce nechat Českou správu sociálního zabezpečení zpětně prostudovat všechny podobné případy, kdy bývalí disidenti žádali o zmírnění tvrdosti zákona a dorovnání jejich důchodu, když je valnou část života perzekvoval minulý režim.

„Mám vůli tyto situace vyřešit jednak individuálně, ale zároveň hledat cestu změnou zákona,“ dodává Jurečka. V průběhu roku 2024 by tak podle jeho plánu měla začít platit nová úprava. Bývalí disidenti by už nemuseli o výjimku nadále žádat, ale stát by jim důchod zkrátka rovnou dorovnal.

To však nic nemění na stále probíhajícím protestu před Úřadem vlády. V následujících dnech tady bude ministr Jurečka stále míjet transparent s výzvou k jeho rezignaci.

Reklama

Doporučované